Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Πιο αυστηρές οι ποινές για τη νοθεία της φέτας

 FETA 28 3 2021

Η δυσάρεστη υπόθεση της νοθευμένης φέτας από ελληνική εταιρία που εντοπίστηκε στη Γερμανία και ενόψει της απόφασης από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του ΠΟΠ προϊόντος, που αποτελεί το βασικό στήριγμα του κτηνοτροφικού κλάδου.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για την συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανεξεταστεί το όλο ζήτημα, γι’ αυτό και με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Γιάννης Βιτάλης (Αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη») με γραπτή δήλωσή του, ζητά από το Υπουργείο να γνωστοποιήσει πως σκοπεύει να διαχειριστεί «δεκάδες ανάλογες υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην κρίση τους και στην επιβολή των ποινών που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί η ύπαρξη ευθυνών, πολύ δε περισσότερο σε περιπτώσεις υπότροπων παραβατών».
Ανατροπές…
Πάντως η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή σχεδιάζει ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επιβάλλει τις ποινές για τις παραβάσεις, όπως τη νοθεία, στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ).
Όπως επισήμαναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου η θεσμοθέτηση του, κατά κοινή παραδοχή, αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, το 2020, πρέπει να τύχει της πιστής και κυρίως έγκαιρης εφαρμογής του όπως επαναλαμβάνει στο δημόσιο λόγο της η κ. Αραμπατζή, χωρίς να κρύβει τον έντονο προβληματισμό της για το μεγάλο χρονικό διάστημα, που παρατηρείται μέχρι τώρα μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσαν, είναι η τελευταία, υπό εξέταση υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, όταν η εταιρία που διαπιστώθηκε να χρησιμοποιεί αγελαδινό γάλα στην παραγωγή φέτας είχε παραπεμφθεί υπό άλλο διακριτικό τίτλο στην Επιτροπή για ανάλογη παράβαση χρόνια πριν.
Ωστόσο, η μη σύγκληση της σχετικής συνεδρίασης τότε, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην θεωρείται επομένως υπότροπη και να μην κινδυνεύει με την αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, όπως προβλέπει ο Νόμος 4691/2020.
Εν αναμονή της απόφασης…
Στο μεταξύ, την Πέμπτη 27 Μαΐου συνεδρίασε η τριμελής επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κύριο θέμα την επιβολή κυρώσεων στην επιχείρηση που εμπλέκεται στην υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, παρουσία στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της εν λόγω εταιρίας.
Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η απόφαση αναμένεται να βγει την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουνίου όταν και θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή».
Πρωτοβουλίες της  Υφυπουργού…
Προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της φέτας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η υφυπουργός κινείται προς δύο κατευθύνσεις.
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το «στοκ» των παλαιών υποθέσεων, κάτι που έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής να γίνει με τάχιστους ρυθμούς. Επίσης, με ερώτημα που απηύθυνε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αρμόδια υφυπουργός ζητά να αποσαφηνισθούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και συγκεκριμένα:
- Αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων.
- Αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων.
- Αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης (όπως μη ένταξη στο μητρώο, παρατυπίες στην επισήμανση, παραβάσεις στην παραγωγική διαδικασία) προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους.
-Δεύτερον, να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more