Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Μια επιτυχημένη εκστρατεία


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 


Βρισκόμαστε στα μισά του 2021. Φαίνεται ότι και αυτή η χρονιά θα έχει έντονο το χρώμα της υγειονομικής κρίσης που βιώσαμε όλοι. Παρόλα αυτά, η ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα, ενώ δίνει την δυνατότητα και ανοίγει ορέξεις, ώστε όσοι το επιθυμούν, να σχεδιάσουν τα πολιτικά τους βήματα.

Στην πλειονότητα τους βέβαια, οι εμπλεκόμενοι δεν γνωρίζουν τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν για μια επιτυχημένη εκστρατεία, η οποία θα βασίζεται στους κανόνες της σωστής δόσης όλων των υλικών αλλά και στην λογική ότι πρόκειται για ένα μαραθώνιο που έχει ως γραμμή τερματισμού το Φθινόπωρο του 2023.

Εκτός από τις πιέσεις για συμπλήρωση των ψηφοδελτίων καθώς αυξήθηκαν οι υποψήφιοι και σε κάθε δημοτική κοινότητα, ο προγραμματικός λόγος είναι ένας βασικός παράγοντας για να πεισθεί η κοινωνία. Οι εποχές έχουν αλλάξει και το πολιτικό στιλ επιβάλει νέες πολιτικές και φυσικά έμφαση στην επικοινωνία.



Η Κάθε παράταξη κρύβει πίσω την ιστορία της. Αυτό δεν αλλάζει. Χρειάζεται συνεχώς έμμεση παρουσίαση των θέσεων και άμεση - προφορική επικοινωνία για το χτίσιμο εποικοδομητικών σχέσεων. Θα πρέπει να πεισθούν οι πολίτες με πράξεις και με έργα και όχι με λόγια και ρουσφέτια ώστε να δώσουν την ψήφο τους. Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς μάρκετινγκ. Στην αυτοκριτική της ήττας πάντα φταίνε ο σύντομος χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος, οι πολίτες που έκαναν λάθος, τα πληρωμένα ΜΜΕ, η οικονομική ελίτ και ποτέ οι ηττημένοι.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία είναι το πιο δυνατό και αποτελεσματικό όπλο κάθε παράταξης. Δημιουργεί κλίμα με καθοριστική επίπτωση στο μέλλον, στην κάλπη, ενώ οι υποσχέσεις του γίνονται άμεσα αποδεκτές. Έπαρση. Το θανάσιμο αμάρτημα των αυτοδιοικητικών

Το να κάνουμε καλύτερη την πολιτική δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη όλων μας. Στην πολιτική οι δύσκολες στιγμές γράφουν ιστορία, οι ευχάριστες είναι απλώς αφήγημα. Στην περίπτωση εκλογικής αποτυχίας δεν χρειάζεται απογοήτευση. Χρειάζεται σωστή ερμηνεία των δεδομένων και επιβεβαίωση του δόγματος ότι και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν σταθερές. Όλα αλλάζουν.

Εν κατακλείδι για να μπορέσουν τα νέα σχήματα να είναι βιώσιμα, ελκυστικά και με γνώμονα νικηφόρο πορεία, θα πρέπει να υιοθετήσουν κάποια από τα παραπάνω βήματα. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more