Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Νέος Πρόεδρος, Νέος Γενικός Διευθυντής και Στρατηγική ΕΕΛ/ΛΑΚ

 

 

 


Σε μια ιστορική συνεδρίαση στα νέα γραφεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ εξέλεξε νέο πρόεδρο, όρισε νέο γενικό διευθυντή και αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού με όραμα μια ελεύθερη κι ανοιχτή σε όλους κοινωνία της πληροφορίας.

 

Από την 1η Ιουλίου 2021 πρόεδρος της ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σταμέλος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Ο κ. Σταμέλος, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2012, έκανε λόγο για ενίσχυση της διείσδυσης του ανοιχτού λογισμικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψηφιακή ανεξαρτησία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αναλυτικής Λογισμικού στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού στο Πολυτεχνείο του Ντέλφτ, κατείχε τη θέση του Προέδρου από το 2015 συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση του κύρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ την οποία θα συνεχίσει να υπηρετεί ως επίτιμος Πρόεδρος και Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής.

 

Νέος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛ/ΛΑΚ αναλαμβάνει επίσημα από την 1η Αυγούστου 2021 ο Αλέξανδρος Μελίδης. Ο κ. Μελίδης, πολιτικός επιστήμονας – σύμβουλος επικοινωνίας, είναι από το 2011 – έτος ίδρυσης της Σύμπραξης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) - μέρος του παγκόσμιου κινήματος για την ανοιχτή διακυβέρνηση και ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των ανοιχτών τεχνολογιών, του ανοιχτού περιεχομένου και των ανοιχτών διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Η απερχόμενη γενική διευθύντρια, Δέσποινα Μητροπούλου, θα παραμείνει στην ΕΕΛ/ΛΑΚ έως τα τέλη Ιουλίου 2021. Η κ. Μητροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ από το 2015 και συντονίστρια δράσεων στο διάστημα 2010-2015, είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΕΛΛ/ΛΑΚ ως φορέα εγνωσμένης αξιοπιστίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα παραμείνει ενεργό μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΕΛ/ΛΑΚ.

 

Το ΔΣ ενέκρινε επίσης τη συγκρότηση 6 ομάδων εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ με 2 συντονιστές (μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ) έκαστη

 

Ομάδα Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση:

- Θρασύβουλος Τσιάτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ 

- Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτά Πρότυπα

- Γιώργος Κουσιουρής, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Νικολαΐδης Βασίλειος, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

 

Ομάδα Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων:

- Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Νινέτα Πολέμη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Ομάδα Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα

- Γιώργος Μπλάνας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

- Κώστας Κωνσταντόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Ομάδα Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Ανοιχτά Δεδομένα

Δημήτρης Γκούσκος, Επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ

- Ευθύμιος Ταμπούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

 

Ομάδα Ανοιχτός Σχεδιασμός (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

- Παναγιώτης Κουστουμπάρδης, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών 

Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής στο ΑΠΘ

 

Για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας με μέλη θα ακολουθήσει ειδική πρόσκληση στο επόμενο διάστημα.

 

 

____

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 34 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute, και είναι μέλος του Open Budget Initiative.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more