Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Με βάση τις δηλώσεις των αγροτών θα δοθούν οι αποζημιώσεις σε ένα μήνα...
Πλήρης δικαίωση μας που ζήτησε όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά και έτσι έγινε 


Σε μια σημαντική αποκάλυψη, προβαίνει  η μοναδική καθημερινή εφημερίδα της περιοχής, τα  Νέα της Πέλλας. Συγκεκριμένα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από τον παγετό. Θυμίζουμε ότι με πρωτοσέλιδο τίτλο μας, στις αρχές της εβδομάδας, πιέσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, να δεσμευτεί ότι θα δοθούν άμεσα όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά που χάθηκαν. Τελικά μέσα σε χρόνο ρεκόρ, ο ίδιος ο Υπουργός, αποκάλυψε πως ήδη έχουν γίνει οι ενέργειες και τα χρήματα θα δοθούν έως και το τέλος Ιουλίου, με προκαταβολή του 40%. Η δήλωση αυτή προκάλεσε στην αρχή ερωτηματικά και προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο και με τα χρήματα που θα πάρει ο κάθε πληγέντας αγρότης. Μάλιστα στην αρχή κάποιοι μίλησαν για στρεμματική αποζημίωσης μιας και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ δεν θα προλάβουν να προβούν στις σωστές εκτιμήσεις, άρα δεν θα υπάρχουν δεδομένα για τις ζημιές ώστε να δοθεί το 40%. Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών μας που έπληξε ο παγετός.

Τηρώντας τη δέσμευσή μας, σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα  τον οδικό χάρτη  για την αποζημίωσή τους.

Κανένας παραγωγός που επλήγη από τον παγετό, δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση. Καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη.

Όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με το ποσό να φθάνει περίπου στα 155 εκατομμύρια ευρώ. 

Έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που αποσπάσαμε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Μάιο.

Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.  

Το ξεκαθαρίζω:

Η αποζημίωση θα είναι δίκαιη και με βάση την ζημία που υπήρξε. Δεν θα επιτρέψω να αδικηθεί κανείς, αλλά δεν θα επιτρέψω και να αδικήσει κανείς.

Οι εκτιμήσεις θα είναι εξατομικευμένες, ακέραιες και αντικειμενικές.  Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς.

Για να υλοποιήσουμε αυτό το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων αγροτών μας θα χρειαστούν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.

Ζητώ από όλα τα κόμματα, όλους τους συναδέλφους βουλευτές,  να τις υπερψηφίσουν.

Τώρα στα δύσκολα, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες μας.

Η στήριξη των Ελλήνων αγροτών, η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, αποτελεί εθνική ανάγκη».

«Οδικός χάρτης» αποζημιώσεων για τον παγετό

 Σε συνέχεια του οδικού χάρτη των αποζημιώσεων που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Σπήλιος Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει τα μέτρα για τον Παγετό-Άνοιξη 2021:

Πρώτον, το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση.

Δεύτερον, θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Τρίτον, ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300  εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών.

Τέταρτον, επειδή η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους Έλληνες αγρότες, θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, πλέον της καταβολής της προκαταβολής, υποβάλλαμε ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε  αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.

Πέμπτον, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι απεριόριστα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την ξεκάθαρη εντολή να αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν. Η αποζημίωση αυτή, όμως, θα είναι δίκαιη, και με βάση την ζημία που προκλήθηκε. Όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να αποτραπούν φαινόμενα να δοθούν αποζημιώσεις εκεί που δεν πρέπει. Για αυτό και θα υπάρξει τόσο αξιοποίηση της τεχνολογίας όσο και αυστηροί διασταυρωτικοί έλεγχοι στην συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες.

Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.  

Για την υλοποίηση αυτού  του τεράστιου προγράμματος στήριξης των πληγέντων αγροτών μας θα χρειαστούν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή κι ευελπιστούμε να υπερψηφισθούν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Η Κυβέρνηση στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, προσφέροντας τους την στήριξη που χρειάζονται. 


Με βάση τις δηλώσεις τους θα αποζημιωθούν οι αγρότες

Η εφημερίδα μας, σήμερα σας αποκαλύπτει πως με βάση τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι πληγέντες αγρότες, θα δοθεί το 40% της αποζημίωσης και μάλιστα άμεσα, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα. Αυτό θα γίνει καθώς δεν προβλέπεται και δεν προλαβαίνουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να βρεθούν σε όλα τα χωράφια και να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Στην συνέχεια θα προχωρήσουν οι εκτιμήσεις και θα γίνει η εκκαθάριση με την τελική εξόφληση και πάντα μέσα στο 2020. Οι ιθύνοντες του Υπουργείου κατέληξαν σε αυτό το μοντέλο, υπολογίζοντας πως και κάποιο λάθος να έχει γίνει στις δηλώσεις των αγροτών, υπάρχει η πρόνοια και ο χρόνος να διορθωθεί στην τελική εκκαθάριση. Είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται αυτό το μοντέλο το οποίο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τη εφημερίδα μας με παρεμβάσεις της θα πρέπει να υλοποιηθεί. 


Δικαίωση της εφημερίδας μας

Για άλλη μια φορά η εφημερίδα μας, τα Νέα της Πέλλας, δικαιώνονται από τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει. Με το που έγιναν οι καταστροφές, ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε να δοθούν προκαταβολές προς τους αγρότες. Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε τα χρήματα να δοθούν με βάση τις δηλώσεις των αγροτών και όχι των εκτιμητών. Ακόμη να δοθούν άμεσα, κάτι που θα γίνει. Θυμίζουμε ότι οι καταστροφές ήταν μέσα στον Μάιο και τα χρήματα θα δοθούν μέσα 3 μήνες!!! Για άλλη μια φορά η δικαίωση της δημοσιογραφίας είναι εδώ!!! Ποτέ δεν μας άρεσαν οι δημόσιες σχέσεις αλλά η πραγματική ενημέρωση. Για το καλό της Πέλλας δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με οποιοδηποτε, ακόμη και αν είναι φίλος μας. Γιατί καλοί και οι φίλοι, αλλά φίλτατη η αλήθεια... Συνεχίζουμε την μάχη της ενημέρωσης γιατί έχουν καταφέρει με ιδρώτα και κόπο να φέρουμε άλλη διάσταση στην ενημέρωση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more