Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μείωση έως 25% στις τιμές των προϊόντων ξυλείας

 



KAYSOKSYLA 22 3 2021

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στα νοικοκυριά η αύξηση της τιμής των καυσίμων, τα οποία θα ανεβάζουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης την ερχόμενη χειμωνιάτικη περίοδο.

Τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όσους χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα, καθώς με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς μειώνονται οι τιμές του Πίνακα Διατίμησης των δασικών προϊόντων έως και 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, μείωση που αναμένεται (και πρέπει) να περάσει στους καταναλωτές. Η μείωση αυτή αφορά και την ξυλεία μαύρης πεύκης που χρησιμοποιείται για επιπλοποιία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός, η μείωση έως και 25% αφορά τα δασικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, με πιο σημαντικά τα καυσόξυλα από κωνοφόρα δένδρα και οξιές που είναι απαραίτητα για τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μείωση στις τιμές του Πίνακα Διατίμησης (που αναμένεται να περάσει και στους καταναλωτές) γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές- οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, ιδιαίτερα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Τέλος προστίθεται ότι «με τον αναθεωρημένο Πίνακα, καθορίζονται τα μισθώματα που καταβάλουν φορείς και πολίτες για την εκμετάλλευση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής σε δημόσια δάση».


«Σήκωσαν» 6.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό!


APATH THELEFONO

 Διαστάσεις... πανδημίας τείνουν να προσλάβουν οι απάτες στην περιοχή μας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα είτε τηλεφωνικά είτε μέσω του διαδικτύου με θύματα ανύποπτους πολίτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν ευχέρεια σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Άλλη μία τέτοια απάτη εξιχνίασαν οι αστυνομικές Αρχές , θύμα της οποίας ήταν ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός άνδρα και μίας γυναίκας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών. Μετέφερε χρήματα Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου και με το πρόσχημα της παραγγελίας πετρελαίου θέρμανσης, του ζήτησε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την άμεση εξόφληση της υποτιθέμενης οφειλής. Στη συνέχεια, δίνοντάς του παραπλανητικές οδηγίες ως προς τη χρήση της εφαρμογής ηλεκτρονικής τραπεζικής (internet banking) κατάφερε να του αποσπάσει τους προσωπικούς του κωδικούς και τους αριθμούς έγκρισης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να μεταφέρει από το λογαριασμό του θύματος σε άλλους λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ! Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε Εισαγγελέα Πρωτοδικών .


Ξεκίνησαν  οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ


PAIDIKOS STATHMOS

• Ξεκίνησαν κι ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr - paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων θα είναι προσβάσιμη και από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενες/οι (μισθωτές/οι ή αυτοαπασχολούμενες/οι) και οι άνεργες/οι. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020) και η κατάσταση απασχόλησης. Εξαιρούνται των ανωτέρω περιορισμών (ύψος οικογενειακού εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης) τα προς φιλοξενία παιδιά/άτομα με αναπηρία, σε αντίστοιχες δομές. Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον επιλεγούν με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) προκειμένου να επιλέξουν το Φορέα/Δομή που επιθυμούν να φιλοξενηθεί το τέκνο τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη και ανέρχεται σε 279 εκατ. ευρώ. •Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τα αντίστοιχα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Αθήνα: 213-1320600 & 210-5214600, Λάρισα: 2410-579620, Θεσσαλονίκη: 2310-544714).


Απέδωσαν... καρπούς οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Θερινού Παν/μίου


THERINO PANEPISTHMIO

• Η ελευθερία της έκφρασης και οι βαθιές ρίζες της στις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού που συνδέεται με άρρηκτους δεσμούς με την ελληνική γλώσσα, είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο αναδείχθηκε από τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη» στην Ύδρα, παρουσία και με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων.
Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.
Κατά την έναρξη των εργασιών, το «παρών» έδωσαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (ο τελευταίος εξ αποστάσεως), καθώς οι Αντιπρυτάνεις κ.κ. Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), οι Κοσμήτορες κ.κ. Τζένη Παγγέ (Ιωαννίνων), Πηνελόπη Βουγιουκλή-Καμπάκη (Δ.Π.Θ.) και Σταυρούλα Τσιπλάκου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αικατερίνη Πλακίτση κ.α..
Στον χαιρετισμό της, η ιδρύτρια και ακαδημαϊκή διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, έκανε λόγο «για έναν στιβαρό θεσμό που λειτουργεί ως αντίπραξη δημιουργικής διάθεσης στις πολύ δυσχερείς εποχές που ζούμε, και ο οποίος ενδυναμώνεται από τις διεθνείς συνέργειες, αλλά και την εμπλοκή και συμμετοχή των νέων, στους οποίους είναι μονόδρομος να δοθεί πλέον το βήμα για την επόμενη ημέρα».
Οι εργασίες της ακαδημαϊκής δράσης συνεχίστηκαν με πολύωρα πρωινά μαθήματα και βραδινές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, που περιλάμβαναν θεατρική παράσταση, μουσική συναυλία αφιερωμένη στον Λέοναρντ Κοέν και βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και εκδήλωση στην Μητρόπολη Ύδρας, Αιγίνης και Σπετσών με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε με διαδικτυακή συζήτηση της Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη με την Polly Samson, σύζυγο του David Gilmour,
*Οι εργασίες του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», https://summerschool.ac.uoi.gr/ .


Στην κυκλοφορία τα πρώτα 14 χλμ του Νοτίου Τμήματος του Ε-65


KARAMANLIS E65 16 7 2021

• Τα πρώτα 14 χλμ του Νοτίου Τμήματος του Ε65 έδωσε χθες στην κυκλοφορία ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Τα 14 αυτά χλμ, από τον ημικόμβο της ΠΑΘΕ στο ύψος της Λαμίας, έως τον ανισόπεδο κόμβο του Καρπενησίου, είναι σχεδόν το μισό τμήμα του Νοτίου Ε65, που συνολικά εκτείνεται σε 32 χιλιόμετρα.
«Ήδη, και μόνο από αυτό το τμήμα, περιμένουμε σοβαρά οφέλη», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας ότι το Καρπενήσι βγαίνει από μία ιδιότυπη απομόνωση, αλλά αποφεύγεται και η κίνηση μέσα στην πόλη της Λαμίας από και προς πόλεις της περιοχής.
Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση κατασκευής για το Βόρειο Τμήμα του Ε65, το οποίο «ξεμπλόκαρε» μετά από συστηματικές προσπάθειες και επίπονες διαπραγματεύσεις 18 και πλέον μηνών με την ΕΕ.
Με την ολοκλήρωση του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτών, που απαιτούνται σήμερα, ενώ η διαδρομή Αθήνα – Γρεβενά – Μέτσοβο θα διαρκεί τέσσερις ώρες, φέρνοντας πιο κοντά την Χαλκιδική σε περιοχές που δεν είχε εύκολη πρόσβαση όπως η Θεσσαλία. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ε65 σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χλμ, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λαμίας, με την Εγνατία Οδό.
Η πρόοδος κατασκευής του Νοτίου Τμήματος είναι στο 70% και οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και στο υπόλοιπο τμήμα.
Το Νότιο Τμήμα του Ε65, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 305 εκατ. ευρώ, εκτείνεται από τη Λαμία ως τη Ξυνιάδα, με διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Περιλαμβάνει τη κατασκευή της Σήραγγας Δομοκού, συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου ανά κλάδο, τη κατασκευή 11 γεφυρών, τριών Ανισόπεδων Κόμβων στη Λαμία, το Καρπενήσι και τη Ξυνιάδα και δύο ημικόμβων στον ΠΑΘΕ και την Ανθήλη.

Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το νέο εργασιακό νόμο


GRAFEIOKRATIA

• Τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας έπειτα από την ψήφιση του πρόσφατου σχετικού νόμου, παρουσίασε χθες σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε ότι γνώμονας της μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου ήταν και το τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τον νέο νόμο θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα προχωρά και η προεργασία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Για την τηλεργασία η Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει ορισμένα ζητήματα που έθεσε ο καινούργιος νόμος, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι με επόμενη νομοθετική παρέμβαση θα αναδομηθεί ο ΟΑΕΔ, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η κατάρτιση και θα εισαχθεί η διάσταση της πιστοποίησης. Στην διαδικτυακή συνεδρίαση συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη.


Γιατί καθυστερεί η ΚΥΑ για τις υποτροφίες του ΙΚΥ σε φοιτητές ευπαθών ομάδων;


AMFITHEATRO FOITHTRIA

• Ο Βουλευτής, Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για τις υποτροφίες του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ). Ειδικότερα αναφέρουν ότι το ΙΚΥ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ακαδημαϊκό έτος 2016- 2017 προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας των επιμελών φοιτητών/τριών με χαμηλά εισοδήματα, που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Οι συγκεκριμένες υποτροφίες θα έπρεπε να δίδονται στους δικαιούχους κατά το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο εγκρίνονται και όχι με καθυστερήσεις δύο ετών, καθώς για τις εν λόγω ομάδες αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για την πορεία των σπουδών τους. Παράλληλα τονίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται, τελικά, σε υπαιτιότητα των αρμόδιων για την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ Υπουργείων, και όχι του ΙΚΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more