Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ ΓΙΑ 50.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

 

Η Πέλλα θα ζήσει ένα διαφορετικό καλοκαίρι 


Σε αμιγείς και μεικτούς διακρίνονται οι χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, οι οποίοι ανοίγουν σταδιακά από αύριο

• Τι θα ισχύσει σε κάθε κατηγορία

Γήπεδο από 15 Ιουλίου μόνο για φιλάθλους με ανοσία...

THEATRO EHM 26 3 2021

• Μετά τους νέους στους οποίους δόθηκε ως κίνητρο για τον εμβολιασμό προπληρωμένη κάρτα με ποσό 150 ευρώ, η Κυβέρνηση... παίζει ένα δεύτερο και ακόμα πιο ισχυρό «χαρτί» προκειμένου να παρακινήσει τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Αυτό δεν είναι άλλο από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας – διασκέδασης οι οποίοι ανοίγουν σταδιακά από αύριο και μέχρι τις 15 Ιουλίου, όπως έκαναν γνωστό χθες οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για κλειστές αίθουσες όπως κινηματογράφοι, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά και για ανοικτούς προορισμούς όπως τα γήπεδα. Εδώ έχει γίνει ένας σαφής διαχωρισμός σε χώρους που προορίζονται αμιγώς για εμβολιασμένους ή για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και σε μεικτούς, στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος και σε εκείνους που έχουν κάνει τεστ.
Ειδικότερα για τα γήπεδα, που επαναλειτουργούν από τα μέσα Ιουλίου, η επιστροφή θα αφορά μόνο όσους φιλάθλους έχουν αποκτήσει επιβεβαιωμένη ανοσία!
Το χρονοδιάγραμμα
Ξεκινάει σταδιακά, με την έλευση του Ιουλίου, το άνοιγμα των κλειστών σήμερα χώρων εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Πρώτοι θα ανοίξουν αύριο οι κλειστοί κινηματογράφοι και στις 15 Ιουλίου θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι (εστιατόρια, καφέ, θέατρα). Αύριο επαναλειτουργούν επίσης οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα), τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), ενώ στις 15 Ιουλίου θα πάρουν σειρά τα κλειστά κέντρα διασκέδασης και τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Ο Υπουργός Επικρατείας
Όπως δήλωσε  ο Υπουργός Επικρατείας, έχει γίνει ένας διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Η διάκριση αυτή θα ισχύσει καθολικά από τις 15 Ιουλίου.
Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι τριπλός. Να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί, προσθέτοντας πως εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.
Οι κλειστές αίθουσες
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ. Όσοι  δηλωθούν ως αμιγείς, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους χωρίς χρήση μάσκας. Οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους. Σε θέατρα και κινηματογράφους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Υπαίθριοι χώροι
Στη δεύτερη κατηγορία για τους χώρους συναθροίσεων υπάγονται οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα). Εκείνοι που θα δηλωθούν ως αμιγείς, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Εκείνοι οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας 75% όσοι είναι έως 1.000 θέσεων, με κάλυψη 70% όσοι είναι έως 5.000 θέσεων και με κάλυψη 65% εκείνοι που είναι χωρητικότητας έως 15.000 θέσεων. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Τα κέντρα διασκέδασης
Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ εκείνοι που θα είναι μεικτοί, θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
 Επιστροφή στα γήπεδα!
«Χαράς Ευαγγέλια» και για τους απανταχού φιλάθλους, καθώς από τις 15 Ιουλίου θα μπορέσουν να πατήσουν ξανά το πόδι τους στις κερκίδες των γηπέδων. Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους οπαδούς των ομάδων, καθώς κι εδώ θα υπάρξουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Πιο αναλυτικά, τα γήπεδα θα ανοίξουν με την πληρότητα στο 85%, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή εκείνοι που θα έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και θα έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες! Οι δε ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους!

Οι εμβολιασμοί στην Πέλλα
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία που περίπου 50.000 κάτοικοι της Πέλλας έχουν κάνει την πρώτη δόση και άλλοι τόσοι την δεύτερη δόση. Με βάση και αυτούς που έχουν νοσήσει, πλήρη δικαιώματα θα έχει περίπου το 40% των κατοίκων σύμφωνα με τα στοιχεία καθώς η κυβέρνηση θέλει μέχρι το Φθινόπωρο να πιάσει το 75%. Άλλωστε το στέλεχος Δ φαίνεται να μας απειλεί αν και δεν έχει φτάσει ακόμη στην Πέλλα αφενός και αφετέρου το τέταρτο κύμα που προσδιορίζεται γύρω στον Νοέμβριο όπως και πέρυσι, είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more