Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ν. Παρούτογλου: Σταματήστε να πιέζετε τους Προέδρους να σας ευχαριστούν για αυτονόητα...

 


Γης μαδιάμ στο Δ.Σ. Αλμωπίας


Απευθείας αναθέσεις, φράουλες και αίμα...





Πέρασαν 53 χρόνια από τον Μάη του ’68, με τα γνωστά γεγονότα. Το 1970 κυκλοφόρησε η   αμερικανική ταινία του Στ.Χάγκμαν “Φράουλες και Αίμα”  που αναδεικνύει πλευρές αυτής της παγκόσμιας εξέγερσης που συνέβη από την δεκαετία του ‘60.  Το 1968 δεν είναι μόνο ο Γαλλικός Μάης. Είναι το σύνολο των κινημάτων όπως της νεολαίας, τα μεγάλα απεργιακά κινήματα και οι κινητοποιήσεις της γαλλικής και ιταλικής εργατικής τάξης, η παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στο βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ, τα απελευθερωτικά κινήματα του Τρίτου κόσμου: Αλγερία, Κονγκό, Κούβα, Βιετνάμ, Βολιβία, Παλαιστίνη, Καμπότζη, Κολομβία, η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στην διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αλμωπίας, παρέπεμψαν σε εκείνη την εποχή. Οι καταγγελίες, το κλίμα, οι αποχωρήσεις, οι κριτικές, η αλαζονεία, η υποκρισία, περίσσεψαν από την συνεδρίαση. Ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος στην τοποθέτηση του, κατηγόρησε την δημοτική Αλμωπίας για απευθείας αναθέσεις με έκπτωση μόλις 1%  από τον Χρήστο Μπάτση. Μάλιστα ανέφερε τα συγκριτικά στοιχεία της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Στις απευθείας αναθέσεις του Χρήστου Μπάτση αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αλμωπία της Καρδιάς μας» Δημήτρης Μπίνος. Συγκεκριμένα, σύγκρινε την προηγούμενη δική του θητεία με τα όσα συμβαίνουν σήμερα και ζήτησε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο, για ποιο λόγο παρατηρούνται τόσο χαμηλές εκπτώσεις.
Όπως είπε ο κ. Μπίνος, «Θέλω να κοιτώ τους πολίτες στα μάτια, λέγοντας πάντα την αλήθεια. Υπηρέτησα πέντε χρόνια ως Δήμαρχος, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Μελετώντας τις απευθείας αναθέσεις του κ. Μπάτση, παρατηρώ ότι μας στοιχίζει πολύ η διαδικασία αυτή».
Ο κ. Μπίνος αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία που εντόπισε:
- Τα αναλώσιμα των υπολογιστών αλλά και των φωτοτυπικών, καθώς επίσης και τη συντήρησή τους, όπου κατά τη δική μας θητεία υπήρχε ένας μέσος όρος 20 με 25% έκπτωση στις απευθείας αναθέσεις, ενώ σήμερα ο κ. Μπάτσης προχωρά σε απευθείας αναθέσεις με έκπτωση 3%. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που εμείς κερδίζαμε 8.000 ευρώ, ο κ. Μπάτσης κέρδισε μόλις 800 προς όφελος του Δήμου.
- Θα ήθελα να αναφερθώ και στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου το είχα αναφέρει ξανά και ο κ. Μπάτσης είχε μιλήσει για πολύ καλούς υπολογιστές που δικαιολογούσαν την έκπτωση 1%. Το επανέλαβε και σε άλλη απευθείας ανάθεση, όταν στη δική μας θητεία η προμήθεια αυτή είχε εκπτώσεις γύρω στο 26%. 1% έκπτωση για τον κ. Μπάτση, 26% για εμάς.
- Για κάποιες σειρήνες είδαμε επίσης έκπτωση 1%. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε και να αναφερθείτε και σε αυτό.
- Τα υλικά τεχνικών έργων, βλέπουμε έκπτωση 4%, όταν εμείς είχαμε εκπτώσεις 18%.
- Ο υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων, βλέπουμε έκπτωση 3% σήμερα, ενώ εμείς είχαμε 17%.
- Η γραφική ύλη είχε έκπτωση πάνω από 13% για εμάς, ενώ σήμερα έχει 4%.
- Τα ελαστικά των αυτοκινήτων είχαν κατά τη δική μας θητεία 15% έκπτωση, ενώ για τον κ. Μπάτση 1%.
Και πρόσθεσε τα ακόλουθα:
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Δήμαρχος δεν ψάχνει να βρει τις καλύτερες τιμές. Προσφιλή και γνωστά πρόσωπα του Δημάρχου απολαμβάνουν τις απευθείας αναθέσεις και μάλιστα με ποσοστό έκπτωσης 1%.
Και βεβαίως ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να προχωρά έως ένα ποσό σε απευθείας αναθέσεις. Όμως επιβάλλεται από τη μία να ακολουθούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που υπάρχουν απ’ τις μελέτες και από την άλλη να εξασφαλίζεται το καλύτερο ποσοστό έκπτωσης για το Δήμο.
Καλούμε τον Δήμαρχο να μας πει γιατί συμβαίνει αυτό και βλέπουμε τόσο χαμηλές εκπτώσεις. Επίσης, να μας ενημερώσει, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κόστισαν 50.000 ευρώ στο Δήμο, που έχουν δοθεί.;

Εντύπωση προκάλεσε η ένταση που προκλήθηκε στην συνέχεια με αποτέλεσμα να έχουμε αποχωρήσεις από το Δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ Νίκος Παρούτογλου αναφέρθηκε στο έργο του βιολογικού καθαρισμού που παραμένει στάσιμο ζητώντας να μάθει σε ποιό στάδιο βρίσκεται και αν υπάρχει η βούληση από πλευράς Δημοτικής αρχής ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του, αφήνοντας υπονοούμενα πως ίσως υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και δεν περπατα το έργο. Ακόμη ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τα έργα που σχεδιάζει ο Δήμος Αλμωπίας από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 15.000 στρέμματα της Φούστανης καθώς και στο αρδευτικό αυλάκι στο αγρόκτημα του χωρίου Φιλώτεια που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη ζήτησε ο Δήμος Αλμωπίας να πάρει πρωτοβουλίες για το ζήτημα του ΕΣΠΑ καθώς και την ενίσχηση των τοπικών επιχειρήσεων όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι ιδιαίτερα σε αυτές που επλήγησαν από τον covid 19. O κος Παρούτογλου ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για την οικονομική καταγραφή και πορεία της Δημοτικής επιχείρησης των Λουτρών ιδιαίτερα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που επισκέφτηκαν την Λουτρόπολη χιλιάδες επισκέπτες. Αναφέρθηκε στο άθλιο οδικό δίκτυο της Αριδαίας τονίζοντας παράλληλα πως οι βροχοπτώσεις σε συνάρτηση με τις λακκούβες, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Ακόμη ζήτησε η Δημοτική αρχή Αλμωπίας να ανοίξει τα χαρτιά της για τα θέματα της πεζοδρόμησης της οδού Κύπρου και της αυλής του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Τέλος επέπληξε την Δημοτική αρχή για το γεγονός ότι πιέζει τους Προέδρους των Τοπικών συμβουλίων κάθε φόρα που γίνεται μια παρέμβαση να εκδίδουν ευχαριστήρια λέγοντας πως οι πιο πολλές παρεμβάσεις είναι αυτονόητες αφενός και αφετέρου  ανταποδοτικές μιας και οι πολίτες πληρώνουν. Ο κος Παρούτογλου είχε μια πολύ καλή εμφάνιση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more