Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Μικρά μικρά....

 


ΚΙΝ.ΑΛ.: «Άβουλος παρατηρητής ο πρωθυπουργός» 


Με σκληρή γλώσσα αποτίμησε το ΚΙΝ.ΑΛ. τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση του πρωθυπουργού αναφορικά με την προώθηση θετικής ατζέντας για την Τουρκία. Κάνουν λόγο «για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα», διότι, όπως εκτιμούν, «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν ότι η θετική ατζέντα για την Τουρκία προχωρά», για να προσθέσουν στο ίδιο ύφος ότι «οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ξεκινούν». Αυτό, σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛ., ανοίγει τον δρόμο για νέους πόρους προς την Τουρκία για το Μεταναστευτικό. Σχολιάζοντας με επικριτικό ύφος τη στάση της ελληνικής πλευράς, υποστηρίζουν πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε και επομένως δεν έλαβε κάποια πρόσθετη εγγύηση για τα ελληνικά συμφέροντα… Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στον ρόλο του άβουλου παρατηρητή».  

Και οι Αμερικανοί πιέζουν για τις Πρέσπες...

  Μια δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Σύμφωνα με διάταγμα, ο Τζο Μπάιντεν επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εκείνων που υποτιμούν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου και αν βρίσκονται. «Όσοι αντιστρατεύονται τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε χώρες έξω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση αν η διοίκηση του Μπάιντεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις κυρώσεις και προς πρόσωπα από άλλες χώρες, συγκεκριμένα από την Ελλάδα, η οποία είναι και υπογράφουσα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ερώτηση αν το εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν καταλαμβάνει και πολίτες που αντιτίθενται δημόσια στη Συμφωνία των Πρεσπών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι να παρεμποδίζονται τα ιδιωτικά πρόσωπα από το να εκφράζουν τις απόψεις τους. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη ζωηρή συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ των πολιτών παγκοσμίως και στα Δυτικά Βαλκάνια»

   Ανησυχία 

Αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού καθώς και την προμήθεια συναφούς εξοπλισμού πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

  Φουλ ταξίδια για τον Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει ακάθεκτος τα ταξίδια που έχουν σχέση με τη διπλωματία αλλά και τις επενδύσεις.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου για τη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ.Θα τον συνοδεύει ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, επικεφαλής μιας ομάδας επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων.Ακολουθεί το Τόκιο των Ολυμπιακών Αγώνων και για τη συνέχεια ετοιμάζεται και ταξίδι στις ΗΠΑ.Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι μια καλή ευκαιρία για επαφές του πρωθυπουργού με παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών.  

  Ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη στο λιμάνι της Δήλου 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαριότητας στο λιμάνι της Δήλου και στη γύρω περιοχή. Οι εργασίες καθαρισμού προχώρησαν άμεσα, μετά την παρέμβαση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης σε σχετική ανάρτηση στο Τwitter ενημέρωσε τον Νορβηγό πρέσβη Frode Overland Andersen, ο οποίος την Τρίτη είχε ανεβάσει φωτογραφία στο Τwitter -γράφοντας «μα ποιος είναι υπεύθυνος για το λιμάνι της Δήλου;»- πως περιοχή του λιμανιού της νήσου έχει καθαριστεί όπως είχε προγραμματιστεί και ο τοπικός δήμος βρίσκεται στη διαδικασία πραγματοποίησης της τελικής ανακαίνισης. Μάλιστα, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού έδωσε συγχαρητήρια στον δήμο και στο υπουργείο Πολιτισμού για τον συντονισμό στην επιχείρηση καθαριότητας του λιμανιού, ενώ ανάρτησε και σχετική φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, που είναι πλέον πεντακάθαρος  

  Πρόσκληση χρηματοδότησης για ΟΤΑ άνω των 20.000 κατοίκων
 Δήμοι με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και σύνδεσμοι ΟΤΑ μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2021-2022, Άξονας Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την εν λόγω Πρόσκληση προεκτιμάται σε 57.000.000,00 ευρώ για τα έτη 2021-2022. Κάθε δήμος μπορεί να υποβάλει έως δύο προτάσεις μέχρι και τη 10η Δεκεμβρίου 2021, που είναι καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.  

  Αίτημα για παράταση συμβάσεων
 Ύστερα από έντονες πιέσεις που άσκησαν η ΚΕΔΕ αλλά και οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι έγινε πλέον σαφές πως δεν είναι εφικτό να γίνουν οι προσλήψεις για τη νέα Κοινωφελή Εργασία εντός Αυγούστου. Μάλιστα, όπως έγινε σαφές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δεν θα είναι δυνατόν, ακόμη και στην περίπτωση που, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών, την επόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση προς τους δήμους για να δηλώσουν νέες ειδικότητες. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων τους καλοκαιρινούς μήνες και να μη μείνουν, κυρίως οι τουριστικοί και νησιωτικοί, χωρίς προσωπικό στις υπηρεσίες τους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι θα ζητήσει παράταση δύο μηνών στις συμβάσεις της Κοινωφελούς.   

Ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ  
Μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα οικονομικά των δήμων, που μπορεί να δώσει «ανάσα» στα ταμεία τους, παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η ΚΕΔΕ, αφού μετέφερε την πραγματική εικόνα της οριακής κατάστασης των οικονομικών των δήμων, συμφώνησε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) να δοθεί περίοδος χάριτος για τη μη καταβολή των τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια των δήμων. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, στην καταληκτική ημερομηνία (23/6) για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δεν καταβλήθηκαν τα σχετικά ποσά και τα χρήματα παρέμειναν στα ταμεία των δήμων. Αναμένεται, μάλιστα, να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι δήμοι δεν θα καταβάλουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνάντηση που είχε με πρόεδρο του ΤΠΔ Δημήτρη Σταμάτη, του έθεσε και πάλι το αίτημα της ΚΕΔΕ και των δήμων να μην ξεκινήσει η καταβολή των ποσών από τα ληξιπρόθεσμα χρέη άμεσα και μαζί με τα ποσά των τοκοχρεολυσίων να συγκεντρωθούν σε ένα νέο δάνειο, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια των δήμων και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%. Το αίτημα αυτό παραμένει ανοικτό και θα εξεταστεί στο μέλλον από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.  

  Μικρή αύξηση καταθέσεων τον Μάιο 

Μικρή αύξηση των καταθέσεων κατά 359 εκατ. ευρώ σημειώθηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 167,659 δισ. ευρώ έναντι 167,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 164,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τα νοικοκυριά αποταμίευσαν μόλις 78 εκατ. ευρώ και οι επιχειρήσεις 281 εκατ., ενώ οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν καθαρή αύξηση κατά 23 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων παρουσίασε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τράπεζες αναλαμβάνουν λελογισμένο ρίσκο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε περιορισμένο βαθμό στη ζήτηση δανείων. Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η μηνιαία καθαρή ροή δανείων ήταν θετική κατά 2,402 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4,454 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. 

  Προϋπολογισμός: Υψηλότερο έλλειμμα λόγω των μέτρων στήριξης

 Με έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ έκλεισε ο Προϋπολογισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου λόγω των αυξημένων μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου για έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 9,769 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,139 δισ. ευρώ έναντι στόχου 7,169 δισ. ευρώ. Παρά την οριακή υστέρηση των κρατικών εσόδων κατά 279 εκατ. ευρώ, η υπέρβαση των δαπανών είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η αύξηση των δαπανών προήλθε κυρίως από την καταβολή 1,653 δισ. ευρώ για αποζημίωση ειδικού σκοπού στους μισθωτούς, 1,618 δισ. ευρώ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στις επιχειρήσεις, 155 εκατ. ευρώ προς τον ΟΠΕΚΑ για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία. 217 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ με 220 εκατ. επιχορηγήθηκε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

  Evogreen: Νέα δύναμη στον τομέα περιβαλλοντικής προστασίας 
Η Bee’ah, η πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή, και η Polygreen, η ελληνικής ιδιοκτησίας επιχείρηση που παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας, παρουσίασαν την Evogreen, μια νέα κοινοπραξία η οποία προσφέρει καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό την προώθηση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η νέα εταιρεία, μέσα από προηγμένες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, επεμβαίνει δραστικά και αντιμετωπίζει περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, βοηθώντας τους ωκεανούς να παραμένουν καθαροί. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, η Bee’ah και η Polygreen δημιουργούν ένα καινούργιο σημείο αναφοράς στον τομέα της περιβαλλοντικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής  

  ΑΒΑΞ: Διεκδικεί έργα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021 

Ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ δηλώνει το «παρών» στη διεκδίκηση όλων των έργων που δημοπρατούνται ή προωθούνται, δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα» του κατασκευαστικού κλάδου. «Είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα έτη. Αναμένεται μια περίοδος με έντονη δραστηριότητα σε δημόσια έργα, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, με πλέον σημαντική την επένδυση στο Ελληνικό, όπου αναμένεται πρόγραμμα δημοπρατήσεων και έργων 2,5 έως 5 δισ. στα επόμενα 4-5 έτη. Άρα, πιστεύω ότι έχουμε αφήσει πίσω την αδράνεια και θα υπάρχει μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο», σημείωσε ο κ. Μιτζάλης. «Εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Υποδομών θα δημοπρατήσει δημόσια έργα 1,5 δισ. ευρώ, για τα οποία είμαστε έτοιμοι να τα μελετήσουμε και να υποβάλουμε τις προσφορές μας, αλλά και ΣΔΙΤ κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ (η ΑΒΑΞ έχει υποβάλει φάκελους συμμετοχής)», ανέφερε η διοίκηση της ΑΒΑΞ  

  Έρευνα για τα ΜΜΕ 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της Prorata (5-10 Μαΐου 2021), σε δείγμα 1.000 ατόμων 4 στους 10 εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισές πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται στο Διαδίκτυο καθημερινά είναι είτε ψευδείς είτε παραπλανητικές, ενώ κύρια πηγή διασποράς τους εκτιμάται ότι είναι ορισμένοι οργανωμένοι μηχανισμοί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Η ανησυχία δε σε σχέση με την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών του Διαδικτύου είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς το 81% φοβάται ότι ενδεχομένως αυτή παραβιάζεται από ιδιωτικές εταιρείες και το 65% από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, καταγράφεται μια εικόνα αντοχής της αξιοπιστίας του Διαδικτύου αλλά και των δύο παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης (ραδιόφωνο και εφημερίδες), σε αντίθεση με τη χαμηλή εμπιστοσύνη προς τα social media και την τηλεόραση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more