Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Το γεφύρι Πλάκας υποψήφιο και για Βραβείο Κοινού στην Ευρώπη

 



GEFYRI PLAKAS

• Την σημασία και την εμβέλεια του έργου, που ξεπερνά τα όρια της Ηπείρου και αναδεικνύει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη της πολιτιστικής κληρονομιάς αντανακλά η βράβευση της αναστήλωσης του γεφυριού Πλάκας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra. Αυτό επισημαίνει το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης του νικητή για το Βραβείο Κοινού - Public Choice Award είναι σε εξέλιξη σχετική ψηφοφορία, μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης. Το ΜΕΚΔΕ καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του γεφυριού της Πλάκας με την ψήφο τους για να το αναδείξουμε πρώτο μεταξύ όλων. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεταβούν στον σύνδεσμο https://vote.europanostra.org/. Προθεσμία ψηφοφορίας μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.


Συλλυπητήρια ΔΗΠΕΘΕ για τον Γιάννη Θωμά


thomas

• Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Γιάννη Θωμά εξέδωσε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει με την ηθοποιό συνεργάστηκε σε πολλές παραγωγές, συμμετέχοντας και στο εναρκτήριο έργο του θεάτρου, τον «Εχθρό του λαού» στις 3 Φεβρουαρίου 1984. Συνολικά συμμετείχε σε 16 παραστάσεις. «Η Πρόεδρος Χριστίνα Κωτσαντή και τα στελέχη του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και τα συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.


«Μπόνους» 150 ευρώ στους νέους για εμβόλιο!


KARTA ELEYTHERIAS NEOI
• Με την χθεσινή ανακοίνωση για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, η Κυβέρνηση άρχισε  να διαμορφώνει το πλαίσιο των διευκολύνσεων για όσους έχουν εμβολιαστεί με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. 
Αύριο αναμένονται νέες ανακοινώσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχουν τη δυνατότητα  στους ιδιοκτήτες μαζικών χώρων όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι αθλητικές εκδηλώσεις να λειτουργούν μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ήδη ο Ολυμπιακός Πειραιώς ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι στο γήπεδό του τη νέα αγωνιστική περίοδο θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι φίλαθλοι.
Η απόφαση για τα 150 ευρώ (λεπτομέρειες στη συνέχεια) πάρθηκε με βάση τη διαπίστωση ότι η ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών έχει το μικρότερο έως τώρα ποσοστό εμβολιασμένων, μαζί με όσους έχουν κλείσει ραντεβού. 
Συγκεκριμένα έχει εμβολιαστεί μόλις το 11%, ενώ μαζί με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 20%. Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία αποφασίστηκε να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο για τους νέους πριν ανακοινωθεί το νέο πλέγμα μέτρων που σε πρώτη φάση θα έχει να κάνει με τη δημιουργία covid free χώρων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να θωρακιστούν οι νέοι που παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες και ενδέχεται στη συνέχεια να μεταφέρουν τον ιό μέσα στις οικογένειές τους. 
 Τα Covid free
Για τους καταστηματάρχες, που θα επιλέξουν οι χώροι να χαρακτηρίζονται ως covid free δε θα υπάρχουν περιορισμοί και άρα η χωρητικότητα σε αυτούς τους χώρους θα είναι μεγαλύτεροι.
Εάν πάλι επιλέξουν να δέχονται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων. 
Στο «πακέτο» των διευκολύνσεων είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες  είναι ζήτημα ολίγων ωρών ή το πολύ 2-3 ημερών να ανακοινωθούν με βασικό στόχο να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος Αυγούστου, με το ποσοστό των εμβολιασμών (για να αναχαιτιστεί η ινδική μετάλλαξη) να απαιτείται πλέον να ανέλθει στο 80%.
H υποχρεωτικότητα
Η επόμενη κίνηση που θα κάνει η Κυβέρνηση θα αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του Φθινοπώρου. Πρώτοι στη λίστα είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι και ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, ενώ και νέες κατηγορίες εργαζομένων προστίθεται στις «υποψήφιες» κατηγορίες...
 Η προπληρωμένη κάρτα 
Η  προπληρωμένη κάρτα, Freedom Pass, την οποία θα πάρουν οι νέοι 18-25 (όσοι έχουν γεννηθεί δηλαδή από το 1996 έως το 2003 ), θα χρησιμοποιείται σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δύο κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.
Όσον αφορά τον πολιτισμό, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις, για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη το β΄ δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more