Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

βρώμικη πόλη η Αριδαία-μεγάλο έλλειμμα στις υπηρεσίες πληροφόρησης των τουριστών

 



χιλιάδες τουρίστες σε Άγιο Αθανάσιο και Λουτρά 

ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ; 



 Τουριστικές «δόξες» έζησαν ο Νομός Πέλλας και ειδικότερα ο ορεινός όγκος σε Έδεσσα και Αλμωπία  το τετραήμερο που διανύσαμε  με επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας να έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα καταλύματα στον Άγιο Αθανάσιο και στα Λουτρά. 

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως για όλους, ειδικά για τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι το πώς θα κρατήσουμε και θα αυξήσουμε τους τουρίστες. Κι εδώ πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προσπάθειες. Ειδικά στα Λουτρά Πόζαρ  που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο για τη βελτίωση της εικόνας της  Αριδαίας που βρίσκεται εγκαταλελειμμένη από την δημοτική αρχή. Πρωτίστως όμως να στελεχωθούν οι σχεδόν ανύπαρκτες σήμερα υπηρεσίες ενημέρωσης του Δήμου για την καλύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών.
Τελευταία προέκυψε ως «αγκάθι» και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που έχει οδηγήσει την περιοχή μας στο «κόκκινο», αν και κατά τα φαινόμενα τα  καταλύματα τήρησαν με ευλάβεια όλοι οι κανόνες.
Κρατήσεις στο απόλυτο!
Πολύ καιρό είχε ο Νομός Πέλλας και οι Δήμοι Έδεσσας και Αλμωπίας  να δουν τέτοιο όγκο επισκεπτών σε φθινοπωρινή περίοδο όπως αυτόν που έχει δεχθεί αυτές τις ημέρες. Οι πληρότητες για το τετραήμερο στα ξενοδοχεία  άγγιξαν το 100% . Όσο για την προέλευση των επισκεπτών, αυτοί ήρθαν κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Η περιοχή μας έχει μία μοναδικότητα, καθώς συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και μοναδικά μνημεία, γαστρονομία και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας του Αγίου Αθανασίου Χρήστος Βερυκούκης που μίλησε στην εφημερίδα μας. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ξεκινήσει προκρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ από το νέο έτος αναμένεται να γίνει το... αδιαχώρητο λόγω σχολικών εκδρομών!
«Αγκάθι» τα κρούσματα
Μπορεί αυτή τη στιγμή το τουριστικό πρόσημο για την περιοχή μας να είναι θετικό, όμως το μεγάλο «στοίχημα» για όλους είναι οι τωρινοί επισκέπτες να μείνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να επιστρέψουν ξανά την Πέλλα, διαφημιζοντας τα παράλληλα και σε άλλους.
Εδώ απαιτείται προσπάθεια, γιατί υπάρχουν «αγκάθια». Πιο πρόσφατο, αλλά πολύ σημαντικό η αύξηση των θετικών κρουσμάτων που οδήγησε τον Νομό Πέλλας στο κόκκινο. Μπορεί αυτό να μη συνεπάγεται λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όμως αποτελεί βασικό κριτήριο για τους επίδοξους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ενδέχεται να επιλέξουν άλλη περιοχή για χειμερινή εξόρμηση αν θεωρήσουν ότι εδώ μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία τους.
Η περίπτωση της Αλμωπίας  που είναι άκρως τουριστικός προορισμός τον χειμώνα στα Λουτρά και αντιμετωπίζει σήμερα έξαρση κρουσμάτων είναι ενδεικτική. Δεν δέχτηκε πλήγμα για το τρέχον τετραήμερο, όμως τώρα ξεκινάει η χειμερινή περίοδος, οπότε αλίμονο αν η εικόνα της αμαυρωθεί από εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού. Άλλωστε και για αυτό αναβλήθηκαν όλες οι παρελάσεις ενώ είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί η παρέλαση της Πέμπτης για την απελευθέρωση της Αριδαίας. 
Ειδικότερα στην Αριδαία, δύο είναι τα βασικότερα ζητήματα που δεν βοηθούν στο να κερδηθεί το «στοίχημα» των απόλυτα θετικών εντυπώσεων εκ μέρους των επισκεπτών.
Καταρχήν, η εικόνα της πόλης, που υστερεί σε καθαριότητα. Δεν ήταν λίγοι οι τουρίστες που μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης, ανέφεραν πως δεν υπάρχουν κάδοι και καλαθάκια. Ας μην ξεχνάμε πως το κέντρο αποτελεί  «καθρέφτη» της πόλης, τον οποίο συχνά... θαμπώνουν δυστυχώς τα σκουπίδια. Βασικό ζήτημα είναι επίσης η Κεντρική Πλατεία, η οποία παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης. Όσο για την ανάπλασή της, οι επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν πως δεν θα αργήσει να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Πάντως μέχρι στιγμής και με τον πεζόδρομο φυσαρμόνικα μια να ανοίγει και μια να κλείνει, παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης.  Πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς η Δημοτική αρχή δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί ακόμη και τα πιο απλά. 

Έλλειμμα ενημέρωσης!..

Το δεύτερο βασικό ζήτημα, το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αφορμή για παράπονα εκ μέρους επισκεπτών στην Αλμωπίας, είναι αυτό της ενημέρωσης. Ο Δήμος δεν διαθέτει διαθέτει ένα Γραφείο Τουρισμού  που θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τους τουρίστες στην ενδοχώρα του Δήμου και έτσι μένουν περιορισμένοι στην Όρμα, στο Λουτράκι και πέριξ. Για να μπορέσει να μείνει ο τουρίστας στην περιοχή θα πρέπει όχι μόνο να οργανωθεί ο Δήμος, αλλά να υπάρξει μια διαδημοτική συνεργασία με την ίδρυση ενός τουριστικού οργανισμού ώστε η Πέλλα να γίνει τόπος παραμονής 7 ημέρων και όχι ΠΣΚ. Φυσικά μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιδράσεις και πολιτικές άρνησης μιας τέτοιας προοπτικής. Δυστυχώς ο τουρισμός για άλλη μια χρονιά βρίσκεται στον αυτόματο πυλώτο... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more