Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο των καφεζυθεστιατορίων Έδεσσας Θ. Γιοβανούδα: Με ενότητα και συμμετοχή μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα

 


Συνέντευξη στον Τάσο Δούκλη 


Σήμερα το πρωί «Τα Νέα της Πέλλας» βρέθηκαν στο κατάστημα του Θεόδωρου Γιοβανούδα, του νέου Προέδρου των καφεζυθεστιατορίων Έδεσσας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εστίασης και των καφέ μπαρ της περιοχής μας. Έτσι, θέσαμε στο νέο Πρόεδρο μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

• Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

• Πώς η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει τις επιχειρήσεις;

• Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στον χώρο της εστίασης;

Επίσης, ζητήσαμε να μας αναπτύξει τις θέσεις του νεοσύστατου Σωματείου όσον αφορά το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής δραστηριότητας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

1) Θόδωρε, εδώ και πολλά χρόνια στον κλάδο σας δεν υπήρχε Σωματείο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην υπάρχει μια συγκροτημένη φωνή που θα εξέφρασε τα προβλήματα του χώρου και θα διεκδικούσε όσα είναι αναγκαία γι’ αυτόν. Τελικά, ήταν αναγκαία η σύσταση μετά από πολλά χρόνια ενός τέτοιου Σωματείου;

Aπ.  Ήταν επιτακτική ανάγκη η σύσταση σωματείου θα έλεγα.
 Οι επαγγελματίες του χώρου στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν μια σειρά από μεγάλα προβλήματα εντελώς μόνοι και χωρίς να εισακούεται η φωνή τους.
Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρεύονται τα ζητήματα χωρίς ουσιαστικές λύσεις και να χάνονται διεκδικήσεις.

2) Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Σωματείο για το επόμενο διάστημα σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Απ. Σαφέστατα και έχουν τεθεί και παράλληλα με το οργανωτικό κομμάτι - μιας και μιλάμε για ένα νεοσύστατο σωματείο- ξεκινήσαμε ήδη να βάζουμε τις προτεραιότητές μας ώστε να μπούμε σε μια σειρά δράσεων, κυρίως σε ζητήματα που μπορούν να βρεθούν λύσεις αλλά και συμμετοχή σε διεκδικήσεις και διαμαρτυρίες για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τον κλάδο.

3) Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι δυσβάσταχτη για όλα τα νοικοκυριά και είναι δυσανάλογη με το εισόδημα που παράγουν. Στον κλάδο σας, με μια πρώτη ματιά, τι συμβαίνει με τα επαγγελματικά τιμολόγια και τι επίδραση θα έχει μελλοντικά στους πελάτες που θα επισκεφτούν τα καταστήματα εστίασης; (μικρότερες μερίδες όπως σε γειτονικές χώρες; (Κτλ - κτλ.)

Απ.  Το ενεργειακό κόστος αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι ένα σημαντικό ζήτημα και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα.
Εκτός του ότι τα καταστήματά μας επιβαρύνονται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο με μια αύξηση του 30-40% στα τιμολόγια ρεύματος, ο κόσμος επίσης δυσκολεύεται στο έπακρον με τους λογαριασμούς και παράλληλα με τα τιμωρητικά μέτρα covid της κυβέρνησης, καταλαβαίνετε πόσο έχει μειωθεί η κίνηση.
Είναι σίγουρα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων η αύξηση στις τιμές πώλησης, αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρξει σμίκρυνση μερίδων.

4) Τα τελευταία χρόνια η τιμή του καφέ και οι πρώτες ύλες για την παρασκευή φαγητού έχουν αυξηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος έχει επωμιστεί το Φ.Π.Α. και κράτησε τις ανατιμήσεις. Ωστόσο ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται οικονομικά… ποια η γνώμη σας;

Απ. Οι ανατιμήσεις είναι γενικές σε όλες τις πρώτες ύλες, καφέ, ποτά, οπωρολαχανικά, λάδια, κρέατα και λοιπά τρόφιμα.
Και με την αύξηση του Φ.Π.Α. όπως αναφέρατε  προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε εμείς όλες αυτές τις ανατιμήσεις, αλλά και να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να έρθει και η πανδημία και να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο.
Η εκτίμησή μου είναι πως με την οικονομική κατάσταση του κόσμου αυτήν την περίοδο και τις αναπόφευκτες αυξήσεις που θα υπάρξουν πλέον, θα μειώσουν κι άλλο την ήδη πεσμένη κίνηση στα μαγαζιά μας (που πλήττονται βάναυσα τους τελευταίους 24 μήνες) κι αυτό θα φέρει δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις μας σε ένα τέλμα, όπου δε θα μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε και το φάντασμα των λουκέτων θα χορεύει πάνω από αυτές.
Θα ήθελα να στείλω κι ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους :
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και δυσανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης, με ενότητα όμως και συμμετοχή μπορούμε να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε πράγματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more