Όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς τυριού καταλαμβάνει η γνήσια ελληνική φέτα σε χώρες του εξωτερικού που αποτελούν βασικό «στόχο» λόγω της υψηλής κατανάλωσης. Κάτι που αποδίδεται στην ποιότητά της.
Στο πλαίσιο αυτό, η φέτα καταφέρνει να βελτιώνει τη θέση της στον Καναδά, όπου είναι διαχρονικά το σημαντικότερο τυροκομικό προϊόν που εξάγει η Ελλάδα, με άλλα είδη τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα να ακολουθούν. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, οι ελληνικές εξαγωγές αυτών των κατηγοριών τυριών έχουν αυξηθεί σημαντικά και παρ’ όλη την άνοδο του ανταγωνισμού, το μερίδιο τους επί των συνολικών εισαγωγών της κατηγορίας τύπου φέτας βελτιώνεται σταθερά. Το 2021 ανήλθε σε 68,1%, έναντι 63,3% το 2020, και 47,3% το 2017. Ενδιαφέρον στοιχείο, μάλιστα, είναι ότι η Δανία το 2017 ήλεγχε το 34,6% της καναδικής αγοράς, ενώ έως το 2021 το μερίδιό της μειώθηκε σταδιακά σε 18,3%. Ίδια εξέλιξη είχαν και οι βουλγαρικές εξαγωγές, από 12,2% επί του συνόλου το 2017 σε 8,2% το 2021.
Αύξηση εξαγωγών
Η συνολική αξία των εισαγωγών φέτας και τυριού τύπου «φέτας» στον Καναδά σημείωσε σημαντική αύξηση κατά την περίοδο 2017 - 21. Είναι αξιοσημείωτο ότι η άνοδος της επιτυχίας της φέτας στην καναδική αγορά προσέλκυσε εξαγωγές από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Το 2021 εμφανίζονται 18 χώρες προέλευσης των εισαγωγών, έναντι 14 το 2020, εννέα το 2019 και 2018, και έξι το 2017.
Και σε όρους ποσότητας, παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φέτας σε 914,2 χιλ. κιλά το 2021 από 376,1 χιλ. κιλά το 2017, με ταυτόχρονη αύξηση του ελληνικού μεριδίου αγοράς σε 71,1% το 2021 από 46,6% το 2017.
Σχεδόν 20 ευρώ…
Από το δείγμα τιμών που ελήφθησαν, προκύπτει ότι μέση τιμή (με αναγωγή στο κιλό) λιανικής πώλησης της ελληνικής φέτας είναι 19,9 ευρώ το κιλό, έναντι 17,8 ευρώ για τα τυριά τύπου «φέτας» καναδικής παραγωγής και 23 ευρώ για εκείνα που εισάγονται από άλλες χώρες, όπως Δανία, Βουλγαρία, ΗΠΑ. Ωστόσο, η φέτα είτε ελληνική είτε ως συνώνυμο προϊόν καναδικής παραγωγής είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά της καναδικής αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Καναδά παράγονται πολλά είδη τυριών ειδικού τύπου, ευρέως γνωστών ως «speciality cheese». Η παραγωγή έχει εξελιχθεί σημαντικά, καθώς παλαιότερα το ενδιαφέρον ήταν εστιασμένο κυρίως στην παραγωγή τυριού τύπου τσένταρ (cheddar), η οποία ξεπερνούσε την συνολική παραγωγή των ειδικών τυριών. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η παραγωγή τυριών ειδικού τύπου, καθώς οι καταναλωτές σταδιακά στράφηκαν προς αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου