Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Χιλιάδες στρέμματα στον Νομό Πέλλας αποχαρακτηρίζονται από δάση σε αγρούς

 


- Κίνητρα σε αγρότες να καλλιεργήσουν πιο πολύ σιτάρι και καλαμπόκι - Οι πολίτες ανησυχούν λόγω πολέμου, όμως ο αρμόδιος Υπουργός καθησυχάζει…


Σε σημαντική αύξηση των τιμών τροφίμων ευρείας κατανάλωσης και κυρίως των σιτηρών που αποτελούν βάση της ελληνικής διατροφής έχουν οδηγήσει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι εισαγωγές από τις δύο εμπόλεμες χώρες έχουν ανακοπεί, όμως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς διαβεβαίωσε  ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη αγροτικών προϊόντων. Έκανε δε γνωστό ότι θα δοθούν κίνητρα στους Έλληνες παραγωγούς να επιστρέψουν ξανά στην καλλιέργεια σιτηρών. Στο μεταξύ, με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή απελευθερώνονται και στην Πέλλα τεράστιες εκτάσεις δασωμένων αγρών οι οποίες μπορούν, αν υπάρξει ανάγκη, να καλλιεργηθούν και πάλι έπειτα από δεκαετίες.
Εξάλλου, ώθηση στην αγροτική δραστηριότητα εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου, αναμένεται να δώσει και το νεοσύστατο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».

Σαρώνει η ακρίβεια


Στην εκτίναξη των τιμών στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων οδήγησε η Ρωσο – Ουκρανική σύρραξη, η οποία, μαζί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από την Ε.Ε. έκοψε τις ροές των μαλακών σιτηρών προς την Ευρώπη.
Κάπως έτσι, η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, η οποία αποτελεί βασικό δείκτη για τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη, έφθασε πρόσφατα μέχρι τα 390 ευρώ ανά τόνο από τα 274 πριν την έναρξη της σύρραξης. Εξάλλου, έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές στις μεταφορές, λόγω της αύξησης στα καύσιμα και το ρεύμα, γεγονός που επηρεάζει όλο το φάσμα της μεταποίησης των σιτηρών, με την τιμή του ψωμιού να έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%, τα δημητριακά 8% και τα ζυμαρικά 30%, σε σχέση με τις τιμές λίγους μήνες νωρίτερα.
Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «In.gr» σε μία ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στο αλεύρι και τα ζυμαρικά με μερίδα του καταναλωτικού κοινού να σπεύδει να δημιουργήσει αποθέματα υπό τον φόβο ελλείψεων και ανατιμήσεων. Τα δε σούπερ μάρκετ αυξάνουν τα σχετικά αποθέματά τους.

Δε θα υπάρξει έλλειψη


Μπορεί οι πολίτες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα, όμως φαίνεται πως ως χώρα δεν κινδυνεύουμε. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επανέλαβε αυτό που είπε προχθές και στην έκθεση «FoodExpo», ότι δηλαδή δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, έλλειψη προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
Όπως σημείωσε, το 2020 και 2021 η Ελλάδα είχε θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα με πλεόνασμα περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για κάθε προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει κι εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 και 500.000 τόνους αντίστοιχα. Ωστόσο, ήδη οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικούς διαύλους για εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ενεργοποιείται και ο δίαυλος για εισαγωγές από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά.

Κίνητρα για σιτάρι…


Το ΥπΑΑΤ, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς, δίνει κίνητρα στους αγρότες να προχωρήσουν σε καλλιέργεια επιπλέον ποσοτήτων, ένα εκ των οποίων είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη. Παράλληλα, θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Απελευθερώνονται αγροί!


Σε μία περίοδο που η επάρκεια σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, ειδικά σε σιτάρι και καλαμπόκι, αποτελεί θέμα ύψιστου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας έρχεται μία εξέλιξη που μπορεί, με τις κατάλληλες πολιτικές, να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο λόγος για την «απελευθέρωση» εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων πρώην καλλιεργήσιμων εκτάσεων που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μετατραπεί σε δάση, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ανάλογα και στους δασικούς χάρτες. 
Με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960. Αυτές οι εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.
Έτσι, εάν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εμφανίζονται ως δάσος, θα επιτρέπεται μόνο η γεωργική της χρήση. Αυτό πάντως σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, θα μπορούν να καλλιεργήσουν ξανά τα πατρικά τους κτήματα παράγοντας βασικά αγροτικά προϊόντα ή να τα νοικιάσουν για καλλιέργεια σε άλλους.

Αγροτικά δάνεια


Στο μεταξύ ένα καλό «εργαλείο» μέσω του οποίου μπορεί να δοθεί ώθηση στην αγροτική δραστηριότητα της χώρας μας είναι το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη σύστασή του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στόχος του Ταμείου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
Οι τράπεζες είναι αυτές που θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Οι καλλιέργειες της Πέλλας 

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τα επίσημα στοιχεία για τα τι καλλιεργείται στην Πέλλα. Στην κορυφή με παραγωγή άνω του 30% των καλλιεργειών είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, δηλαδή κεράσια, μήλα και ροδάκινα. Άξιο αναφοράς πως στην κατηγορία αυτή η Πέλλα βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά. Μετά έρχεται το βαμβάκι και τρίτο ο Αραβόσιτος Ποτιστικός. Στην  τέταρτη θέση υπάρχουν τα σιτηρά και αμέσως μετά οι ροδακινιές μεταποίησης. Αμέσως μετά οι Εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση που προσμετρούνται στα εκτατικά δικαιώματα. Μετά το Σιτάρι και ακολουθούν οι Αποξηραμένες Χορτονομές, τα κηπευτικά και οι ζωοτροφές στην τελευταία θέση. Αυτό δείχνει πως η Πέλλα δεν θα έχει πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. 

Δασωμένοι Αγροί

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η αγροτική χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, με εκείνες του 1960. Επίσης για να ενισχυθεί η διαπίστωση της αγροτικής χρήσης θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να καταθέτουν ως αποδεικτικά στοιχεία και άλλα έγγραφα, όπως συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ.

Για αυτές τις εκτάσεις που θα αποδεικνύεται η αγροτική χρήση στο παρελθόν, αλλά σήμερα καλύπτονται από δασική βλάστηση θα μπορούν πλέον να αποχαρακτηρίζονται. Ωστόσο, η επιτρεπόμενη χρήση τους θα συναρτάται από το είδος της βλάστησης που έχει σήμερα.

α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δάσος, θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο η γεωργική της χρήση.

α) Εάν στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες η έκταση εμφανίζεται ως δασική τότε αυτή θα εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας και ο ιδιοκτήτης της θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και για δόμηση, σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες της περιοχής.

Εκχερσωμένες εκτάσεις

Δηλαδή εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εκχερσωμένες εκτάσεις προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:

α) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και

β) την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (για παράδειγμα, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).

Δασικά Αυθαίρετα

Με την κοινή απόφαση (Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775, ΦΕΚ 3253/22-07-21) που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται τα αιτήματα των ιδιοκτητών δασικών αυθαιρέτων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω αυτής της εφαρμογής που θα λειτουργήσει στο Κτηματολόγιο, θα προχωρήσει στην καταγραφή των αυθαιρέτων, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσει ποια από αυτά θα τακτοποιηθούν και ποια θα είναι προς κατεδάφιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more