Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η ακρίβεια μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους πολίτες

 



Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για τους Έλληνες πολίτες, ενώ στους φόβους τους προστίθεται και το θέμα του πολέμου. Όσο για τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αυτοί παραμένουν αμετάβλητοι, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η εταιρεία Marc.

Τάσεις συσπείρωσης


Επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει πολίτες σε περιόδους μεγάλων κρίσεων να συσπειρώνονται γύρω από ηγεσίες που εγγυώνται σταθερότητα, το κυβερνών κόμμα αυξάνει κατά μια εκατοστιαία μονάδα την επίδοσή του στην πρόθεση ψήφου και διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμα που κατέχει σταθερά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στη συγκεκριμένη μέτρηση στις 11,3 μονάδες, αναφέρει στην ανάλυση της δημοσκόπησης το «Πρώτο Θέμα». Η δύναμη των περισσότερων σχηματισμών παρουσιάζει οριακές αυξομειώσεις και το σκηνικό που αναδύεται από τη μέτρηση δεν έχει μεταβληθεί από την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο τρίμηνο που ξεκίνησε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο προσελκύει το 6,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 11,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι η μάχη που θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου θα είναι εκείνη που θα κρίνει την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στην παρούσα φάση, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «κεντρώοι» προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 28,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,8%.
Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του οποίου υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και φτάνουν στο 45,5%. Αυξημένη είναι η δημοφιλία του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη (43,7%), ο οποίος προηγείται σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα που (με 29,2%) είναι στην τρίτη θέση. Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24,5%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (19,8%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (16,4%).

Τρομάζει η ακρίβεια


Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα είναι ανήσυχοι για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην αγορά (82,3%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο (80,6%). Αντιθέτως φαίνεται να υποχωρεί ο προβληματισμός για την πανδημία (32,2%), που κυριαρχούσε την προηγούμενη διετία και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (21,7%), που αποτελούν διαχρονική πηγή προβληματισμού. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (σε ποσοστό 53,7%), οι αυξημένες δαπάνες για την προμήθεια των τροφίμων (με 50,5%), η ακριβότερη βενζίνη που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις (47,3%), καθώς και οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση (37,3%) είναι οι παράγοντες που έχουν βάλει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more