Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Τ. Τσιάμης στα Νέα της Πέλλας: «Ο κόσμος είναι εκνευρισμένος με τους Ευρωπαίους»

 



Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΚΙΕΒΟ

Δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία όπως λέει


Ο Τάσος Τσιάμης γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας που ζει στο Κίεβο της Ουκρανίας εκεί όπου οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας και Ουκρανίας είναι σφοδρές και σε εξέλιξη, μίλησε στα Νέα της Πέλλας, την μοναδική καθημερινή εφημερίδα της για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης.

Ο κος Τσιάμης αναφερόμενος στη στήριξη από την ΕΕ και τη Δύση προς τον ουκρανικό λαό είπε πως ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει καμία στήριξη, διότι οι Ευρωπαίοι έδειχναν την αλληλεγγύη τους φωτίζοντας δημόσια κτίρια με τα χρώματα της Ουκρανίας και όχι με ουσιαστικές πράξεις και «γι’ αυτό ο κόσμος είναι εκνευρισμένος με τους Ευρωπαίους» δήλωσε.


Η κατάσταση στο Κίεβο


Ερωτηθείς για το ποια εικόνα επικρατεί στο Κίεβο με τον πόλεμο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη είπε πως στο κέντρο «είναι ήρεμα τα πράγματα. Στη δυτική πλευρά οι μάχες είναι σε εξέλιξη. Εκεί πραγματικά υπάρχουν εικόνες καταστροφής με διαλυμένα σπίτια και καταστήματα».

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα καθώς υπάρχει «φόβος και ανησυχία και προσπαθούν όσοι μπορούν να φύγουν από την πόλη» τόνισε και πρόσθεσε πως τα τρένα σε καθημερινή βάση είναι γεμάτα πρόσφυγες. Όσοι μένουν στην πόλη προσπαθούν να προμηθευτούν φαγητό για μέρες πληροφόρησε ενώ τόνισε πως «αυτό που ζούμε είναι σαν ταινία».

Όπως δήλωσε πολλές πλευρές από το Κίεβο είναι περικυκλωμένες, ενώ τα ρωσικά άρματα κατά τον ίδιο «είναι σταματημένα περίπου στα 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο και περιμένουν να παραδοθεί ο Ουκρανικός στρατός ή πότε θα γίνει κάποια συνθηκολόγηση μεταξύ των ηγετών». Μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποφεύγουν να βομβαρδίσουν το Κίεβο, διότι «αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να παραδοθεί ο στρατός και να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές».

Σχετικά με τους άλλους Έλληνες και ομογενείς είπε ως όντως στην Μαριούπολη υπάρχει μεγάλος αριθμός που αγγίζει τους 100.000, αλλά αυτήν την στιγμή στην πόλη του Κιέβου «δεν είναι πάνω από 3-4». Ο ίδιος δηλώνει πως ακόμα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το Κίεβο και πως εάν τα πράγματα χειροτερέψουν τότε θα μετακινηθεί προς Μολδαβία και Ρουμανία. 

«Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθεί λύση» η ευχή του κου Τσιάμη στον επίλογό του.

Οι τελευταίες εξελίξεις


Tην επιβολή ενός 4ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς συνεχίζεται για 16η μέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.

Όπως είπε «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα» είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε χθες το μεσημέρι ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη. Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν χθες 11/03 στην πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι 86 Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο σε τζαμί στη Μαριούπολη. Η πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, από τις πρώτες πρωινές ώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more