Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ…ΝΑ‘ΤΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑ!

 


Δίνουν μία προσωρινή ανάσα -κυρίως ενεργειακή- σε νοικοκυριά και αγορά

Αυξάνουν οι επιδοτήσεις ρεύματος • Θεσπίζεται κάρτα καυσίμων • Έξτρα ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ΑμεΑ • Μειώσεις φόρων για τους αγρότες

Γ. Καρανίκας: Οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις…


Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων στον ενεργειακό τομέα και τα καύσιμα, ενώ τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν οι αγρότες οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.


Μία ανάσα, τουλάχιστον προσωρινή, θα δώσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και εξειδικεύτηκαν  από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ιδιαίτερα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα βελτιώνονται σημαντικά και θα βοηθήσουν πολίτες και επαγγελματίες να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς. Στα καύσιμα, πάλι, θα μπορούσαν να είναι πιο «γενναίες» οι παρεμβάσεις της Πολιτείας, η οποία θα ενισχύσει επίσης ευάλωτες ομάδες, αλλά και τον αγροτικό κόσμο όπου μειώνονται οι πιο σημαντικοί φόροι.
Θετικά αντέδρασε η ΕΣΕΕ  με τον Εδεσσαίο Πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα στις  κυβερνητικές εξαγγελίες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα θα ανακουφίσουν την αγορά εν μέσω δύσκολων συγκυριών.

Επιδοτήσεις ρεύματος


Σημαντική αύξηση της επιδότησης ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από τα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156 - 310 Kwh) για τον Απρίλιο, ενώ η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο. Παράλληλα, δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για τα καύσιμα…


Όσον αφορά στο «μέτωπο» των καυσίμων οι τιμές των οποίων επίσης έχουν ξεφύγει, έρχονται κι εδώ παρεμβάσεις μικρότερης όμως εμβέλειας. Η σημαντικότερη είναι ότι θεσπίζεται κάρτα καυσίμων μέσω της οποίας θα χορηγηθεί τον Απρίλιο επιδότηση για την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης που θα καλύπτει τις καταναλώσεις τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών).
Την επιδότηση δικαιούνται φορολογούμενοι κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες που δεν έχουν smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό τους.
Για να δοθεί η ενίσχυση, ο πολίτης θα δηλώνει σε πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο την λαμβάνει και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Εξυπακούεται ότι κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

60 λίτρα τον μήνα
Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς, για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα καυσίμου το μήνα.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες, επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Επιπλέον τον Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου.

Ευάλωτες ομάδες
Ενίσχυση και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας, θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.
Συγκεκριμένα, θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν με 200 ευρώ 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες και άλλοι 166.982 δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ, ενώ θα δοθεί διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους.

Επιχειρήσεις - αγρότες


Το τέταρτο πακέτο μέτρων αφορά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει δε η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.
Στοχευμένες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον αγροτικό τομέα που επίσης πλήττεται από την ενεργειακή ακρίβεια και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για το έτος 2022 και μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6% και στις ζωοτροφές επίσης από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021.
Τέλος, προβλέπεται η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

Ενεργειακή «ανάσα»


Θετικά αντέδρασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου στη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης ρεύματος για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η ΕΣΕΕ για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς. Χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητά τους.
Ωστόσο, η ΕΣΕΕ εκτιμά πως «παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more