Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΩΡΑ!!

 


Αν οι λογαριασμοί ρεύματος, είτε λόγω εποχής, είτε λόγω των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, έχουν «ξεφουσκώσει» σε ένα μεγάλο βαθμό, ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα άλλα δύο «μέτωπα» της ακρίβειας στα καταναλωτικά είδη και στα υγρά καύσιμα  παραμένουν ενεργά και «φουντώνουν» συνεχώς, αφαιμάζοντας τα εισοδήματα του κόσμου. 

Ειδικά στα καύσιμα, τα οποία αποτελούν κινητήρια δύναμη για τις καθημερινές μετακινήσεις και γενικά τις μεταφορές, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη με τις ενδείξεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διαφαίνεται προοπτική μείωσης των τιμών τους, αλλά και χωρίς πόλεμο σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες για τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου που σημαίνει και διατήρηση των υψηλών τιμών του. 

Κοντά στα 2,5 ευρώ η βενζίνη 

Οι υψηλές τιμές της βενζίνης, η οποία πλέον έφτασε στα 2,5 ευρώ το λίτρο ακόμη και στο νομό Πέλλας, προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον κόσμο που μετακινείται καθημερινά για επαγγελματικούς λόγους, χωρίς να είναι  αμελητέες και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και για άλλες δραστηριότητες. Το αίτημα για να μπει «φρένο» στις τιμές των καυσίμων είναι καθολικό και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές. 

 Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει πρόσθετο φόρο 21% στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών. 

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφάρμοσε η Ελληνική Κυβέρνηση για τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ πρόκειται για διαφορετική περίπτωση και διαφορετικά μεγέθη. Δείχνει ένα «δρόμο» που πρέπει να εξετάσει η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει, έστω σε ένα μικρό ποσοστό, τις μεγάλες αυξήσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τους τελευταίους μήνες και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα ίσως δούμε στις ταμπέλες των πρατηρίων και τιμή 3 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη. 

Υποσχέσεις για ελέγχους

Υπάρχει βέβαια και το μεγάλο ζήτημα των ελέγχων που πρέπει να ενταθούν για εξάλειψη φαινομένων αισχροκέρδειας, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να τονίζει για μια ακόμη φορά χθες ότι εντείνονται οι έλεγχοι και στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα πρατήρια που πωλούν κάτω του κόστους. 

Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους άμβλυνσης της επιβάρυνσης των καταναλωτών από τις υπέρογκες τιμών των καυσίμων. Η μείωση ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου έχει αποκλειστεί καθώς αυτή έχει άμεση επίπτωση στον προϋπολογισμό, ενώ έχει ανάψει «κόκκινο» και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Το αίτημα για οριζόντια μείωση του φόρου προσκρούει στην οικονομική της πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μία, τη μεριά των πολιτών που θέλουν λιγότερους φόρους και του κράτους που δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο»,  εξήγησε  ο Υπουργός Ανάπτυξης. 

 «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα…»

Με δεδομένη και παγιωμένη τη θέση αυτή το Οικονομικό επιτελείο αναζητά άλλους τρόπους παρέμβασης για τη μείωση του κόστους των καυσίμων. Αυτό επιβεβαίωσαν χθες με δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του σχεδίου για τα καύσιμα και νομίζω ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να μεγαλώσουμε και την περίμετρο των δικαιούχων και ενδεχομένως και το ύψος της υποστήριξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέτρα με ορίζοντα τριμήνου 

Στο ίδιο πάνω - κάτω «μήκος κύματος» κινήθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ότι οι νέες παρεμβάσεις θα έχουν ορίζοντα τριμήνου. 

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η παρέμβαση είναι «γενναία» για την Κυβέρνηση και σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, παραδέχτηκε όμως ότι για τον πολίτη αυτές μπορεί να είναι «ψίχουλα», σε σχέση με την τεράστια άνοδο που έχουν σημειώσει τα καύσιμα. «Σε κάθε περίπτωση- συμπλήρωσε- οι έως σήμερα παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Περιορισμένοι πόροι

Ο Υπουργός εξήγησε ακόμη ότι τα μισά σχεδόν από τα επιπλέον έσοδα του προϋπολογισμού που εισπράχτηκαν τον Μάιο από τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, διατέθηκαν για την ενίσχυση των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις σε ρεύμα- καύσιμα κ.α.

«Οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Υπουργός για να προσθέσει ότι «φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα και συνεπώς η λογική δώσε και άλλα συνιστά εισήγηση αύξηση του ελλείμματος». Και όντως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση αν αναλογιστεί κανείς και τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, που δεν επιτρέπει πλέον δανεισμό για διάθεσή του σε καταναλωτικούς σκοπούς. 

Το τι μέλλει γενέσθαι, είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Αν σταματήσει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ίσως φανεί μια αχτίδα αισιοδοξίας στον ορίζοντα. 

Αν όχι η κρίση και η ακρίβεια θα μας «συντροφεύει» για μεγάλο ακόμη διάστημα, εξαϋλώνοντας τα εισοδήματα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, γι’ αυτό και πρέπει η Κυβέρνηση, όπως και οι Κυβερνήσεις όλων των Ευρωπαϊκών χωρών να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more