Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στον κάμπο της Πέλλας

  


«Δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους»

Ένα απρόσμενο εμπόδιο καλούνται να υπερπηδήσουν καλλιεργητές που έχουν σπείρει τα χωράφια τους στον κάμπο των Γιαννιτσών, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με… σμήνη ακριδών που κυριολεκτικά τρώνε τις καλλιέργειές τους. Βαμβάκια, καπνά, τριφύλλια, σιτηρά κι άλλες καλλιέργειες έχουν υποστεί ακόμη και μεγάλες καταστροφές στα όρια του Δήμου Πέλλας, κυρίως στον κάμπο μεταξύ Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης αλλά κατά τόπους και σε άλλα σημεία.

 Οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Οι ακρίδες ως γνωστόν δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους από χλωρά και νεαρά φυτά, είτε είναι βαμβάκι, καπνός, μηδική-τριφύλλι-, σιτηρά, κηπευτικά, αλλά και βοσκοτόπια. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Θα έπρεπε, νωρίτερα να είχαμε ενημέρωση από τους ανθρώπους της υπαίθρου και κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το παρατηρούν και μας το μεταφέρουν, όπως είχε γίνει το 2004. Τώρα δεν μπορεί να γίνει  κάτι, αλλά του χρόνου εγκαίρως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που πρέπει.

 Οι ακρίδες μπορούν να πετούν και να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές και να πλήξουν κι άλλες καλλιέργειες, σημειώνοντας ωστόσο πως το θετικό είναι ότι οι ακρίδες είναι μιας γενιάς μόνο, δηλαδή ό,τι κακό γίνει θα είναι μόνο για φέτος. Ελπίζουμε να περιορισθεί το φαινόμενο και να επέμβουν οι φυσικοί εξολοθρευτές που είναι τα πουλιά και να επαναφέρουν την ισορροπία.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά και για θέματα αποζημιώσεων, μόνο κάτι έκτακτο σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προκύψει και εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more