Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Τι παραπάνω μπορεί να δώσει ο Στάμκος στον Δήμο Πέλλας;

Απο μηδενική βάση έχτισε έναν Δήμο, η τέταρτη θητεία και τα 18 χρόνια αν εκλεγεί όμως δεν θα φέρουν τίποτα καινούργιο.

Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι οι εκλογές πάσης φύσης; Αυτό το κομβικό θέμα πολλές φορές οι γράφοντες στην εφημερίδα Άποψη προσπάθησαν να αναλύσουν.  Μπορεί οι Εθνικές να μετατέθηκαν για τις αρχές του 2023 και οι αυτοδιοικητικές να απέχουν περίπου ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους πολιτευτές κάθε κατηγορίας και τους εκλεγμένους να κινούνται. Έτσι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι  δίνουν το παρόν από τις συνεστιάσεις των πανηγυριών και των πολιτιστικών συλλόγων, μέχρι σε μνημόσυνα, γάμους και κηδείες. Πρωτόγνωρο το κλίμα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2010 είχαν ανακοινωθεί υποψηφιότητες για τους Δήμους μόλις 3 μήνες πριν τις εκλογές.

Οι καλά γνωρίζοντες τα τοπικά δρώμενα τονίζουν πως όταν βλέπεις βουναλάκια από άμμο και χαλίκι έξω από τα γηπεδάκια των Γιαννιτσών ξέρεις οτι το προεκλογικό άρωμα είναι έντονο στην ατμόσφαιρα… Είμαστε κατά την διάρκεια προεκλογικού αγώνα που όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μεγαλώνει και η πόλωση. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε πολλές ομάδες, άλλες μικρές, άλλες μεγάλες, άλλες παλιές άλλες καινούργιες. Μια από τις παλιές καλές ομάδες είναι  ο συνδυασμός ‘’Πέλλα Μαζί Συνεχίζουμε’’  με το παλαιό όνομα της το «Πέλλα 2020» όταν ένιωθε σίγουρη στις εκλογές του 2014 ότι θα πάρει την δεύτερη της θητεία. Ο κάπτεν της Ομάδας και η κεφαλή που συντονίζει, που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις,  διευθύνει σαν μαέστρος τα δημοτικά συμβούλια, ορίζει τους αντιδημάρχους και γενικότερα κρατά τα κλειδιά της πόλης ή ορθότερα του Δήμου Πέλλας είναι ο Γρηγόρης Στάμκος. Την προσωπική ιστορία της μακράς του επιτυχίας θα την έχουμε σε αφιέρωμα στην «άποψη» στο καινούργιο ολοσέλιδο με τις προσωπογραφίες σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Έχει όμως μεγάλη άξια να γίνει μια πρώτη δημοσιογραφική αποτίμηση της πορείας της Δημοτικής αρχής από το 2010,  , πριν ακριβώς 12 χρόνια, μέχρι σήμερα και τι μπορεί ή δεν μπορεί να δώσει περισσότερο σε αυτό το Δήμο στις εκλογές του 2023.


Με το σύνθημα «αφήνουμε πίσω το χτες»  το 2010 ο γεωπόνος Γρηγόρης Στάμκος πήρε στα χέρια του τον τότε νεοσύστατο Δήμο Πέλλας  από τον κεντροαριστερό Νίκο Παπανικολάου με ένα τεράστιο χρέος. Το χρέος βέβαια κληροδοτήθηκε από την συνένωση των 5 Καποδιστριακών Δήμων Κύρρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κρύας Βρύσης και Πέλλας.  Να θυμίσουμε όμως ότι από το 2010 έχει ξεκινήσει μια παράδοση να κερδίζει στην κόψη του ξυραφιού. Την πρώτη Κυριακή ο Νικόλαος Παπανικολάου ήταν πρώτος με 19,775 σταυρούς και μόλις 35 σταυρούς παραπάνω. Ενώ την νίκη την σφράγισε ο Στάμκος την δεύτερη Κυριακή με σχεδόν 500 ψήφους διαφορά.  Μέλημα του συνδυασμού «Μαζί για το Αύριο» (το πρώτο όνομα) ήταν την πρώτη θητεία μαζί με το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ να μπορεί να καλύψει τις οικονομικές δαπάνες του. Σίγουρα η πρόοδος ήταν αναντίρρητη και η συμβολή αυτής της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας έδειχνε μια διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η διαφορά έγκειται στα δυνατά στελέχη ( πρώτη εμφάνιση του Λάκη Βασιλειάδη στα πολιτικά δρώμενα), στήριξη από βουλευτές, στήριξη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά το άφθαρτο.

Ο σκληρός πυρήνας από τα στελέχη τον ακολούθησε και στις επόμενες εκλογές. Το 2014 πάλι με το ίδιο αφήγημα της επιτυχίας στην εξυγίανση των οικονομικών καταφέρνει να ανανεώσει την θητεία του με ορίζοντα το 2020, όπως έλεγε και το όνομα του συνδυασμού. Ο Παπανικολάου που διεκδικεί πίσω τον Δήμο χάνει την δεύτερη Κυριακή για 300 ψήφους και ενώ προηγείται και στα Γιαννιτσά και στην Κρύα Βρύση και στην Πέλλα, στην ουσία τον εκλέγει δήμαρχο Πέλλας τον Στάμκο η δημοτική ενότητα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τότε το 2014 ήταν που έκανε την πρώτη εμφάνιση ως υποψήφιος δήμαρχος ο πρώην διευθυνής του Δήμου Γιαννιτσών Στάθης Καστερίδης και από διπολικός έγινε τριπολικός με ποσοστό 20% στην πρώτη Κυριακή. Ο Παπανικολάου δεν κατεβαίνει στις επόμενες του 2019 και μεγάλο μέρος του συνδυασμού του απορροφούν ο Καστερίδης και ο Θεοδωρίδης με τον δήμο να συνεχίσει τριπολικός αλλά με πολύ μεγάλο προβάδισμα στον πρώτο. Η ένωση των δυο μικρότερων πόλων την δεύτερη Κυριακή δεν καταφέρνει να κάνει την ανατροπή. Δήμαρχος για Τρίτη φορά λοιπόν ο Γρηγόρης Στάμκος με 91 ψήφους διαφορά από τον Στάθη Καστερίδη.


 

Το 2019 πάλι με το αφήγημα των οικονομικών συνεχίζει να θέλει τον Δήμο ο Στάμκος και το σύνθημα «μαζί συνεχίζουμε». Είναι η χρονιά που αρχίζει ο κατακερματισμός να αυξάνεται, οι υποψήφιοι από διαφορετικά μέρη, και η συμμετοχή στην κάλπη μικρότερη με 29.156 έγκυρα στον β’ γύρο ενώ τα έτη 2010 και 2014 αντίστοιχα ήταν 36.579 και 37.413

Το 2019 όταν ανέλαβε την τρίτη θητεία ο Στάμκος είχε έναν δήμο με σχετικά καλά οικονομικά, δεν είχε να κατηγορήσει κανένα προηγούμενο γιατί αυτός ήταν  ο προκάτοχος. Είχε μια ομάδα που την ήξερε καλά γιατί είχαν δουλέψει τόσα χρόνια μαζί. Μικρές ήταν οι αλλαγές σε νέα στελέχη που μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Σίγουρα καταλυτική για την θητεία του ήταν η αλλαγή στην θέση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου  από τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Χρήστο Πασσαλή στον Ζαχαρία Σπαθόπουλο. Παρόλα αυτά με τέτοιο έδαφος και υπο αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε αυτή η ομάδα που βρίσκεται σχεδόν, με την πλειονότητα των παικτών, για 13 χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου να έχει αφήσει κάτι στην ιστορία της πόλης. Ανταυτού μια απλή βόλτα με τα πόδια θα πείσει τους πάντες ότι τα προεκλογικά θα της δημοτικής αρχής από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έγιναν να…

Μάλιστα η σύγκριση με άλλους Δήμους ίσης δυναμικής ενισχύει την ανυπαρξία έργου στον Δήμο Πέλλας. Πρόβλημα με τα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τον φωτισμό, την αξιοποίηση των φυσικών αξιοθέατων…  Και όσα λίγα έγιναν μας θυμίζουν τις δυνατότητες που έχει η περιοχή αλλά και τα πολλά που δεν  έγιναν!!!  Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου είναι  «Τι θα μείνει από τα 13 χρόνια διακυβέρνησης ;» η απάντηση είναι πολύ δύσκολη.

Ακόμη και άνθρωποι  οι οποίοι στήριξαν, πολιτεύτηκαν, βρέθηκαν δίπλα και πίστεψαν την δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στάμκο, σήμερα αδυνατούν να δώσουν μια σαφή απάντηση. Αυτό που σίγουρα λείπει από την δημοτική αρχή είναι το κάτι παραπάνω και φυσικά το όραμα. Η τρίτη θητεία είναι σαν την χαριστική βολή, τρίτη και φαρμακερή. Η θητεία που περιμέναμε να δούμε έργα στην πόλη μας. Ο πολίτης πλέον απαιτεί μετά από τόσα χρόνια έργα. Και όταν λέμε έργα να εννοούμε έργα, απτά και αξιοποιήσιμα για όλους τους πολίτες. Τα Γιαννιτσά μείνανε πίσω και όπως έλεγε και το σύνθημα του Στάμκου το 2010 «αφήνουμε πίσω το χτες».

Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η σημερινός Δήμαρχος όλο αυτό το διάστημα στην διαχείριση με βεβαιότητα κατάφερε να πάρει έναν διαλυμένο νεοσύστατο Δήμο και από μηδενική βάση και ακούραστα να τον βελτιώσει εστιάζοντας εκεί όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη. Από την άλλη όμως αν παρατηρήσει κανείς την αποδοτικότητα της ομάδας τα τελευταία χρόνια θα δει μια φθίνουσα πορεία και πως το υψηλότερο σημείο ξεπεράστηκε. Κρίνεται επομένως άτοπη η εκ νέου αίτηση για παραμονή. Εάν εκλεγεί για  τέταρτη θητεία θα είναι 13 συν 5 ίσον 18 χρόνια στο τιμόνι κάτι που όπως δείχνει η νοητή καμπύλη απόδοσης θα συνεχίσει να φθίνει.  Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και πλέον τα λίγα που έγιναν  δεν μπορούν να σκεπάσουν τα πολλά που δεν έγιναν… Στο τέλος όμως ο κριτής είναι ο ίδιος ο πολίτης που θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει με αξολογικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια… 

Του Τόνι Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more