Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ: Επιστολές προς τον Μιχαήλ Τοσίτσα (1938-1948)

 ABEROF EPISTOLES

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, παρουσιάζουν τη νέα έκδοση Ευάγγελος Αβέρωφ: επιστολές προς τον Μιχαήλ Τοσίτσα (1938-1948).

Με εμπνευσμένο πρόλογο του Ηπειρώτη Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, αλλά και τις ευχαριστίες της Προέδρου του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, Τατιάνας Αβέρωφ – Ιωάννου (θυγατέρας του ευπατρίδη πολιτικού), η έκδοση περιλαμβάνει τις επιστολές που ο Ευάγγελος Αβέρωφ απηύθυνε στον βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, κάτοικο Ελβετίας, την περίοδο 1938-1948, και οι οποίες κατέληξαν στην καταλυτική συμβολή του δευτέρου στην ανάληψη μεγάλων αναπτυξιακών, πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δράσεων στο Μέτσοβο. Μέσα από αυτές, δύο άγνωστα μεταξύ τους και πολύ διαφορετικά πρόσωπα, συζητούν για τη μεταμόρφωση ενός φτωχού ορεινού χωριού σε πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στην πολιτισμική ταυτότητα, ενώ παράλληλα αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, σε θέματα κοινωνικά, σε ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις. Η αλληλογραφία αυτή θα μπορούσε ακόμη να διαβαστεί και ως μια μελέτη περίπτωσης στην οποία με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και ακούραστη υπομονή, κτίζεται βήμα βήμα η εμπιστοσύνη και η φιλία, και επιτυγχάνεται η διάδραση πολιτιστικών οραμάτων. Παράλληλα, μέσα από τα κείμενα προβάλλει η προσωπικότητα και ο τρόπος σκέψης, σε μια πρώιμη περίοδο, ενός πολιτικού που επρόκειτο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Οι επιστολές του Ευάγγελου Αβέρωφ, γραμμένες στα γαλλικά, παρουσιάζονται στον τόμο μεταφρασμένες και υπομνηματισμένες. Συμπληρώνονται με το εικονογραφικό υλικό και το υπόμνημα για το Μέτσοβο που απέστειλε ο Ευ. Αβέρωφ στον Μιχαήλ Τοσίτσα. Ακόμη, ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα των Λυκούργου Κουρκουβέλα και Ευάνθη Χαζηβασιλείου για τη συγκρότηση της προσωπικότητας και της ιδεολογίας του Ευ. Αβέρωφ, ενώ εμπλουτίζεται με παραρτήματα σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του Ιδρύματος Τοσίτσα από τον ίδιο τον Ευ. Αβέρωφ και τις μεταγραμμένες πρωτότυπες επιστολές στα γαλλικά.

Ο τόμος προσφέρει στο ευρύ κοινό αλλά και τους ερευνητές πρωτογενές υλικό μέσα από το οποίο προβάλλει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων –στενότερα και ευρύτερα πολιτικών–, ενώ παράλληλα αποτυπώνονται στοιχεία προσωπικά, βιωματικά και ιδεολογικά που συμβάλλουν στην κατανόηση σημαντικών διεργασιών που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία της σε εκείνη τη χρονική στιγμή.

Η έκδοση διατίθεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ιδρύματος της Βουλής https://foundation.parliament.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more