Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

«Ταρακουνιούνται» πολυκατοικίες στην Πέλλα...





 Δεν θα ανάψουν κεντρικοί λέβητες αερίου από τον Οκτώβριο για τον χειμώνα με ομόφωνες αποφάσεις - Οσοι τους κρατήσουν, θα βάλουν μετρητές 




Καθημερινές είναι οι γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση ενόψει του χειμώνα σε Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Αριδαία. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στην ενέργεια μονοπωλούν τις συζητήσεις και ένοικοι αποφασίζουν να μη λειτουργήσουν φέτος τους κεντρικούς λέβητες. Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από την επιδοματική πολιτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.




Παρά τα όποια προβλήματα της συγκατοίκησης, ένοικοι εμφανίζονται ενωμένοι όπως ποτέ και συμφωνούν σε ένα σημείο: Δεν θέλουν φέτος θέρμανση στα διαμερίσματα ούτε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ούτε όταν θα πιάσει τσουχτερό κρύο. Θα ξεχειμωνιάσουν χρησιμοποιώντας τζάκι, αερόθερμα, κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης.

Οι πιο προνοητικοί είναι ψύχραιμοι και θα ανοίξουν αργότερα τον λέβητα, αλλά θα έχουν μετρητή και θα καίνε αέριο σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Για να το καταφέρουν έχουν κάνει ήδη τις οικονομίες τους από το καλοκαίρι και έχουν συγκεντρώσει αποθεματικό για τα έξοδα, ώστε όταν έρθουν οι λογαριασμοί να τα καταφέρουν.

Στις πολυκατοικίες επικρατούν φόβος και ανασφάλεια για τον χειμώνα που έρχεται, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση. Είτε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είτε όχι ένοικοι προειδοποιούν με συνεχή τηλεφωνήματα τους διαχειριστές: «Μη διανοηθείτε να ανοίξετε την κεντρική θέρμανση Οκτώβριο ή Νοέμβριο».

Πολλά νοικοκυριά πληρώνουν ακόμη δόσεις για έξοδα θέρμανσης του περσινού χειμώνα. Δεν αντέχουν άλλο στην ακρίβεια και είναι αποφασισμένα για τις δύσκολες μέρες που έρχονται να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Έτσι φαίνεται πως πολλές πολυκατοικίες θα μείνουν φέτος χωρίς θέρμανση και το θέμα συζητείται συνεχώς στις συνελεύσεις και στις πολυκατοικίες που έχει αναλάβει και σε πολλές άλλες συναδέλφων του.

«Προβληματίζονται καθημερινά οι πολίτες τι να κάνουν και συζητούν το θέμα. Οσοι έχουν τζάκι, θα το χρησιμοποιήσουν. Εχουν ήδη παραγγείλει ξύλα. Οσοι δεν έχουν, θα χρησιμοποιήσουν αερόθερμα ή κλιματιστικά. τονίζουν κάποιοι διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών

Οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κλίμα ομόνοιας στις συνελεύσεις», σημειώνουν.

Οι πιο παλιές οικοδομές έχουν κεντρική θέρμανση, η οποία άναβε σε συγκεκριμένες ώρες. Σε αυτές τις πολυκατοικίες δεν θα λειτουργήσει ο κεντρικός λέβητας, όπως και στις πιο νέες, παρά τον ωρομετρητή.

Άλλοι διαχειριστές τονίζουν ότι πολίτες θα πληρώσουν το πάγιο που τους αντιστοιχεί και μέχρι εκεί. Δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μετατροπές για να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του κόστους. Θα αφήσουν απενεργοποιημένο το λεβητάκι που έχουν στα μπαλκόνια τους.

«Τα περσινά έξοδα στους λογαριασμούς δυσκόλεψαν πολύ πολίτες να τους αποπληρώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να πληρώνουν δόσεις», εξηγούν.

«Οι ομόφωνες αποφάσεις αφορούν στο σύνολο του χειμώνα, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση. Μόνο αν αποφασιστεί επιδότηση αερίου συμφέρουσα για τους ενοίκους της κάθε περιοχής θα γίνει κανονική χρήση του φυσικού αέριου», επισημαίνουν.

«Εμείς διπλασιάσαμε το αποθεματικό σε κάθε πολυκατοικία για να μη βγει εκτός προγραμματισμού ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών. Αυτό το αποθεματικό είναι ισόποσο με τα μηνιαία έξοδα και μισού ακόμη μήνα. Πέρυσι οι λογαριασμοί ήταν 4,5 φορές πάνω. Ετσι όταν τον Απρίλιο σταμάτησε το κρύο, φροντίσαμε να αυξηθεί το αποθεματικό, ώστε να μην κακοφανούν οι πρώτοι λογαριασμοί. Βέβαια όπου υπάρχει δυσκολία συνδράμει η εταιρεία», σημειώνει άλλος διαχειριστής πολυκατοικίας που προνόησε να φουλάρει.

Η διαφορά τώρα είναι ότι έχουμε προτάσεις για τοποθέτηση μετρητών, απενεργοποίηση του λέβητα στις 00:00 και ωράριο στη θέρμανση δύο ώρες το πρωί, μία το μεσημέρι και δύο το βράδυ καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και βέβαια έναρξη της χρήσης του αερίου όσο πιο καθυστερημένα γίνεται, τονίζει

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more