Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Βαθιά το… χέρι στην τσέπη για αγορά σχολικών ειδών!

 



SXOLIKA EIDH SAKA

Αυξημένα έξοδα επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος για τις οικογένειες των μαθητών, καθώς θα πρέπει να διαθέσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την προμήθεια των απαραίτητων σχολικών ειδών.

Ήδη αλυσίδες παιχνιδιών και βιβλιοχαρτοπωλεία και στα Γιάννενα έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους με τα απαραίτητα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς,

ενώ γονείς και παιδιά ετοιμάζουν λίστες με τσάντες, τετράδια, μολύβια, στιλό κλπ. και κάνουν έρευνα αγοράς για να είναι σε γενικές γραμμές όλα έτοιμα όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Όλα βέβαια εξαρτώνται και από το τι θα τους ζητηθεί από δασκάλους και καθηγητές για τις ανάγκες των μαθημάτων τους.  

Αυξήσεις τιμών

Δυστυχώς και σ’ αυτό τον τομέα καταγράφονται αυξήσεις τιμών, με τα σχολικά είδη τα οποία βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων ήδη από τον Αύγουστο, να είναι φέτος πιο ακριβά κατά 10% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που φτάνουν ακόμα και το 100%, εμφανίζουν τα προϊόντα εισαγωγής από την Ασία και κυρίως από την Κίνα. Τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί κατά 7% ενώ τα εγχώρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 5%. Φυσικά, δεν θα λείψουν και φέτος τα πακέτα σχολικών ειδών για τις τάξεις του Δημοτικού, με τα απαραίτητα που χρειάζεται ένας μαθητής και με τιμές πιο συμφέρουσες, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 18 - 20 ευρώ.

Τα βασικά είδη

Αναφορικά με τις αυξήσεις, όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης στην ιστοσελίδα «News24/7», η τιμή των τετραδίων έχει αυξηθεί φέτος κατά 22% και γενικότερα η γραφική ύλη (μολύβια, στυλό, γόμες) έχει ανέβει κατά περίπου 20%. Μεγάλη είναι η αύξηση στην τιμή του φωτοτυπικού χαρτιού που άγγιξε το 65%. Για φέτος λοιπόν οι σχολικές τσάντες του Δημοτικού κοστίζουν κατά μέσο όρο 10 – 30 ευρώ, εκείνες του Γυμνασίου και Λυκείου 15 – 45 ευρώ, το απλό μολύβι 0,50 έως 1,50 ευρώ, το απλό στιλό 0,30 έως 2,30 ευρώ, το τετράδιο 50 φύλλων 1,20 ευρώ, το τετράδιο σπιράλ πέντε θεμάτων 4 έως 8 ευρώ, το σχολικό ντοσιέ 3 ευρώ, οι κασετίνες 4 – 15 ευρώ, το σετ 12 μαρκαδόρων 3,50 ευρώ, το διορθωτικό 1,20 έως 4,60 ευρώ κλπ. 

Τι θα πληρώσουν

Με βάση τα παραπάνω, για έναν μαθητή Δημοτικού, οι γονείς θα πληρώσουν συνολικά για τα σχολικά είδη από 36 έως 92 ευρώ (τσάντα, μολύβι, στιλό, τετράδιο 50 φύλλων, τετράδιο δύο θεμάτων, ντοσιέ, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, διαβήτης, γεωμετρικά όργανα, 12 μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής και 12 απλές ξυλομπογιές). Για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου τα σχολικά είδη στοιχίζουν από 40 έως 113 ευρώ (τσάντα, μολύβι, στιλό, τετράδιο 50 φύλλων, τετράδια σπιράλ δύο και πέντε θεμάτων, ντοσιέ, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, διορθωτικό, διαβήτης, γεωμετρικά όργανα, μπλοκ ζωγραφικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more