Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΣΜΆΣ ΤΣΙΝΑΛΗΣ: Ο "ΕΡΑΣΤΉΣ" ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΛΏΣΣΑΣ!!

 


Ο Κοσμάς Τσιναλης, ο άνθρωπος που γεννήθηκε στην Αψαλο της Αλμωπίας και ζει στην Έδεσσα, έχει μία αξιοζήλευτη τριπλή ιδιότητα.
Είναι δάσκαλος, διδάσκοντας σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης, είναι δάσκαλος και μάλιστα πιστοποιημένος της ποντιακής γλώσσας και... "δάσκαλος"της ποντιακής λογοτεχνίας, γράφοντας βιβλία στην γλώσσα που του έμαθε η μητέρα του και που απευθύνονται κυρίως σε μικρά παιδιά. .
Μεγάλωσε με τις ιστορίες της γιαγιάς Ασημώς για τις Αλησμόνητες Πατρίδες και για τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού και της προσφυγιάς του 1922.
Πριν από μία εβδομάδα
κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ, το οποίο είναι κι αυτό ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο με τίτλο: «Έναν ζαντόν αρκουδόπον» δηλαδή, « Ένα τρελό αρκουδάκι». Πρόκειται για μια όμορφη ιστορία ενός μικρού αρκούδου, ζωηρού και άτακτου που δεν άκουγε και πολύ τις συμβουλές της μαμάς αρκούδας! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μην κοιμηθεί τον χειμώνα, να βγει κρυφά από τη φωλιά του και να παίξει έξω στο χιόνι! Τότε φυσικά αντιλήφθηκε το μεγάλο του λάθος και πήρε το μάθημά του….
Στο βιβλίο, που στόχο έχει να χρησιμοποιηθεί και ως ένα «βοήθημα» από τα παιδιά για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, υπάρχουν εκτός του κειμένου και της όμορφης εικονογράφησης που έκανε ο Στουγιαννίδης Αλέξανδρος, ποιήματα στα ποντιακά, εικονογραφημένο γλωσσάρι, κρυπτόλεξα, σταυρόλεξο και διάφορες ασκήσεις για μεγαλύτερη εμπέδωση της διαλέκτου. Το βιβλίο συνοδεύεται και από cd αφήγησης το οποίο επιμελήθηκε ο Τοπαλίδης Πάνος! Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Γκαλίπης Αιμίλιος.
Ο Κοσμάς Τσιναλης, ξεκίνησε την συγγραφική του πορεία από το 2015, όταν παρουσίασε το παραμύθι ( στην ποντιακή διάλεκτο) που έχει τον τίτλο " ο Θόδωρον και το κοκκυμελον"
Είναι μια τρυφερή ιστορία με ήρωα τον μικρό Θόδωρο που «γονιδιακά» οδηγείτε στην παράδοση των προγόνων του!
Το 2018, κάνει την δεύτερη στάση του στην συγγραφική του διαδρομή, γράφοντας το βιβλίο (στην νεοελληνική γλώσσα) " ο Θόδωρον και το Προσφυγοπουλον"
Είναι ένα παιδικό διήγημα που πραγματεύεται την προσφυγιά του χθες και του σήμερα μέσα από τη φιλία δύο παιδιών, του Θόδωρου και του Καχραμάν. Κι αυτό το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.
Τώρα πλέον, όπως αναφέραμε, κυκλοφορεί το τρίτο του βιβλίο ( παραμύθι) , ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, το βραβευμένο του διήγημα με τον τίτλο « Η Μπογαλού», η ιστορία μιας μάνας που έχασε το παιδί της στην προσφυγιά του 1922, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηλιαχτίδα» στη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο: « Η Αχτίδα του ήλιου».
Ο ίδιος του μας λέει:
" Αγαπώ την παράδοση και κάνω ότι μπορώ για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου και την μεταλαμπάδευσή της στα παιδιά, ασπαζόμενος αυτά που είχε πει κάποτε ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης "Η γλώσσα μας κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλον τον πολιτισμό μας κι όλη την ευγένειά μας."
Αξίζει λοιπόν να κάνουμε κάτι για αυτό.
Ο καθένας μας από την δική του πλευρά και όπως μπορεί καλύτερα"
Ο Κοσμάς Τσιναλης, εκτός των άλλων, έχει ακόμα ένα ταλέντο.
Είναι ερασιτέχνης ηθοποιός του " Εδεσσαϊκού θεάτρου, ερμηνεύοντας με επιτυχία, όποιον ρόλο και αν του δίνεται.
Είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more