Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Χ. Δημητριάδης : Σε θέση μάχης οι αυτοδιοικητικοί της Πέλλας...


Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 αποτελούν ένα ενδιαφέρον πείραμα και μια πρόκληση για υποψηφίους και ψηφοφόρους. Τα δεδομένα και οι... παγίδες.  Έναν χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, η κινητικότητα που εμφανίζεται στους 4 δήμους της Πέλλας είναι αξιοσημείωτη, καθώς ήδη έχει διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα των διεκδικητών των δημαρχιακών θώκων. Η Άποψη φρόντισε εξάλλου, με ρεπορτάζ σε κάθε δήμο, να αποτυπώσει εγκαίρως αυτή την εικόνα.


Ο προεκλογικός χρόνος είναι πολύς. Δύσκολα θα επιβεβαιωθούν σενάρια που επανακυκλοφορούν περί μετάθεσης του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024, με παράταση της θητείας των σημερινών διοικήσεων κατά κάποιους μήνες. Αυτά ως δεδομένα. Ωστόσο, κρίνοντας από τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί, ακόμη και το χιλιοειπωμένο επιχείρημα περί μεγάλου προεκλογικού χρόνου δεν μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις προθέσεις εκείνων που τουλάχιστον έχουν αποφασίσει μέσα τους οριστικά ότι θα διεκδικήσουν έναν δήμο.

Οι νυν δήμαρχοι στο σύνολό τους θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023. Αναμενόμενο και γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Όπως είναι γνωστό ότι εν ενεργεία δήμαρχος κάνει «προεκλογική εκστρατεία» κάθε μέρα της θητείας του, με το έργο του. Συνεπώς, ούτε ζήτημα αναγνωρισιμότητας αντιμετωπίζει ούτε ζήτημα επικοινωνίας των θέσεών του, των προτάσεων και του έργου του, ούτε ζήτημα συγκρότησης δημοτικής ομάδας. Αντιθέτως, οι νέοι διεκδικητές ενός δήμου πρέπει εγκαίρως να καλύψουν όλα αυτά τα κενά στην τοπική κοινωνία για να έχουν και τύχη. Αυτονόητα λοιπόν χρειάζονται χρόνο, ώστε στη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου, που αυτή τη φορά δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από ενάμιση μήνα, να μπορούν να δώσουν τη μάχη όχι από το μηδέν, αλλά στη βάση όσων θα έχουν χτίσει τους προηγούμενους μήνες (δώδεκα ή λιγότερους, αυτοί κρίνουν).

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές έχουν πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Πρώτον θα γίνουν με νέο σύστημα. Η απλή αναλογική τελείωσε και αυτός είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας. Τα υφιστάμενα δημοτικά συμβούλια αριθμούν πολλές παρατάξεις, οι οποίες με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα είχαν καμιά τύχη και θα απείχαν παρασάγγας από την εκλογή δημοτικού ή και δημοτικών συμβούλων. Οπότε το νέο εκλογικό σύστημα αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για όσους έχουν περιορισμένες βλέψεις, που αφορούν μόνο στην είσοδό τους στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται πλέον για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγαλύτερος εκείνου του 2019.

Δεύτερον, των δημοτικών εκλογών προηγούνται δύο διαλείμματα.

Το πρώτο είναι των εθνικών εκλογών. Σε προεκλογική περίοδο (με αναφορά στις βουλευτικές εκλογές) έχουμε μπει εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός, που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, διαβεβαίωσε μέχρι και προχτές ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Με απόκλιση ενός ή δύο μηνών, οι εκλογές θα γίνουν κάπου στην άνοιξη του 2023. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η τυπική προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές θα διαρκέσει ένα μήνα. Και εφόσον (το πιθανότερο) ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές, τότε το συνολικό διάστημα που η αποκλειστική πολιτική συζήτηση θα γίνεται για τις εθνικές εκλογές θα είναι μια περίοδος δυόμιση – τριών μηνών. Είναι το πρώτο «κενό» στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων δημάρχων.

Το δεύτερο «κενό» ή «διάλειμμα» είναι εκείνο του καλοκαιριού. Προεκλογική περίοδος στις παραλίες δεν γίνεται, οπότε ουσιαστικά το καλοκαίρι μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι μια «χαμένη» περίοδος για όσους σχεδιάζουν να κατεβούν στις δημοτικές εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα και αναλόγως του χρόνου που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, ο χρόνος για προεκλογικό αγώνα στους υποψήφιους δημάρχους είναι περιορισμένος. Πρέπει να έχουν δώσει το στίγμα τους, να έχουν κλείσει τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους μέχρι να αρχίσει η βουλευτική προεκλογική περίοδος, διότι μετά δεν θα υπάρχει αντικειμενικά χρόνος. Αυτό μας οδηγεί κάπου στην άνοιξη του 2023. Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου του 2023.

Προσθέστε εδώ ακόμη μια δυσκολία, που έχει να κάνει με τον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών. Ο αριθμός για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο, βάσει του εκλογικού νόμου, μπορεί να φτάσει στο 150% των εκλεγμένων. Μιλάμε δηλαδή για μια κινητοποίηση και μια στελέχωση από εκατοντάδες άτομα ανά συνδυασμό και στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης. Σε σχέση με τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του κάθε επικεφαλής συνδυασμού, το εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά επίπονο και δύσκολο.

Για να δώσει κάποιος υποψήφιος συνεπώς σαφές στίγμα στην τοπική κοινωνία, ο «καθαρός» χρόνος που έχει μπροστά του είναι από σήμερα περίπου έξι μήνες. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, από τις 20 Αυγούστου έως τις 8 Οκτωβρίου του 2023 είναι η ουσιαστική προεκλογική περίοδος, η «καυτή» περίοδος, στην οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι δεν θα παλεύουν για να γίνουν γνωστοί και να επικοινωνήσουν τους στόχους, το όραμά τους, τις βασικές πολιτικές θέσεις τους, ακόμη και την αυτοδιοικητική ταυτότητά τους, αλλά για να μαζέψουν ψήφους, να κερδίσουν δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών μέχρι του σημείου να τους ψηφίσουν στην κάλπη. Κι αυτό απαιτεί να επικεντρώσουν τον προεκλογικό λόγο τους σε συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις, λύσεις κτλ. Προαπαιτούμενο είναι να έχουν διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα τους ακούσουν και για να το πετύχουν αυτό πρέπει να δουλέψουν το προηγούμενο διάστημα. Τους περίπου έξι μήνες που μόλις άρχισαν...

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με ανάλογο τρόπο υπάρχουν και για τους συνδυασμούς που ήδη έχουν εκπροσώπηση στα σημερινά δημοτικά συμβούλια, είτε είναι στη διοίκηση είτε στην αντιπολίτευση κι όχι μόνο για τους νέους. Κι αυτοί θα χρειαστεί να απολογηθούν για τη δράση τους στην τρέχουσα θητεία και ο χρόνος της τυπικής προεκλογικής περιόδου είναι επίσης περιορισμένος... Αυτή η ημερολογιακά παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές, με τις προαναφερόμενες ιδιαιτερότητες, θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τι αποτελέσματα θα βγάλει. Ποιους θα ευνοήσει και ποιους όχι. Προσωπικά δεν θυμάμαι ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν, αν και καμιά προεκλογική μάχη δεν είναι εύκολη και όλες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους.

Θεωρώ όμως ότι ο ημερολογιακά πολύς χρόνος, παρά τις δυσκολίες για τους υποψηφίους, έχει κάτι θετικό για τις τοπικές κοινωνίες. Ότι θα γνωρίσουν καλύτερα τι πρεσβεύουν όσοι διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους, ποιες είναι οι θέσεις τους, τι μπορούν να περιμένουν από τον καθένα. Έτσι δεν θα υπάρχει η δικαιολογία του «δεν ήξερα... δεν γνώριζα... μου φάνηκε... νόμιζα...» και η αβασάνιστη ψήφος μπορεί να περιοριστεί πολύ. Άρα αυξάνεται και ο βαθμός υπευθυνότητας του εκλογικού σώματος και το όποιο αποτέλεσμα μπορεί να είναι προϊόν ακόμη πιο ώριμης και συνειδητής απόφασης. Σημαντικό κέρδος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και οι πολίτες θα δείξουν το μίνιμουμ ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους, να ασχοληθούν με το μέλλον του τόπου τους και το δικό τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more