Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Οι αθέμιτες πρακτικές στο «στόχαστρο» της Κυβέρνησης

TAMEIO SOYPER MARKET

• Στην καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών και στο «καλάθι του νοικοκυριού» στηρίζει σε ένα μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση τις προσδοκίες για συγκράτηση της τιμής των βασικών καταναλωτικών αγαθών και τη μείωση των επιπτώσεων από το «κύμα» ακρίβειας.

Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το σχέδιο για το «καλάθι»  εξελίσσεται ακόμη και ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι αν  θα ανανεώνεται ανά επτά ή ανά 15 ημέρες. «Θα δοθεί μάχη, ώστε στα 50 προϊόντα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, οι αυξήσεις να είναι μικρές ή και μηδενικές», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ιδέα αυτή θα λειτουργήσει και θα πάει πολύ καλά. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα «υπόστεγο» για να μπορούν να καλυφθούν οι πιο αδύναμοι, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των «50» γιατί τότε δεν μπορεί να τηρηθεί η συμφωνία, μην αποκλείοντας όμως τις αλλαγές στη λίστα. 

Συνδυαστικές δράσεις

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια από τις δράσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και της αισχροκέρδειας. 

Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού τόνισε για μια ακόμη φορά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές. 

Τόνισε ιδιαίτερα τους συστηματικούς ελέγχους που γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ για απόπειρες αισχροκέρδειας που παρατηρούνται τους τελευταίους επτά μήνες, ως επίσης και τα συνδυαστικά μέτρα που έχουν παρθεί, όπως η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια μικρού κέρδους σε σειρά ειδών, όπως σε υπηρεσίες, τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα, λιπάσματα, ζωοτροφές, καυσόξυλα, πέλλετ, προσανάμματα κ.α. 

Ακόμη υπενθύμισε την παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων σε καύσιμες ύλες (ξύλα, πέλετ, κλπ.), την έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάκτησή τους και τη διάθεσή τους για τη στήριξη των καταναλωτών, ως και την επιβολή πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος. 

«Έχουμε πλήρη γνώση και συναίσθηση του τι συμβαίνει, του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά και η ανταπόκριση στις εξωγενείς αυτές πιέσεις. Γι’ αυτό και αξιοποιούμε κάθε οικονομική δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία, για αυτό και συνεχίζουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more