Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

H ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ… ΡΟΚΦΟΡ!


FETA

Σφοδρά πλήττεται ο κλάδος της Κτηνοτροφίας από την ενεργειακή και γενικότερη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η οποία τον απειλεί πλέον άμεσα με σημαντική συρρίκνωση.

Μαζί του πλήττεται και ο κλάδος της μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακολουθούν διαρκώς ανοδική πορεία. Ανάμεσα σε αυτά, η φέτα ΠΟΠ κινδυνεύει να μεταβληθεί σε… προϊόν πολυτελείας, με τιμή κοντά στα 20 ευρώ το κιλό, όπως προειδοποίησε χθες ο Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. 

Ο κ. Βιτάλης έκανε λόγο για κίνδυνο εκτροχιασμού του όλου συστήματος, απέδωσε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επανέλαβε τα αιτήματα της ΔΟΦ και των παραγωγών.

Με μελανά χρώματα…

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο της Κτηνοτροφίας και κατ’ επέκταση στη βιομηχανία γάλακτος και στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου προς την Κυβέρνηση. Δε… μάσησε μάλιστα τα λόγια του, τονίζοντας πως η Πολιτεία είναι ανέτοιμη να δώσει λύσεις και αγνοεί τα αιτήματα του κλάδου, ενώ μίλησε για ελλιπή νομοθετήματα και για «καρεκλοκένταυρους» στα υπουργεία, που έχουν άποψη για θέματα τα οποία δεν γνωρίζουν, μένουν όμως αμετακίνητοι στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν αναγκαίες διαδικασίες!

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η μείωση του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και οδηγούν στην αναγκαστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου. «Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εύλογη ζητούμενη τιμή γάλακτος σήμερα από τους κτηνοτρόφους για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο 2022-23», σημείωσε προσθέτοντας ότι η αγορά δεν λειτουργεί έτσι και χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη την επιβράδυνση της κατανάλωσης με αυτές τις υψηλές τιμές.

Η φέτα… ροκφόρ!

Που οδηγεί όμως αυτή η κατάσταση όσον αφορά στη φέτα, το κύριο γαλακτοκομικό προϊόν που παράγει η Χώρα μας;vTα πράγματα ήδη δεν είναι καλά και το μέλλον προοιωνίζεται ακόμα χειρότερο! Αναφερόμενος ο κ. Βιτάλης στο «ράλι» ανόδου της τιμής της φέτας ΠΟΠ, είπε πως έχει φτάσει σήμερα κοντά στα 12 ευρώ στα σούπερ μάρκετ για την προηγούμενη παραγωγική περίοδο. Η νέα περίοδος  2022 - 23 αρχίζει σύντομα με μέγιστο κόστος υψηλότερο από πέρυσι κατά 8 - 15% για το πρόβειο γάλα, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της στο ράφι να φτάσει τα 20 ευρώ το κιλό. Ο Πρόεδρος της ΔΟΘ υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν η φέτα κόστιζε λιγότερα από 10 ευρώ!

«Καταλαβαίνω απόλυτα την επιθυμία των κτηνοτρόφων για αύξηση της τιμής του γάλακτος, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι την αγορά την ορίζει σχεδόν πάντα ο καταναλωτής και με περαιτέρω αυξήσεις στο γάλα υψηλής έντασης και κλιμάκωσης, θα είναι αδύνατο να πουληθεί παραγόμενο προϊόν φέτας ΠΟΠ σε τιμές πολύ παραπάνω  από τις σημερινές. Ως  συνέπεια, η φέτα θα θεωρηθεί προϊόν πολυτελείας και θα πουλιέται όπως το ροκφόρ στη χώρα μας σε μικρές ποσότητες και σε πολύ υψηλές τιμές», προειδοποίησε.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΘ προέβλεψε πως οι καταναλωτές θα στραφούν προς υποκατάστατα της φέτας, παρασκευασμένα από αγελαδινό γάλα, τύπου λευκού τυριού, κάτι που γίνεται ιστορικά κατά κόρον στο εξωτερικό και αναρωτήθηκε: «Θέλουμε να οδηγήσουμε τη φέτα στην απόλυτη συρρίκνωσή της;».

Τεράστια η νοθεία!

Ο Ι. Βιτάλης μίλησε χθες και για τεράστια προβλήματα νοθείας στη χώρα, προσθέτοντας πως δυστυχώς όσοι είχαν συλληφθεί για παραβάσεις δεν τιμωρήθηκαν, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για να τους επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές. «Ο Υπουργός δεν ασχολείται με την αναβάθμιση και επιβολή των ποινών αλλά με μία γενικότερη αλλαγή που δεν ξέρουμε πότε θα υλοποιηθεί», είπε. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση βιομηχανίας στην οποία επιβλήθηκε από το υπουργείο πρόστιμο 350.000 ευρώ για νοθεία, όμως η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΑΑΤ δεν έχει συνέλθει ακόμα για να καταλογιστεί αυτό. 

Όσον αφορά, πάντως, στη «Δωδώνη», σημείωσε ότι αναζητάει νέες αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν θα φέρει γάλα από το εξωτερικό.

Τα αιτήματα 

Ο κ. Βιτάλης έθεσε χθες επί τάπητος τα αιτήματα της Διεπαγγελματικής Φέτας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα αντίστοιχα των κτηνοτρόφων προς το ίδιο υπουργείο, τα οποία, όπως είπε, υποστηρίζει η ΔΟΦ.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεπαγγελματική ζητάει την άμεση χρηματοδότησή της ώστε, όπως είπε ο Πρόεδρός της, να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τον αυτοέλεγχό της, καθώς και την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ΕΦΕΤ. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «παλεύουμε με το ανύπαρκτο προσωπικό του ΕΛΓΟ που έτσι δε μπορεί να κάνει δουλειά, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μέσα σε έναν φαύλο κύκλο». Παράλληλα, η ΔΟΦ ζητάει την άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων νοθείας γάλακτος που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στο υπουργείο. Ο Πρόεδρός της ανέφερε χθες ότι αυτές ανέρχονται σε 400 περίπου και, αν το υπουργείο είχε έστω ανοίξει κάποιες, θα λειτουργούσαν σήμερα αποτρεπτικά. 

Η Διεπαγγελματική ζητάει επίσης αυστηροποίηση των ποινών για τη νοθεία, άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του Προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος και τοποθέτηση δύο μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Όσον αφορά στα αιτήματα των κτηνοτρόφων προς το ΥΠΑΑΤ για να επιβιώσουν μέσα στη σφοδρή κρίση που διανύει ο κλάδος είναι, όπως τα επανέλαβε χθες ο κ. Βιτάλης, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, η χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα και η μετατροπή του πετρελαίου κίνησης σε «αγροτικής κίνησης».

«Ο κλάδος κινδυνεύει…»

«Βρισκόμαστε σε ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων που αφορά και τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές, από το οποίο κανείς δε θα βγει κερδισμένος, αλλά και οι δύο πλευρές θα μετρήσουν απώλειες από το ράλι αυξήσεων των τιμών αυτών», προειδοποίησε ο Ι. Βιτάλης και πρόσθεσε: «Ο κλάδος κινδυνεύει και από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, από την άρνηση νέων να απασχοληθούν στην κτηνοτροφία και από τους μικρούς και μεσαίους μεταποιητές που δεν μπορούν να αντέξουν με τις τιμές αυτές και να πουλήσουν το προϊόν τους».

Όπως είπε, η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και το 2023 και, αν δεν βρεθούν τρόποι να στηριχθούν οι κλάδοι αυτοί, θα εκτροχιαστεί το σύστημα. Καταλήγοντας, ζήτησε «o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κοιτάξει και προς εμάς, γιατί κοιτάει αλλού και δεν ασχολείται με τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, ενώ λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στα προβλήματά μας». Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΟΦ είπε ότι, αν μέχρι τα τέλη της χρονιάς δεν δουν… φως, τότε θα χτυπήσουν την πόρτα του Πρωθυπουργού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more