Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Εκλογικό βαρόμετρο η Πέλλα Ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023

 


Παραμένουν οι 4 έδρες με όποιο σενάριο....


Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει βγάλει ήδη τις κομματικές ηγεσίες και τα στελέχη στους δρόμους. Εκδηλώσεις, περιοδείες κλιμακίων για την προσέγγιση των πολιτών έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τέλος του χρόνου θα κορυφωθούν

Στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες τα κομματικά επιτελεία - Η πολιτική στόχευση και οι περιοχές «κλειδιά» 

Ανέκαθεν η Πέλλα αποτελούσε για τα κόμματα εκλογικό βαρόμετρο. Το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες εθνικές εκλογές, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές θα γίνουν σε ένα εκλογικό τοπίο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε τον Ιούλιο του 2019. Αφενός οι επόμενες εθνικές εκλογές -οι πρώτες όπως τις αποκαλούν όλοι λόγω των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα- θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπερ σημαίνει ότι ανοίγει…. η εκλογική βεντάλια και η πολιτική «όρεξη» και για μικρότερους σχηματισμούς.  Εκ των πραγμάτων σε μία τέτοια περίπτωση τα δεδομένα διαμορφώνονται αλλιώς.  Αν δούμε τις εκλογές από το 1974 μέχρι σήμερα το κόμμα που έβγαινε πρώτο  στην Πέλλα, κερδίζε και τις εκλογές. Αυτό έγινε το 1974 και το 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο έγινε και την περίοδο 1981 και 1985 με το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 1989 αλλά και του 1990 η ΝΔ στην Πέλλα ήταν πρώτο Κόμμα. Το 1993 το ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα ήταν  πρώτο κόμμα. Το 1996 όμως ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πανελλαδικά τη ΝΔ με 3%, στην Πέλλα έχασε με 1,5%. Παρόμοιο στο σκηνικό και το 2000 με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει οριακά την Κυβέρνηση αλλά η ΝΔ να κερδίζει στην Πέλλα με 7%. Το 2004 και το 2007 Η ΝΔ πρώτη πανελλαδικά και στην Πέλλα. Το 2009 το σύνθημα Λεφτά Υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου κόντρα στο δημοσιονομικό φρενάρισμα του Κώστα Καραμανλή, σαγηνεύει εκτός από τους ψηφοφόρους της Επικράτειας και αυτούς της Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει με 2%. Το 2012 η ΝΔ έρχεται πρώτη όπως και στην Επικράτεια. Το 2015 στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση, τον Ιανουάριο η ΝΔ κέρδισε με μόλις 2% ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα με 1,5%... 


Για τη ΝΔ είναι μια εκλογική πρόκληση για να επικυρώσει τη δύναμή της, καθώς ήταν πρώτη στις εκλογές του 2019. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο είναι να κρατήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του. Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Πέλλα  αποτελεί ζητούμενο, καθώς καλείται να δείξει ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο διεκδικώντας μία έδρα, μετά από αρκετά χρόνια που είναι εκτός Βουλής. Το ΚΚΕ διατηρεί ακέραιη την προσδοκία ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του.  Από τα ποσοστά που θα καταγράψει το κοντέρ θα εξαρτηθεί εξίσου, αν μικρότερα κόμματα θα πετύχουν να κατακτήσουν μία θέση στο κοινοβούλιο.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει βγάλει ήδη τις κομματικές ηγεσίες και τα στελέχη στους δρόμους. Εκδηλώσεις, περιοδείες κλιμακίων για την προσέγγιση των πολιτών έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τέλος του χρόνου θα κορυφωθούν.

Προγράμματα περιοδειών είχαν σχεδιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ακόμη θεωρούνταν πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές, υπήρξε όμως αναδιαμόρφωση του προγράμματος, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο νέος σχεδιασμός των επιτελείων γίνεται με την εκτίμηση ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα σε αυτή την αναμέτρηση θα ξεφύγουμε από την κατάτμηση των εδρών με τη ΝΔ να λαμβάνει μια έδρα, τον ΣΥΡΙΖΑ μια, το ΠΑΣΟΚ μια και την Ελληνική Λύση μία. Αν γίνουν οι δεύτερες εκλογές μέσα στον Μάιο τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τη ΝΔ με δυο έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ μια και το ΠΑΣΟΚ μια. 


 

«Αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή»

Στην κυβερνώσα παράταξη οι κομματικοί ρυθμοί εντείνονται.  Οι επισκέψεις κλιμακίων με υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα ο κομματικός μηχανισμός εργάζεται για την εξασφάλιση εκλογικών αντιπροσώπων σε όλο τον νομό.Ας μην ξεχνάμε πως το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας βελτιώθηκε στην περιοχή από την επίσκεψη του Κυριάκη Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα μας και δήλωσε πως η Πέλλα είναι στην καρδιά του. Μάλιστα μετά την δήλωση μεταξύ σοβαρού και αστείου κινήθηκε ένα σενάριο ο Πρωθυπουργός να επιλέξει αντί της Α Θεσσαλονίκης υποψηφιότητα στην Πέλλα....  Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΕΠ της ΝΔ θα διοργανώσει διάφορες θεματικές εκδηλώσεις με στόχο να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο. 

Η Νέα Δημοκρατία τοπικά δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικό ρόλο στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. «Είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με το επιτελείο του. Εμείς, θα προωθήσουμε τυχόν αυτοπροτάσεις που θα γίνουν. Οι επιλογές και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο», δήλωσε κομματικός παράγοντας της περιοχής στην Άποψη. 

 

Εξορμήσεις στην περιφέρεια από ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται επίσης για εξορμήσεις σε όλο τον νομό. Καλά πληροφορημένες πηγές της Άποψης λένε πως ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, δέχεται εισηγήσεις να επισκεφτεί σύντομα την Πέλλα.  Παράλληλα το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις και από άλλα ισχυρά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ενόψει των εκλογών το μοντέλο των πολιτικών εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει και ότι υπάρχει η σκέψη αντί για ομιλίες ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, να προγραμματίζονται συσκέψεις, στις οποίες θα προσκαλούνται εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στα στελέχη του κόμματος να παρουσιάζουν ομογενοποιημένα τις προγραμματικές θέσεις για θέματα όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, ο πρωτογενής τομέας κ.α.. 

 

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η επανασύνδεση με τον κόσμο 

Στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ της Πέλλας συνδυάζουν ένα πρόγραμμα περιοδειών το αμέσως επόμενο διάστημα για την παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια ο Νίκος Ανδρουλάκης να επισκεφτεί για μία ακόμη φορά την Πέλλα ενώ για πρώτη φορά θα έρθει και στην Έδεσσα.  Βασική επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί η σύνδεση με το ακροατήριο που ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ και έχει αποστασιοποιηθεί. Η Πέλλα είναι ένας νομός που πολλά χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι αποδυναμωμένο. Η νέα ηγεσία εστιάζει το βάρος στο να κερδηθεί ξανά έδρα στον νομό, καθώς τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα επαναδιεκδίκησης σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων.

 

Τα «κάστρα» των κομμάτων στις εκλογές του 2019

Σαφώς και οδηγών αυτών εκλογών θα είναι το 2019 και στην Πέλλα. Έτσι σε νομαρχιακό επίπεδο η ΝΔ ήρθε πρώτη με 42,29% έναντι 28,52% του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας 10 ψηφοφορους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε μόνο 3 χιλιάδες ψηφοφόρους και στο στοίχημα είναι να διατηρηθούν έτσι οι διαφορές. Στην Πέλλα αύξηση είχε το ΠΑΣΟΚ που έφτασε το 9,3% έναντι του 6,7% του Σεπτεμβρίου του 2015, κερδίζοντας σε απόλυτους αριθμούς 1.400 ψηφοφόρους. Μεγάλη ήττα υπέστη η Χρυσή Αυγή που έχασε 4.000 ψηφοφόρους που φαίνεται ότι γεννήθηκαν στην Ελληνική Λύση που έλαβε 4.677 ψήφους. Το ΚΚΕ απώλεσε 800 ψηφοδέλτια χάνοντας 1%. Τέλος η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη έχασε 3.500 ψηφοφόρους.  Σε επίπεδο Δήμων η ΝΔ πήρε όλους τους Δήμους και όλες τις Δημοτικές ενότητες της Πέλλας και μάλιστα με ευκολία. 

Οι ημερομηνίες των εκλογών 

Οπως φαίνεται περισσότερο ήταν η αγωνία της ηγεσίας της Κουμουνδούρου μήπως το μοιραίο έρθει πιο νωρίς, παρά σενάρια τα οποία πράγματι συζητήθηκαν σοβαρά. Η σεναριολογία, με έναν όχι ανεξήγητο λόγο, «μπλέχτηκε» και με την τελευταία απογραφή κι έτσι το «σενάριο-ξόρκι» έγινε πιο… σέξι μεταξύ των ενδιαφερομένων και των διακινητών του.
Χρονοδιάγραμμα

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δεν έχει αλλάξει. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου και η δεύτερη περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Το κρίσιμο είναι μια εκλογική αναμέτρηση πριν από τις Πανελλαδικές και μια αμέσως μετά, ώστε να μείνει εκτός εκλογικού κύκλου όσο το δυνατόν περισσότερο καλοκαίρι.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θεωρείται ο πλέον κατάλληλος, ώστε αφενός να έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση του δύσκολου χειμώνα και να έχουν αποδώσει τα μέτρα, αλλά και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αφετέρου να ελέγχεται καλύτερα ο παράλληλος εκλογικός κύκλος της Τουρκίας.

Η παράμετρος της απογραφής μπήκε τεχνηέντως στην συζήτηση, αλλά άνευ λόγου, καθώς οι επόμενες εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Οπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί σε κάθε εκλογική περιφέρεια.


Η όποια συζήτηση υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε ενδιαφερόμενους βουλευτές -απ’ όλα τα κόμματα- που εκλέγονται σε περιφέρειες, οι οποίες με τα νέα στοιχεία θα έχουν λιγότερες έδρες, όπως και από τους ενδιαφερόμενους για περιφέρειες στις οποίες θα εκλεγούν περισσότεροι βουλευτές. Τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βγουν τον Δεκέμβριο και βάσει της νομοθεσίας, εφόσον οι εκλογές γίνουν μετά τον Μάρτιο του 2023, θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον «μόνιμο» και τον «νόμιμο» πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας, προκύπτει ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν οι έδρες στο Λεκανοπέδιο (σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής και στο Υπόλοιπο) και να μειωθούν οι έδρες σε κάποιες από τις πενταεδρικές έως τώρα εκλογικές περιφέρειες.

Το ουσιώδες, το οποίο μάλλον σκοπίμως αποσιωπήθηκε, είναι ότι ούτως ή άλλως, όποια απογραφή κι αν χρησιμοποιηθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ο τελικός αριθμός των εδρών που θα πάρει το κάθε κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του.

Η κατανομή με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021 θεωρητικά «διευκολύνει» νέες υποψηφιότητες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και δυσκολεύει την εκλογή στις μεσαίου μεγέθους περιφέρειες (τετραεδρικές-πενταεδρικές). Εκτός από το επικρατέστερο σενάριο εκλογές «αμέσως πριν και αμέσως μετά τις Πανελλαδικές», κάποιες μικρές πιθανότητες έχει το σενάριο του Απριλίου για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Μάλλον θεωρητικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more