Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η ακρίβεια… δοκιμάζει τις αντοχές των καταναλωτών της Πέλλας!

 

-Πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους της περιοχής

«Μουδιασμένοι» εξακολουθούν να είναι οι καταναλωτές, ενώ διανύουμε την τρίτη εβδομάδα που εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ της χώρας, αλλά και της Πέλλας.  Το Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις μειώσεις που παρατηρούνται στην εν λόγω λίστα, καλώντας τους πολίτες να ψωνίζουν από το «καλάθι» για να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές. 

Όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης μεγάλο μέρος των καταναλωτών ψωνίζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού» και γι’ αυτό τον λόγο οι βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων θέλοντας να κρατήσουν τους πελάτες τους, αναγκάζονται αντί να αυξήσουν τις τιμές, να τις μειώσουν σε ποσοστό 5 ή 10%.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται ακόμη ιδιαίτερα διστακτικοί, αφού, όπως υποστηρίζουν, ούτως ή άλλως ψώνιζαν με βάση τις προσφορές που βγάζουν τα σούπερ μάρκετ, ενώ ζητούν να μπούν κι άλλα προϊόντα στο «καλάθι», κυρίως επώνυμα. 

Γεγονός είναι όμως ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά είναι στα ύψη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι καταναλωτές είτε προτιμούν το «καλάθι» είτε όχι, να ψωνίζουν στοχευμένα και με… φειδώ! Γιατί δεν είναι μόνο τα είδη διατροφής και υγιεινής, αυτή την περίοδο προστίθενται και τα έξοδα της θέρμανσης. Εάν σ’ αυτά συμπεριληφθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, η βενζίνη και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο»!

Και «εορταστικό καλάθι»!

Ο επόμενος μήνας αναμένεται ακόμη πιο δύσκολος, καθώς μέσα σ’ αυτό το κύμα ακρίβειας, οι καταναλωτές θα κληθούν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στις καθημερινές υποχρεώσεις θα προστεθούν οι εορταστικές αγορές, που φέτος απ’ ότι όλα δείχνουν θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες. Πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ετοιμάζεται και «εορταστικό καλάθι», το οποίο θα είναι διαθέσιμο γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ θα περιέχει προϊόντα όπως κρέατα και γλυκά, ενώ εξετάζεται αν σε αυτό θα προστεθούν και τα αναψυκτικά.

Η «επιταγή ακρίβειας»

Η Κυβέρνηση πάντως για να μετριάσει κάπως τα υπέρογκα έξοδα των ευάλωτων νοικοκυριών, θα καταβάλλει την «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ πριν τις γιορτές. 

Παρότι η διάταξη στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31/12, από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ. Πρόκειται για ενίσχυση που αφορά πάνω από 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.

Σύμφωνα με τον Υφυπ. Εργασία Π. Τσακλόγλου την ενίσχυση θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ (από 7.200 που ίσχυε πέρυσι), οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 (από 14.400 που ίσχυε πέρυσι) και αντικειμενική αξία ακινήτων έως 300.000 (από 200.000 που ίσχυε πέρυσι). Ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα λάβουν και οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μιάμιση επιπλέον δόση.

Θα ανταποκριθούν;

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο για καταναλωτές και επιχειρήσεις κλίμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «Black Friday», η ερχόμενη Παρασκευή (τελευταία του Νοεμβρίου), ημέρα κατά την οποία στα εμπορικά καταστήματα θα υπάρχουν γενναίες προσφορές. Μεγάλες κυρίως αλυσίδες με προϊόντα τεχνολογίας, ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, αλλά και ένδυσης - υπόδησης διαφημίζουν εδώ και μέρες τις προσφορές τους, ενώ αναγκαστικά ακολουθούν και τα μικρότερα καταστήματα. Η κορύφωση των προσφορών αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα), ενώ την άλλη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου ακολουθεί η Cyber Monday, επίσης ημέρα προσφορών κυρίως για ηλεκτρονικές αγορές. Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more