Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Θα γίνει της... κακομοίρας!!!

 


0 Χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται στο Νομό ενόψει Χριστουγέννων


Η περιοχή μας συγκαταλέγεται σταθερά στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας • «Ανάσα» ρευστότητας προσδοκούν οι έμποροι, 

Δώρο, συντάξεις και επιδόματα θα «ζεστάνουν» την αγορά…

• Στους κορυφαίους προορισμούς των Χριστουγέννων περιλαμβάνεται για μία ακόμη χρονιά ο Νομός Πέλλας, καθώς οι πληρότητες στα καταλύματα είναι πολύ υψηλές και αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα κατακλύσουν στον ορεινό όγκο και στην Αλμωπία. Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 20 χιλιάδες τουρίστες ενώ το νούμερο μπορεί να ανέβει και από αυτούς που θα επισκεφτού εμβόλιμα τον τόπο μας και έχουν αποφασίσει να έχουν διανυκτερεύσεις σε άλλα μέρη εκτός Πέλλας. 

Συνεχίζεται έτσι μία παράδοση ετών, η οποία θέλει το τουριστικό ρεύμα να αυξάνει σταθερά στην περιοχή μας, με τη βοήθεια και των αφιερωμάτων από μέσα ενημέρωσης, τα οποία τη συγκαταλέγουν πάντα στις καλύτερες επιλογές για χειμερινές αποδράσεις, ειδικά σε περιόδους γιορτινές όπως αυτή που πλησιάζει. Στο μεταξύ, τα γιορτινά της έχει φορέσει και η αγορά της Έδεσσας, με τους εμπόρους να προσδοκούν σημαντική άνοδο του τζίρου τους τις επόμενες ημέρες έπειτα από μία δύσκολη περίοδο. 

Ήδη η κίνηση στα μαγαζιά είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, ενώ η καταβολή Δώρου Χριστουγέννων, συντάξεων και επιδομάτων αναμένεται να συμβάλλει στο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. 

Χιλιάδες επισκέπτες

Χιλιάδες επισκέπτες ετοιμάζονται να υποδεχθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα Γιάννενα και οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμού του Νομού, καθώς είναι πολύ εκείνοι που για μια ακόμη χρονιά επιλέγουν την περιοχή μας για ολιγοήμερες χειμερινές διακοπές. 

Οι κρατήσεις για τις ημέρες των γιορτών, μέχρι και τα Θεοφάνεια που φέτος είναι τριήμερο, τόσο στην πόλη της Έδεσσας όσο και στον ορεινό όγκο, κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σχεδόν έχουν πιάσει το απόλυτο, γι’ αυτό και όσοι είναι της τελευταίας στιγμής θα δυσκολευτούν να βρουν κατάλυμα. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού από την εικόνα που παρουσιάζουν οι κρατήσεις, αν και -όπως υποστηρίζουν– αυτό δεν ισχύει για όλη την Πέλλα. Εξάλλου, πέρα από τις τουριστικές περιοχές, όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, τα υπόλοιπα χωριά της Πέλλας  θα είναι σχεδόν έρημα, χωρίς να λειτουργεί στα περισσότερα απ΄ αυτά ούτε καν ένα καφενείο! 

Η Έδεσσα πάντως που αποτελέι  τη βάση είτε το πέρασμα για πολλούς επισκέπτες, έχουν φορέσει τα γιορτινά τους. Η φωταγώγηση της κεντρικής πλατείας και του Χριστουγεννιάτικου δέντρου σε συνδυασμό με τον εορταστικό διάκοσμο των καταστημάτων και των δρόμων, δημιουργούν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα για όλους και έστω για λίγο, τα προβλήματα μένουν στην άκρη!

Παραμυθένιοι προορισμοί

Εδώ αξίζει να τονιστεί πως δεν υπάρχει αφιέρωμα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα ορεινά χωριά του Νομού Πέλλας. 



Ο Νομός Πέλλας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αξιόλογων τουριστικών πόρων, τόσο από πλευράς φυσικών καλλονών (Καταρράκτες, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, λίμνες, ποτάμια, οικοσυστήματα, δάση, ορεινές περιοχές κ.α), όσο και από Ιστορικοπολιτιστικής πλευράς με την ύπαρξη ιστορικών μνημείων και συνόλων που ξεκινούν από τους προϊστορικούς χώρους (υπολείμματα προϊστορικού οικισμού Ραχώνας), αρχαιολογικών χώρων (Πέλλας, Λόγγος κ.α) και παραδοσιακών οικισμών (Βαρόσι , Αρχάγγελος, παλαιός Άγιος Αθανάσιος κ.λ.π.).

Στο Νομό επίσης απαντώνται πόροι με ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης όπως Ιαματικές πηγές (Λουτράκι κ.α), κέντρα χειμερινού τουρισμού (Ορος Βορρας Καϊμάκτσαλαν), καθώς και κέντρα ειδικών αθλητικών ενδιαφερόντων (Αεραθλητικό κέντρο Παναγίτσας, ναυταθλητικό κέντρο Λουδία κ.α.).


Φυσικές Περιοχές ιδιαίτερου Κάλλους

Περιοχές Αρχαιολογικού – Ιστορικου Πολιτισμικού ενδιαφέροντοςΚαταρράκτες Εδεσσας
Ορος Βορρας (Καϊμάκτσαλαν)
Περιοχή Λουτρών Λουτρακίου (Πόζαρ)
Λίμνες Βεγορίτιδα Αγρα
Ορη Βέρμιο – Πάϊκο – Τζένα
Ποτάμια Ν. ΠέλλαςΑρχαία Πέλλα
Λόγγος (Αρχαίες Αιγές)
Μακεδονικοί τάφοι περιοχής Γιαννιτσών – Πέλλας
Ραχώνα ( Προϊστορικά Ευρήμαα)
Λουτράκι (Σπηλαιολογικό πάρκο)
Μάνδαλο , Χρυσή (Βυζαντινό τείχος)
Παλιός Αγιος Αθανάσιος
Συνοικία Βαρόσι Εδεσσας κ.α

Γιορτινή αγορά

Στο μεταξύ, μια «ανάσα» ρευστότητας επιθυμούν διακαώς οι  έμποροι της Πέλλας  που είχαν μιλήσει σε προηγούμενο τεύχος στα Νέα της Πέλλας ενόψει γιορτών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κίνηση λόγω της ακρίβειας ήταν περιορισμένη και μαζί της και οι τζίροι των επιχειρήσεων. 

Η αγορά έχει βάλει τα γιορτινά της και ήδη ο κόσμος βγαίνει για ψώνια με τα δώρα να κυριαρχούν. Την… τιμητική τους αυτές τις μέρες έχουν βέβαια τα παιδιά, γι’ αυτό και παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα καταστήματα με παιδικά είδη και παιχνίδια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης των τιμών, αναμένεται να είναι περίπου 10% πιο ακριβό συγκριτικά με πέρυσι, λόγω των αυξήσεων των τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια, κόστος μεταφοράς κ.α..

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν τα εμπορικά αυτές τις ημέρες. Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 09.00 – 14.30 και 17.30 – 21.00. To Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου, Παραμονή Χριστουγέννων θα λειτουργήσουν 09.00 – 16.00, ενώ στις 25 και 26 Δεκεμβρίου θα μείνουν κλειστά. 

Τα «καλάθια»…

Για τη στήριξη των καταναλωτών υπάρχουν φυσικά και τα «καλάθια» του υπουργείου Ανάπτυξης. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει βγει στον αέρα το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικα είδη, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και γλυκίσματα (βασιλόπιτα ή τσουρέκι κλπ.).

Πρεμιέρα έκανε και το «καλάθι του Άη Βασίλη» που αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών και το οποίο θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών έως και τις 11 Ιανουαρίου. Τα προϊόντα θα φέρουν στο ράφι πώλησης το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί ώστε να τα γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ η σχετική λίστα με τις τιμές θα αναρτάται στο e-καταναλωτής όπως γίνεται και στο αντίστοιχο «καλάθι του νοικοκυριού».

Δώρα – συντάξεις κ.α.

Πάντως, η αγορά αναμένεται να «ζεσταθεί» περαιτέρω από αύριο, Τετάρτη, τελική προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με την  καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου που θα δοθούν νωρίτερα για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι ενόψει γιορτών. Εξάλλου, την τρέχουσα εβδομάδα καταβάλλονται όλες σχεδόν οι ενισχύσεις και τα επιδόματα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ψωνίσουν για τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα όσον αφορά στους συνταξιούχους, αύριο θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Μεθαύριο, Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ, στους δικαιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι συντάξεις για όσους το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. 

Τέλος, στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ θα καταβληθεί σήμερα, Τρίτη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε ευάλωτους συνταξιούχους, ενώ από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν επιδόματα ανεργίας, ποσά στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης κ.α.. Και από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι τακτικές πληρωμές προνοιακών επιδομάτων για τον τρέχοντα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more