Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Χωρίς πλειοψηφία οι Γρ. Στάμκος, Δ. Γιάννου και Χρ. Μπάτσης

 


Επέστρεψαν οι αρμοδιότητες στα Δημοτικά Συμβούλια


Χρειάζονται συναινέσεις ώστε να επέλθουν οι πλειοψηφίες….

 



Αλλαγή στο στάτους έφερε η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο προηγούμενος νόμος Θεοδωρικάκου που άλλαξε αφενός τους συσχετισμούς της Οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής και αφετέρου αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα Δημοτικά συμβούλια και τις έδωσε στις επιτροπές. Πλέον η τάξη επανέρχεται και οι αρμοδιότητες αυτές γυρίζουν και πάλι στα Δημοτικά συμβούλια. Μόνο που τώρα δεν υπάρχουν συγκλήσεις και πλειοψηφίες από τις Δημοτικές αρχές στο σύνολο των ΟΤΑ της Χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Πέλλα που πέραν της Κατερίνας Ιγνατιάδου στον Δήμο Σκύδρας, στους άλλους Δήμους οι Δημοτικές αρχές υπολείπονται των αντιπολιτεύσεων. Μάλιστα στα 3 χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου, δεν είδαμε να έχουν συγκλίσεις και διάθεση διαλακικότητας οι κ.κ.κ. Γιάννου, Στάμκος και Μπάτσης. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα υπάρχει τέτοια διάθεση σε αυτό το τελευταίο έτος θητείας όπου οι προεκλογικές κορώνες αναμένεται να κυριαρχήσουν…

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την κατάσταση:

Δήμος Πέλλας

Στον Δήμο Πέλλας ο Γρηγόρης Στάμκος εκτός από την δικαιολογημένη φθορά και τον γεγονός ότι θα έχει απέναντι του στις επόμενες Δημοτικές εκλογές τους κ.κ. Καστερίδη και Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Στάθη Φουντουκίδη που βρίσκεται εκτός Δημοτικού συμβουλίου αλλά είναι ενεργός ως νέος συνδυασμός. Η σημερινή κατάσταση λοιπόν στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου Πέλλας είναι η ακόλουθη:

Γρηγόρης Στάμκος: 16 έδρες

Στάθης Καστερίδης: 10

Θ. Θεοδωρίδης: 9

Η. Θεοδωρίδης: 5

Ο. Παπαδοπούλου: 1

Από τον συνδυασμό του Ηλία Θεοδωρίδη δυο μέλη θα κατέβουν με το ψηφοδέλτιο του Στάθη Καστερίδη. Άρα για να μπορεί να έχει πλειοψηφία η σημερινή Δημοτική αρχή εν πλήρη απαρτία, χρειάζεται 5 θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση. Άρα από την στιγμή που ο συνδυασμός του Ηλία Θεοδωρίδη έχει θέματα, είναι πολύ δύσκολο χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του, να αποκτήσουν ο προτάσεις της πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Δήμος Έδεσσας

Στον Δήμο Έδεσσας από την πρώτη στιγμή ο Δημήτρης Γιάννου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί προγραμματικέ συμφωνίες με τους άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Φυσικά αυτή η αλλαγή στον νόμο τον φέρνει και πάλι με πρόβλημα και σαφώς θα πρέπει να αναζητήσει συγκλίσεις. Άξιο αναφοράς βέβαια το γεγονός ότι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης στον Δήμο Έδεσσας ψήφισαν πάρα πολλές προτάσεις της Δημοτικής αρχής, δείχνοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα περνούν όλα τα θέματα. Η εικόνα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Δημήτρης Γιάννου: 10 σύμβουλοι

Γ. Τσεπκεντζής: 6 σύμβουλοι

Α. Ρυσάφης: 7 σύμβουλοι

Χ. Τσιτσάγκας; 1 σύμβουλος


3 ανεξάρτητοι σύμβουλοι προερχόμενοι από τον συνδυασμό του Γιάννη Τσεπκεντζή

Σε αυτό το σημείο άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ακόμη και αν οι τρεις ανεξάρτητοι κ.κ.κ. Ξυλουργίδης, Μουστάκας και Παπαδόπουλος δείξουν ανοχή ή συμφωνούν σε κάποια θέματα, δεν σημαίνει ότι η δημοτική αρχή θα έχει πλειοψηφία. Πάντως αναλογα με την σοβαρότητα των ζητημάτων. Πολλά μπορούν να γίνουν.

Δήμος Αλμωπίας

Στον Δήμο Αλμωπίας η κόντρα ανάμεσα στους συνδυασμούς των Μπίνου Χατζηδημήτριου με την Δημοτική αρχή συνεχίζεται. Αιτία όπως κατηγορεί η αντιπολίτευση, το γεγονός ότι κος Μπάτσης φέρεται αλαζονικά και χωρίς την αίσθηση της συναίνεσης για την λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου Αλμωπίας. Άλλωστε τα τελευταία γεγονότα με την πολιτική απουσία των συνδυασμών αυτών δείχνει και το εύρος της κόντρας που υπάρχει. Φυσικά χρέος όλων είναι οι συγκλήσεις σε αυτά τα θέματα. Σήμερα η Δημοτική αρχή του κου Μπάτση η οποία στην αρχή είχε συν διοικήσει με την παράταξη Παρούτογλου, αλλά στα δυο χρόνια επήλθε διαζύγιο, θα πρέπει να μπει σε λογικές συνεννόησης για το καλό του τόπου. Πάντως δεν φαίνεται από καμιά πτέρυγα τέτοια διάθεση. Σήμερα το Δημοτικό συμβούλιο έχει την ακόλουθη διάταξη:

Χρήστος Μπάτσης : 7 δημοτικοί σύμβουλοι συν δυο ανεξάρτητοι που στηρίζουν την Δημοτική αρχή.

Σάκης Χατζηδημητρίου: 7 Δημοτικοί σύμβουλοι έχασε έναν, τον κο Αναστασιάδη που εντάχθηκε στον ψηφοδέλτιο του κου Μπάτση και είναι αντιδήμαρχος.

Δημήτρης Μπίνος: 5 Δημοτικοί σύμβουλοι καθώς έχασε έναν ανεξάρτητο

Νίκος Παρούτογλου: 6 Δημοτικοί σύμβουλοι


Κατά τα φαινόμενα η Δημοτική αρχη για να μπορέσει να περνάει τα θέματα χρειάζεται τουλάχιστον 5 θετικούς ψήφους, που πολύ δύσκολα θα βρεθούν από την στιγμή που η συμπεριφορά του κου Μπάτση, είναι αυτή που δεν δείχνει διάθεση για διάλογο.



Δήμος Σκύδρας

Η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, όχι μόνο διαθέτει πλειοψηφία καθώς κέρδισε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, αλλά κατάφερε σε αυτό το διάστημα να διαλύσει την αντιπολίτευση και να έχει κοντά της άλλους δυο δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν. Μάλιστα κατά τα φαινόμενα πολύ δύσκολα θα έχει απέναντι της ψηφοδέλτιο. Σήμερα η δυναμική του Δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας είναι η ακόλουθη:

Κατερίνα Ιγνατιάδου: 16 σύμβουλοι συν δυο ανεξάρτητοι

Κ. Καρασαρλίδης: 5 σύμβουλοι καθώς δυο έχουν ανεξαρτητοποιηθεί

Θ. Σπανός: 3 σύμβουλοι

Ι. Σουμελίδης: 1 σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more