Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Το αυξανόμενο κόστος ζωής ανησυχεί τους κατοίκους της Πέλλας...

 

Καμπανάκι από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου…


- «Μόνο με μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα…» - Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στα ύψη οι τιμές βασικών προϊόντων…

ZEYGARI LOGARIASMOI

Η ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η εκτίναξη της ακρίβειας στη χώρα μας, αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο και στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτοντας προ των ευθυνών τους τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόλις χθες ο «Π.Λ.» επεσήμανε σε κύριο θέμα του την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους στην αγορά, καθώς συχνά ακρίβεια και αισχροκέρδεια… πάνε πακέτο! Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου έρχονται να κρούσουν νέο καμπανάκι, αφού η ανησυχία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι καθολική, καταγράφοντας το απόλυτο (100%) στην έρευνα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο επίσης υψηλό 93%.

Στα ύψη τα βασικά αγαθά!

Την ίδια στιγμή και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δεν δημιουργούν καμία αισιοδοξία για την πορεία της ακρίβειας στη χώρα μας. Παρά την μείωση του πληθωρισμού, (διαμορφώθηκε στο 7,2% το Δεκέμβριο), λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ρεύμα (-8,8%), οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής αυξήθηκαν 15,5%! Ενδεικτικά, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 18,1%, τα κρέατα κατά 17,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,6%, τα έλαια και τα λίπη κατά 21,7%, τα λαχανικά κατά 13,1%, τα λοιπά τρόφιμα κατά 14%.

Γιατί ανησυχούν οι πολίτες…

Όπως τονίζεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας, ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ. Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%. Σε επίπεδο Ε.Ε., τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%). Η μετανάστευση ωστόσο απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες, όπου αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή, με 84%.

Τι περιμένουν...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στήριξη για την Ε.Ε. παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πολίτες περιμένουν από την Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων.

Ωστόσο, για την ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη αρνητικότερα στην Ελλάδα, όπου μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά.

Αισθητές οι κρίσεις…

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Ε.Ε. (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 66%. Ένα επιπλέον 39% (29% για την Ελλάδα) δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023. Ένας άλλος χαρακτηριστικός δείκτης των αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών είναι η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», όπου παρατηρείται αύξηση εννέα μονάδων από 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 14 μονάδων, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 86%!

«Ηχηρό καμπανάκι…»

Πλήρως αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα άκρως ανησυχητικά χαρακτηρίζει τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ι. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι «όταν βλέπουμε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, μπορούμε να καταλάβουμε τη δυσχερή θέση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων»! 

Και προσθέτει σε άλλο σημείο: «αυτή η έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο είναι επί της ουσίας ένα καμπανάκι κινδύνου, το οποίο πρέπει να το ακούσουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Και βέβαια η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιστεύω ότι πρέπει να εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις της προς τις Βρυξέλλες για λήψη μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής της εντός συνόρων. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Μόνο με μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας –κυρίως οι μικρομεσαίες- αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και δεν αποκλείεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να απειληθεί η κοινωνική συνοχή…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more