Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ: " "ΑΦΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΤΑΜΕΊΑ 3,6 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΥΡΏ"

 


-ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΏΗΝ ΔΗΜΆΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΉΡΙΣΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΌ!!
ΕΡ: Πρώτα να σας συγχαρούμε για την 6η συνεχόμενη εκλογή σας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. ‘Ένα κατόρθωμα που χάριν λόγου το είπαμε «μονιμότητα». Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Υπάρχει άλλος που έχει πετύχει κάτι τέτοιο;

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) είναι το ανώτατο αυτοδιοικητικό όργανο στο οποίο χαράσσονται πολιτικές και γίνονται επιλογές για τον προγραμματισμό των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των ΟΤΑ. Άρα η εκλογή σε αυτό το όργανο δίνει προτεραιότητα στην πληροφόρηση και αμεσότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους Δήμους να είναι πρωτοπόροι σε επιλογές και έργα, ώστε να ευνοηθούν οι πολίτες του.
Στο όργανο αυτό που αποτελείται από 30 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Δήμο μου για 6η συνεχόμενη θητεία, έχοντας το προνόμιο μαζί με έναν συνάδελφό μου να είμαστε οι μοναδικοί με τέτοια μακρόχρονη θητεία. Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι των συναδέλφων αυτοδιοικητικών που προσδοκούν λύσεις στα μακρόχρονα πολλές φορές ζητήματα και προβλήματα των Δήμων. Επίσης η πολύχρονη ενασχόληση με την Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελεί ένα σχολείο που αποκτά κάποιος τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση σε ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά που έχω ασχοληθεί επισταμένα τα τελευταία χρόνια.


ΕΡ: Πιστεύουμε ότι είστε ένας παρεξηγημένος άνθρωπος. Κάποιοι δημότες του Δήμου Έδεσσας άφησαν προεκλογικά να λέγεται ότι «ο Γιάννης Μουράτογλου δεν είναι ποτέ στην Έδεσσα. Εκλεγόταν και μετά έφευγε στην Αθήνα!». Το τί προσέφερε όμως στον τόπο του, δεν το είπε κανείς. Μήπως ήρθε η ώρα να μας το εξηγήσετε;
Η ενασχόλησή μου σε κεντρικό επίπεδο, έδωσε τη δυνατότητα στον δήμο μας να είναι πρωτοπόρος στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρείχε το κεντρικό κράτος με τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές των προηγούμενων δημοτικών αρχών που άγγιζαν τα 14.000.000 ευρώ. Έτσι ο δήμος μας σήμερα είναι απαλλαγμένος από τα βαρίδια των χρεών και των ελλειμμάτων!
Καλώς ή κακώς τα κέντρα λήψης αποφάσεων βρίσκονται στην Αθήνα. Η παρουσία μου στην κεντρική πολιτική σκηνή μας έδινε το πλεονέκτημα της αμεσότητας στην πληροφόρηση, καθώς και στην εξασφάλιση και υλοποίηση έργων. Τα έργα που έγιναν στον δήμο μας, τόσο στο αστικό κέντρο της Έδεσσας, όσο και στα χωριά του δήμου (τα οποία και παρουσιάστηκαν εκτενώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο) έγιναν με καθημερινές διεκδικήσεις, αγώνες και συνεχείς επαφές με την κεντρική διοίκηση. Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των αλλαγών που επιτεύχθηκαν φτάνει να σκεφτεί την εικόνα της Έδεσσας 13 χρόνια πριν και σήμερα.
Στις θέσεις ευθύνης που μου ανατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να πετύχω το καλύτερο για τους δημότες και τον δήμο της Έδεσσας!

ΕΡ: Θέλετε να μας πείτε γιατί και πως έγινε η πρόσληψή σας ως ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών;

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο θεσμικός παράγοντας που εποπτεύει και αποτελεί το προϊστάμενο κλιμάκιο των Δήμων της χώρας. Είναι αυτό που σχεδιάζει και προτείνει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή τους νόμους εκείνους που κρίνει απαραίτητους για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ.
Στην πολύχρονη πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δημιουργηθεί ανάγκες και έχουν παρθεί αποφάσεις με την ψήφιση νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που δημιουργούν απίστευτη γραφειοκρατία και δυσλειτουργία του θεσμού.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεόδωρος Λιβάνιος έθεσε σαν πρώτη του επιλογή την ενοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου και το ξεκαθάρισμα της νομοθεσίας που προκαλεί αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Α΄και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος. Θα δημιουργηθεί λοιπόν από την αρχή ένας νέος δημοτικός κώδικας ξεκάθαρος και εύχρηστος που θα μειώνει απίστευτα τη γραφειοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό μου ζητήθηκε να συμμετέχω στην ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τον νέο κώδικα και ιδιαίτερα το μέρος εκείνο που αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ δημιουργώντας έτσι τεράστια πρόκληση στην επιτυχία του εγχειρήματος.

ΕΡ: Σήμερα μιλάμε έξω από τα δόντια. Λένε για σας ότι δε θα κάνετε και τα 5 χρόνια στην αντιπολίτευση (ότι θα φύγετε). Τι τους απαντάτε;
Η πολιτική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία. Βρισκόμαστε στην αρχή της πενταετούς αυτοδιοικητικής περιόδου με νωπή την λαϊκή εντολή. Ο κόσμος αποφάσισε να μας κατατάξει στην μειοψηφία με ένα υψηλότατο ποσοστό περίπου 46%. Αυτό δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.
Οι επιλογές των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστές και αποδεκτές αφού μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες καθορίζεται ο ρόλος της κάθε πολιτικής ομάδας που διεκδικεί την ψήφο του.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως ο χώρος της αυτοδιοίκησης δίνει τη δυνατότητα προσφοράς στον τόπο σου όχι μόνο από τη θέση που ασκεί διοίκηση, αλλά και από τη θέση της μειοψηφίας.
Στην 30χρονη και πλέον ενασχόλησή μου με τα κοινά ποτέ δεν ξεχώρισα από ποια θέση θα προσφέρω στον τόπο μου. Έτσι και τώρα δηλώνω παρών με διάθεση προσφοράς από όποιο μετερίζι μας έταξε ο εδεσσαϊκός λαός με τις επιλογές του.


ΕΡ: Πέρασαν δύο μήνες από την νέα θητεία. Πώς βλέπετε την συμπολίτευση και πως την αντιπολίτευση; Ποια είναι τας πρώτα δείγματα γραφής; Τι περιμένετε μελλοντικά;

Ο τρόπος λειτουργίας κάθε παράταξης, είτε της πλειοψηφίας, είτε της μειοψηφίας χαρακτηρίζεται πάντα από τις ενέργειες και τις επιλογές της.
Θα μιλήσω αρχικά για την πολιτική ομάδα που είμαι επικεφαλής, τονίζοντας ότι προσπαθούμε, στο πρώτο αυτό διάστημα να βρούμε τον βηματισμό μας και να ελέγξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενέργειες της νέας διοίκησης.
Είναι διάστημα προσαρμογής δεδομένου ότι ένα μέρος της δημοτικής ομάδας ανανεώθηκε εκλέγοντας νέα πρόσωπα που θα αποτελέσουν κατά την άποψή μου τα επόμενα αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου μας. Σίγουρα θα απαιτηθεί προσπάθεια εκ μέρους όλων μας, ώστε να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες του κόσμου μας, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη εκλογική μάχη.
Στον χώρο της πλειοψηφίας παρατηρούνται αγωνιώδεις προσπάθειες εξόφλησης προεκλογικών «γραμματίων» και υποσχέσεων κατώτερες των περιστάσεων, αποδεικνύοντας περίτρανα την ανετοιμότητα άσκησης διοίκησης με παράλληλες παλινδρομήσεις και έλλειψη αποφασιστικότητας. Ο υποτιθέμενος οραματισμός και η αλλαγή σελίδας στον Δήμο εξαντλείται στην αντικατάσταση εμπειρότατων στελεχών από θέσεις ευθύνης με ημετέρους και ανούσια κριτική περί θεωρίας «καμένης γης».
Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ο βηματισμός ώστε να υπάρξει κάποια θετική αποτίμηση πέρα από τις φωτογραφίες και την αυταρέσκεια των social.

ΕΡ: Όταν κάποια στιγμή αμφισβητήθηκε ο λόγος σας για το ταμειακό υπόλοιπο στον Δήμο, απαντήσατε και τι έχετε να πείτε τώρα;

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου φαίνονται στο πρωτόκολλο κλεισίματος οικονομικού έτους 2023 που υπογράφονται από την αρμόδια υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό θεωρώ χρήσιμο να τον δημοσιοποιήσω προς ενημέρωση των συμπολιτών μου. Αποδεικνύοντας περίτρανα τα λεγόμενα της παράταξής μας.

ΕΡ: Πολλοί είπαν ότι στις εκλογές η παράταξή σας έδωσε τη νίκη στους αντιπάλους. Συμφωνείτε;

Η Συνεργασία Ευθύνης είναι μία ομάδα άρτια στελεχωμένη, αποτελούμενη από αξιόλογα πρόσωπα που είναι σε θέση να διεκδικούν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά που στάθηκε δίπλα μου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ξέρω ότι όλοι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Λάθη πάντα γίνονται. Αυτά είναι και το κίνητρο για να γινόμαστε καλύτεροι. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα χαριζόταν η νίκη στον όποιο αντίπαλο.
Το σίγουρο είναι ότι αν το βράδυ των εκλογών και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων ξαναστήνονταν οι κάλπες το αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more