Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Να προσέχουμε στους δρόμους εν όψει του Πάσχα....

 

Στην κορύφωσή της η μεγάλη Πασχαλινή έξοδος…


- Αυξημένη αυτές τις μέρες η κίνηση στο εθνικό, αλλά και επαρχιακό οδικό δίκτυο…

- Tήρηση του Κ.Ο.Κ. και μακριά από το αλκοόλ όταν παίρνετε το τιμόνι…

TROXONOMOS

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, με την φετινή Πασχαλινή έξοδο να βρίσκεται στην κορύφωσή της. 

Χιλιάδες εκδρομείς εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, με κατεύθυνση είτε προς τα νησιά, είτε προς την περιφέρεια για «Πάσχα στο χωριό»! Η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός, έχοντας καταρτίσει ειδικό στρατηγικό σχεδιασμό, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Όμως, δεν αρκούν μόνο τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η Τροχαία. Θα πρέπει και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες, αφού τα δυστυχήματα που καταγράφονται στους δρόμους της χώρας, αποτελούν μεγάλη κοινωνική «πληγή»! Παλιότερα υπήρχε η δικαιολογία του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου. Τώρα αυτό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας δεν ισχύει, αφού τη θέση του έχουν πάρει σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, χωρίς «τυφλά» σημεία και κατεστραμμένο οδόστρωμα! Κι όμως, δυστυχώς, τα τροχαία, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας!

Αύξηση των τροχαίων!

Αποκαλυπτικά ήταν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα και αφορούν τον Φεβρουάριο.  Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, ανήλθαν σε 783 (έναντι 668 τον Φεβρουάριο του 2023), υπήρξε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 17,2%! Στα ατυχήματα αυτά καταγράφηκαν 38 νεκροί (αύξηση 15,2%), 31 βαριά τραυματίες (αύξηση 3,3%) και 887 ελαφρά τραυματίες (αύξηση 18,4%).

Απαιτείται προσοχή!

Δυστυχώς και η Ήπειρος πληρώνει βαρύ τίμημα στην άσφαλτο, αφού σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφεται και από ένα τροχαίο ατύχημα. Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις οδηγοί και επιβάτες να «έχουν Άγιο», όμως συμβαίνουν και αρκετά τροχαία που βυθίζουν στο πένθος ολόκληρες κοινωνίες! 

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές η κυριότερη αιτία των τροχαίων είναι η υπερβολική ταχύτητα! Γι’ αυτό λοιπόν, αυτές τις γιορτινές μέρες που θα υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους, αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο (που δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το εθνικό), οι οδηγοί θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Με υπομονή και τηρώντας πιστά τον Κ.Ο.Κ., όλοι οι εκδρομείς μπορούν να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους. Και κυρίως θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι: ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ!

Επί ποδός η Τροχαία!

Στο μεταξύ, τους επισκέπτες του Πάσχα άρχισε να υποδέχεται και η Ήπειρος, απόδημους που επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και εκδρομείς που επέλεξαν την περιοχή μας για τις διακοπές τους. 

Εξάλλου, ο Νομός Ιωαννίνων αποτελεί για μια ακόμη φορά δημοφιλή προορισμό, γι’ αυτό και πλήθος κόσμου αναμένεται τόσο στην πόλη, όσο και στα ορεινά (Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια).

Όπως προαναφέρθηκε, η Τροχαία είναι επί ποδός και οι έλεγχοι στους δρόμους εντατικοί, σε μια προσπάθεια να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στον βωμό της ασφάλτου. Γι’ αυτό και τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης του οδικού δικτύου της χώρας, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, δηλαδή και την ερχόμενη Τρίτη, 7 Απριλίου που έχει μεταφερθεί ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Ο σχεδιασμός λοιπόν προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

- οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

- υπερβολική ταχύτητα,

- χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

- μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,

- αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,

- μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,

- οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,

- οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,

- κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,

- φθαρμένα ελαστικά και

- αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Και τροχαία με εγκατάλειψη!

Μια άλλη πτυχή των τροχαίων ατυχημάτων αναδεικνύει ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»! Πρόκειται για τα τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη του θύματος από τους ασυνείδητους οδηγούς, περιπτώσεις, δυστυχώς, πολύ συνηθισμένες! Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 (μέσα σε τρεις μήνες), καταγράφηκαν 22 τροχαία με τραυματισμούς και εγκατάλειψη, εκ των οποίων τα τέσσερα θανατηφόρα. Μια περίπτωση κατέγραψε ο Σύλλογος και στα Γιάννενα (19 Μαρτίου), όταν το βράδυ σε κεντρικό δρόμο συμβολή Μ. Αλεξάνδρου και Πετροπουλάκη, οδηγός Ι.Χ. παρέσυρε, τραυμάτισε και εγκατέλειψε δυο 15χρονες πεζές από την Γερμανία που βρίσκονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Έχουν περάσει δέκα χρόνια αφότου o SOS Τροχαία Εγκλήματα ξεκίνησε την, χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου να σταματήσει να θεωρείται πλημμέλημα (άρθρο 43 του ΚΟΚ) και οι δράστες οδηγοί να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση, χωρίς καμιά ουσιαστική συνέπεια εφόσον δεν υπόκεινται όπως όλοι οι άλλοι πολίτες στη διάταξη περί Έκθεσης (Άρθρο 306  του Ποινικού Κώδικα) που προβλέπει ουσιαστικές ποινές γι’ αυτήν την ιδιαίτερης απαξίας πράξη. Υπομνήματα προς Υπουργούς, παρεμβάσεις στη Βουλή, Δημοσιότητα, μέχρι σήμερα δεν στάθηκε δυνατόν να συγκινήσουν τους αρμόδιους. Η πολιτεία συνεχίζει να κλείνει το μάτι στο πιο επιθετικό κομμάτι των οδηγών με την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά λέγοντάς τους στην ουσία “κάντο και δεν θα πάθεις τίποτα”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more