Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μπλε κάδοι και ανακύκλωση…




ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ *
Πολλοί συμπολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση των σκουπιδιών, με ρωτούν τι ακριβώς συμβαίνει με τους μπλε κάδους, που βρίσκονται σε πολλά σημεία της πόλης, αν αξίζει τον κόπο να προχωρούν σε διαχωρισμό στα σπίτια τους και ποια σκουπίδια είναι ανακυκλώσιμα.
Για το τελευταίο που είναι και το πιο σοβαρό ερώτημα διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πολλοί να ρίχνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης σκουπίδια που όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται αλλά δημιουργούν και σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ανακύκλωσης.
Ας δούμε λοιπόν ποια υλικά δεν πρέπει να κατευθύνονται στους μπλε κάδους, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, που έχει την ευθύνη για το σύστημα. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται οι βιντεοκασέτες, τα γάντια, το γυαλόχαρτο, τα δερμάτινα αντικείμενα, οι δίσκοι cd και dvd, οι λάμπες και οι λαμπτήρες, τα μελάνια, τα τόνερ και τα υπολείμματα τους, όπως και τα δοχεία από λάδια μηχανής, οι μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λ.π), οι κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), τα πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οι οδοντόβουρτσες, τα παπούτσια, τα ρούχα, τα ενδύματα και τα υφάσματα γενικώς, οι πάνες μιας χρήσης, τα σελοτέιπ, τα στρώματα, τα στυλό και οι φωτογραφίες.
Επίσης, στους κάδους της ανακύκλωσης δεν πρέπει να βρεθούν σε καμιά περίπτωση τα εξής υλικά: οι ενέσεις και τα ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους. Κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα, καθώς και φωτοβολίδες - πυροτεχνήματα, που είναι εύφλεκτα και μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις και φωτιά. Για τις παραπάνω βασικές κατηγορίες υλικών υπάρχουν άλλα ρεύματα ανακύκλωσης, διαφορετικά από την ανακύκλωση συσκευασιών. Άρα ο πολίτης πρέπει να κατευθύνεται στα κατάλληλα σημεία και βεβαίως να μην τα ρίχνει στους κοινούς κάδους.
Τα περισσότερα από τα υλικά που προαναφέραμε εύκολα φαίνεται ότι δεν πρέπει να καταλήξουν στους κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών. Υπάρχουν όμως προϊόντα, που ενώ είναι από πλαστικό ή από χαρτί και μοιάζουν να προορίζονται για τους μπλε κάδους, τελικά δεν πρέπει να πέσουν σε αυτούς. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, που συνήθως αποτελούν και μερικά από τα υλικά που από λάθος πληροφόρηση ρίχνουν πολίτες στους μπλε κάδους.
Μια σειρά πλαστικά προϊόντα, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια, δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους, πληροφορεί η ΕΕΑΑ. Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθούν οι πλαστικές βούρτσες, τα πλαστικά έπιπλα και οι πλαστικές γλάστρες. Υπάρχουν λοιπόν αρκετά υλικά φτιαγμένα από πλαστικό που δεν πρέπει να πέφτουν στους μπλε κάδους.
Επίσης, υπάρχουν υλικά από χαρτί που επίσης αποκλείονται. Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.
Ακόμα, το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που δυσκολεύει την όλη διαδικασία. Εννοείται πως εάν υπάρχει στον δήμο σύστημα ξεχωριστής συλλογής του χαρτιού πρέπει να κατευθύνονται εκεί.
Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθεί κάθε σπασμένο γυάλινο είδος. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται και με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Τα σπασμένα γυάλινα μπουκάλια και ποτήρια πάνε στους κοινούς κάδους.
Με την ίδια λογική δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους ούτε μαχαίρια ούτε ξυραφάκια ή άλλα αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα.


* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)
zourop@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more