Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Τεράστια αύξηση του ΦΟΣΔΑ για τα απορρίμματα. Θα την πληρώσουν πάλι οι Δημότες της Έδεσσας!


Μία επώδυνη απόφαση έλαβε ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τη σθεναρή αντίσταση και αντίδραση των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, σχετικά με την τιμή της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή αυξάνεται η τιμή διάθεσης των απορριμμάτων για το Δήμο Έδεσσας από 18€/t σε 23€/t, καθώς οι υπόλοιποι Δήμοι που είναι μέλη του ΦΟΔΣΑ διέθεταν τα απορρίμματά τους σε υψηλότερες τιμές και - σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης - πρέπει να υπάρχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική με βαθμιαία αύξηση που θα φτάσει τα 32€/t το έτος 2020.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας - αφού ενημέρωσε ότι θα προσπαθήσει να προσβάλει με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο την απόφαση - εξήγησε εγγράφως και προφορικώς ότι μία τέτοια απόφαση είναι άδικη, καθώς ο Δήμος Έδεσσας δεν απασχολεί το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ, δεν έχει μεταφόρτωση και η ανακύκλωση γίνεται μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, οπότε δεν επιβαρύνει με κανέναν άλλο τρόπο τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ εκτός από τη διάθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Έδεσσας.
Θυμίζουμε ότι η σημερινή τιμή διάθεσης των απορριμμάτων (18€/t) ισχύει από το 2013 οπότε ο πρώην τοπικός Σύνδεσμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων είχε διαπραγματευτεί με την εταιρία διαχείρισης και μείωσε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 10€/t!
Πρέπει να τονιστεί ότι οι υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Έδεσσας και διαχείρισής τους στον ΧΥΤΑ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και η αύξηση στην τιμή δεν θα επιφέρει καμία βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
Παρά την άδικη απόφαση αύξησης της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν έχει κανένα αντίκρισμα στη βελτίωση της ποιότητας ων παρεχόμενων υπηρεσιών, ο Δήμος Έδεσσας προχωράει στην υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει κάνει για τη βελτίωση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Προχωρούμε στην κατάθεση φακέλου για αδειοδότηση Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην ήδη χωροθετημένη περιοχή του Δήμου Έδεσσας, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα την ανακύκλωση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να παραχθούν έσοδα για το Δήμο. Παράλληλα με την αναμενόμενη έγκριση του ΚΔΑΥ και την υλοποίηση των υποδομών, ο Δήμος Έδεσσας θα προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου να βελτιωθεί περισσότερο η ανακύκλωση.
Επίσης, προχωρούμε το σχεδιασμό μας για κομποστοποίηση και αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων με δημιουργία λιπάσματος για τους δημοτικούς κήπους και το εμπόριο.
Τέλος, προχωρούμε στην κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για δημιουργία Πράσινου Σημείου (Green Point) αστικού τύπου.
Με το σύνολο των παραπάνω δράσεων θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα απορρίμματα του Δήμου Έδεσσας, αλλά και των όμορων Δήμων, με τους οποίους θα υπάρξει συνεργασία και, στο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί, ενιαίος σχεδιασμός δράσεων.

Στόχος μας είναι η περιβαλλοντική προστασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο μεγάλο εγχείρημα που ξεκινάει ο Δήμος Έδεσσας για την περαιτέρω βελτίωση της ανακύκλωσης και την αξιοποίηση και επανάχρηση των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more