Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

O Γιάννης Σηφάκης στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ μαζί με προέδρους τοπικών διαμερισμάτων και συνεταιρισμών Αρχαγγέλου, Κερασιάς, Καρυδιάς, Βρυττών και Νησίου για τις καταστροφικές ζημιές στα κεράσια


Στην σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα συμμετείχαν ο βουλευτής, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Αρχαγγέλου Διονύσης Δρένος, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Βρυττών Θωμάς Τζαβέλλας, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Νησίου Χρήστος Τσαπκίνης, η σύμβουλος του Τ.Δ. Κερασιάς – Καρυδιάς προςρχόμενη από την Καρυδιά Ελένη Πούπτση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κερασιάς Γιώργος Γεωργίου και ο Χρήστος Βϊνας από τον Αρχάγγελο.
Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν τα κεράσια από τις φετινές βροχοπτώσεις ενημερώνοντας τους ότι πλέον στην κατάσταση που έχουν περιέλθει τα προϊόντα τους δεν μπορούν να οδηγηθούν ούτε για χυμό. Ζήτησαν στα τραγανά κεράσια να μην αφαιρεθεί στα πορίσματα του ΕΛΓΑ ποσοστό που δήθεν θα οδηγηθεί σε χυμό. 
Ευχαρίστησαν τον ΕΛΓΑ που οι εκτιμήσεις ξεκίνησαν αμέσως, ζήτησαν την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εκτιμήσεων και έκδοση των πορισμάτων καθώς και την δυνατότητα να «αδειάσουν» τα δέντρα από τα σκασμένα κεράσια για να προστατευτεί το φυτικό τους κεφάλαιο.
Ακόμη ζήτησαν επίσπευση της καταβολής του υπολειπόμενου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις καθόσον είναι και τα μόνα χρήματα με τα οποία θα προσπαθήσουν να ζήσουν καθόσον σε κάποια χωριά δεν πρόλαβαν να μαζέψουν σχεδόν τίποτα ή μάζεψαν μικρό ποσοστό της παραγωγής και αυτό πουλήθηκε με πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι έχουν ήδη πάρει οι αγρότες οδηγίες από τον οργανισμό για να αφήσουν «μάρτυρες» κάποια δέντρα σε κάθε χωράφι και να «αδειάσουν» τα κεράσια από τα υπόλοιπα δένδρα. Για το 30% τους ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα φύγει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθως στο Υπουργείο Οικονομικών αίτημα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, μόλις έχει έγκριση αμέσως θα πληρωθεί το 30%, υπολογίζεται σε δύο με τρείς μήνες.
Ο Γιάννης Σηφάκης, επισημαίνοντας ότι σε κάποια χωριά της Πέλλας που το κεράσι είναι μονοκαλλιέργεια πλέον οι αγρότες περιμένουν μόνο από τον ΕΛΓΑ, ζήτησε την ταχύτερη σύνταξη των πορισμάτων για να μπορέσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης των αγροτών από τράπεζες για να πληρώσουν την εισφορά του ΕΛΓΑ και να μπορέσουν να διευκολυνθούν στην επιβίωση τους, υποσχέθηκε να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την ταχύτερη έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ για να πληρωθεί το 30% της περσινής ζημιάς που υπολείπεται.

Ακόμη ανέφερε τι πάγιες θέσεις τους για οργάνωση των κερασοπαραγωγών σε οργανώσεις παραγωγών και θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου