Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ-ΜΑ΄Ι΄ΟΣ 2020



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΙΣΚΟΥ

Τελικά κατάφερε ο κορονο΄ι΄ός να εμπλέξει τη σύγχρονη τεχνολογία,  σε σύντομο χρονικό διάστημα,  στη διεκπεραίωση ενεργειών που εκτελούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο και να αλλάξει τη ζωή όλων των εμπλεκόμενων.  
Με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών όρων, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Εδέσσης.
Μετά τη διαπίστωση απαρτίας από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Φίλιππο  Γκιούρο ξεκίνησε η διαδικασία της συνεδρίασης.
Αρχικά έλαβε το λόγο ο κ.Γιάννης Τσεπκεντζής της ΄΄Κοινωνίας σε Κίνηση΄΄ και αναφέρθηκε στο ζήτημα του Εδεσσαίου ποταμού και τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις από την Περιφέρεια.
Ο κ. Τσεπκεντζής εξέφρασε την αγωνία του για τα επικείμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Εδεσσαίο ποταμό - Έδεσσα και ανακοίνωσε την απόφαση και των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης από κοινού να συντάξουν κείμενο- αίτημα διαμαρτυρίας υπογεγραμμένο  και από τους 17.
Το αίτημα αυτό  προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνώστηκε από τον  κ.Τσιτσάγκα της ΄΄Λαϊκής Συσπείρωσης΄΄. Συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο ζητήματα σχετικά με την απόφαση της περιφέρειας και τη σημασία του ποταμού να παραμείνει στη φυσική του μορφή.  Τελικά προτείνουν τα εξής:                                                                                                   Να δηλώσει απόλυτη αντίθεση το Δ.Σ  στον τρόπο κατασκευής του έργου : ΄΄Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας-ποταμός Εδεσσαίος΄΄ όπως αυτός προβλέπεται και περιγράφεται στην τεχνική μελέτη της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπως η μελέτη διαμορφώθηκε με την από 11-3-2020 τροποποιητική μελέτη της ίδιας υπηρεσίας. Καλεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας  να τροποποιήσει εκ νέου την τεχνική μελέτη του έργου, έτσι ώστε να προβλεφθεί  μόνο η αποκατάσταση των φθορών στα τειχία αντιστήριξης των πρανών της κοίτης του ποταμού και να αναθέσει τη σύνταξη των αναγκαίων περιβαλλοντικών υδρολογικών ιζηματολογικών  και λοιπών μελετών.   Σε περίπτωση κατά την οποία η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εμμένει στην απόφασή της για την στεγανοποίηση της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, καλείται η οικονομική επιτροπή να αναθέσει στη νομική υπηρεσία του δήμου την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων για την προστασία του ποταμού, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, των δημοτών και της οικονομίας της περιοχής.
Η  εισήγηση των τριών παρατάξεων είναι και θέμα πολλών πολιτών της πόλης. Ουσιαστικά-όπως δήλωσαν οι εισηγητές- πάνω στις απόψεις τους και στους προβληματισμούς τους στηρίχθηκε.
Χωρίς να είναι ειδικοί ακούστηκαν διάφορα θετικά σχόλια από τη διοικούσα παράταξη (Μουράτογλου, Γιώγας )  για την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την παρέμβαση με προοπτική την ασφάλεια της πόλης όπως ισχυρίζονται, σ αντίθεση με την αντιπολίτευση στο σύνολό της που υποστηρίζει πως αυτή η παρέμβαση δε στηρίζεται σε καμία σοβαρή μελέτη και θα καταστρέψει το φυσικό κάλος και το περιβάλλον (Κετσιτζίδης, Ρυσάφης, Τσεπκεντζής, Τσιτσάγκας) οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.
Η παράταξη του κ. Γιάννου ισχυρίζεται πως με την τροποποιητική μελέτη δόθηκαν κομμάτια από το ποτάμι, που θα μείνουν χωρίς παρέμβαση, για να τροφοδοτείται ο βράχος και να μένει υγρός.
Τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης με 16 ψήφους υπέρ  και 7 κατά.
Ένα άλλο ζήτημα, που προβλημάτισε το τελευταίο χρονικό διάστημα την περιοχή, τέθηκε κατά τη διάρκεια από τον κ. Τσεπκεντζή. Ζήτησε να απολογηθεί ο κ. Γιάννου για το τι προηγήθηκε σε συνεννόηση με κατοίκους και κυβέρνηση, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα  της μεταφοράς στις περιοχές της Άρνισσας και της Παναγίτσας  μεταναστών ή λαθρομεταναστών ή προσφύγων.
Ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Εδέσσης- Βεγορίτιδας πως δεν ενημερώθηκε επίσημα, αλλά ανεπίσημα  την Κυριακή το βράδυ από κατοίκους της Παναγίτσας που παρατήρησαν κάποια κινητικότητα. Ωστόσο όμως έσπευσε στο σημείο για να κατευνάσει την κατάσταση, να δει τι έγινε από κοντά, καθώς οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν πολύ ώριμα.
Βοήθησε, βέβαια, αρκετά και η Αστυνομική Διεύθυνση  Πέλλας ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα.
Η πρόεδρος της κοινότητας Παναγίτσας κ. Ανδρονίκη Παρθενοπούλου δήλωσε πως η περιοχή έχει αρκετούς μετανάστες και η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερο αριθμό.
Σχετικά με την άρδευση- ένα φλέγον ζήτημα αυτή την εποχή- αποφασίστηκε πως σύντομα θα πρέπει να προσληφθούν υδρονομείς. Μάλιστα  ο εργολάβος ξεκίνησε για την αναμόρφωση-συντήρηση των αντλιοστασίων.

Εύλογη και η ερώτηση του κ.Αντώνη Ξυλουργίδη, σχετικά με το ποιοι δήμοι εναποθέτουν λύματα στο δήμο Εδέσσης. Η απάντηση του κ. Γιάννου,   πως η υπόθεση αυτή αφορά το ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και δεν είναι υπόθεση του δήμου επειδή δε ζούμε σε μια κανονικότητα,  δεν αρέσει σε κανένα δημότη… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more