Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Γρηγόριος Τάσιος, Πρόεδρος ΠΟΞ Θα βρουν ελκυστικό ένα ξενοδοχείο που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με νοσοκομείο;



Γρηγόριος Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΞενοδόχων (ΠΟΞ) 



Πως κρίνεται τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον τουρισμό ; 
H κυβέρνηση κατάφερε να χτίσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, με την επιτυχή διαχείριση του κύματος της πανδημίας και στην αγορά, με τις "πρώτες βοήθειες" σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας που είναι ένα μεγάλο θετικό κεκτημένο για την πατρίδα μας τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε τη γέφυρα ασφάλειας που θα μας πάει ξανά στην κανονικότητα. Προς το παρόν απέχουμε πολύ και ο δρόμος είναι μακρύς. Γίνονται όμως τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης και θα χρειαστεί υπομονή, υπευθυνότητα και δουλειά. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί για να επαναφέρουμε τον τουρισμό εκεί που ήταν το 19. Αυτή τη στιγμή όλοι οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί και οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές έχουν μόνο σενάρια βαθιάς ύφεσης για την παγκόσμια αγορά του ταξιδιού. Από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τα ξενοδοχεία, από τους παγκόσμιους tour operators μέχρι το μαγαζί με τα τουριστικά είδη στους προορισμούς. Με αναστολή όλων των μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για να αντιστρέψουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Μπορεί ένα χρόνο, μπορεί και δύο. Γι αυτό και έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις ως ΠΟΞ, όπως και όλοι οι τουριστικοί φορείς, προκειμένου να προστατέψουμε το προϊόν μας και το δυναμικό μας. Να μείνουμε όλοι όρθιοι και να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το διεθνές success story της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, διασφαλίζοντας τη συνέχεια αυτής της επιτυχίας. Και μόνον έτσι μπορούμε να επιτύχουμε μια ισχυρή τουριστική επανεκκίνηση μόλις οι συνθήκες πραγματικά το επιτρέψουν. 
Είναι εύκολο να εφαρμοστούν τα υγειονομικά μέτρα από όλες τι επιχειρήσεις ποιες είναι οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν; 
Η φετινή σεζόν είναι στα χέρια των ειδικών. Αναμένουμε τα εξειδικευμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τα ξενοδοχεία, με τη βεβαιότητα πως θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, προσαρμοσμένα ανά κατηγορία και μέγεθος ξενοδοχείου. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Οι ξενοδόχοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Πάντα το έκανα και πάντα θα το κάνουν. Το ζήτημα είναι πως με δεδομένη την εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τις αεροπορικές εταιρείες καθώς είναι πολύ μικρό ακόμη το ποσοστό των επισκεπτών μέσω οδικών συνδέσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε πρώτα απ' όλα τι θα ισχύσει για τις παγκόσμιες μετακινήσεις. Από κει ξεκινάμε και μετά φτάνουμε στο δεύτερο κομβικό ερώτημα του κατά πόσο τα κοινά στα οποία απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός θα βρουν ελκυστικό ένα ξενοδοχείο που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με νοσοκομείο. Και πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο που θα λειτουργεί με τη μισή πληρότητα για να ικανοποιεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα μπαίνει σε καραντίνα αν υπάρξει κρούσμα; Είναι άλυτη για την ώρα και για όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, η υγειονομική εξίσωση του τουρισμού. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται πως στάθηκε σύμμαχος μας ή όχι και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν ; 
Η Ευρώπη σε μια ακόμα κρίση κινείται αμυντικά. Το ευρωομόλογο που υποστήριξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με Ευρωπαίους ομολόγους τους θα ήταν μια αποφασιστική και τολμηρή κίνηση. Αντί αυτής θα έχουμε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, οι οποίοι πρέπει να εξασφαλιστεί πως δεν θα δημιουργούν νέες δανειακές υποχρεώσεις και χρέη για τα κράτη - μέλη. Θέλω να πιστεύω πως αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί σε αυτή την περίπτωση, θα πετύχουμε ως χώρα να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητα του πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός. Εστιάζοντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, υφιστάμενα και νέα, στη στήριξη των επιχειρήσεων και την επιδότηση της εργασίας, θα καταφέρουμε να αντέξουμε σε αυτό το "τσουνάμι" των οικονομικών επιπτώσεων από τη διαχείριση της πανδημίας, κερδίζοντας το ζωτικό χρόνο που είναι αναγκαίος στην επιστήμη για να κάνει τη δουλειά της. 
Κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα στα χερσαία σύνορά της ; 
Αν και θα μπορούσαν οι οδικές συνδέσεις της Ελλάδας με την βαλκανική ενδοχώρα, την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη να παίξουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετακινήσεις με την αναστολή των αεροπορικών πτήσεων, δεν φαίνονται πολλά σημάδια αισιοδοξίας. Λείπουν και οι υποδομές, λείπουν και οι διακρατικές συμφωνίες για υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διέπουν αυτές τις μετακινήσεις ή ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο. Η τάση όπως διαφαίνεται στη Βόρεια Ευρώπη είναι η παραμονή εντός συνόρων γι αυτό το καλοκαίρι. Τουλάχιστον με τα δεδομένα και τις επίσημες συστάσεις που έχουμε μέχρι σήμερα. 
Δεδομένου των συνθηκών πανδημίας πως βλέπεται την τουριστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ; 
Είναι αμφίβολο αν κάποιος αυτή την ώρα σχεδιάζει διακοπές. Το σημαντικό λοιπόν είναι η προβολή να γίνει στο σωστό χρόνο, με τα σωστά μέσα και το σωστό μήνυμα. Η Ελλάδα που τα καταφέρνει είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλο τον κόσμο. Κι αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε όλοι καθημερινά. Αυτό είναι και το στοίχημα της Χαλκιδικής μας. Να μείνουμε σε επαφή με όλους τους φίλους μας, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη μοναδικότητά του τόπου μας, αφού "σαν την Χαλκιδική δεν έχει" και να χτίσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τους επισκέπτες μας, οι οποίοι πρέπει να ξέρουν πως εργαζόμαστε όλοι για να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να είναι κοντά μας και να χαρούν με ασφάλεια την εμπειρία των διακοπών τους. 
Λαθρομετανάστευση - προσφυγικό πως επηρεάζουν τον τουρισμό μας; 
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι κι αυτό ένα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η χώρα μας δέχεται ασφυκτική πίεση λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα και είναι εύλογο να προσθέτει ανησυχίες στον ελληνικό τουρισμό. Η ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέκρουσε το κύμα της παράνομης εισβολής στον Έβρο και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει ανεκτή η παραμικρή παραβίαση των ελληνικών συνόρων. Στο μέτρο που συνεχίσει να υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είδαμε να εκδηλώνεται τις μέρες της κρίσης του Έβρου, πιστεύω πως κάθε νέα πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με την ίδια επιτυχία. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε ως χώρα να γίνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα, ένας επικίνδυνος παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης. 
Σας ευχαριστώ θερμά
Κι εγώ σας ευχαριστώ
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more