Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ : ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ερώτηση για την ανάγκη ένταξης του ελάτου στις υπό ασφαλιστική κάλυψη καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ, ή έστω για την έκτακτη αποζημίωση των κατεστραμμένων εκτάσεων, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μετά από αυτοψία που διενήργησε στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Με την Ερώτηση ο κος Πάνας επισημαίνει την κατάταξη του ελάτου από τον ΕΛΓΑ στα δασικά δένδρα τα οποία πλην ειδικών κατηγοριών δεν αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφής από φυσικά φαινόμενα. Κατόπιν της σφοδρής χαλαζόπτωσης στη Χαλκιδική, ο Βουλευτής επισκέφθηκε την περιοχή κατεξοχήν καλλιέργειας ελάτου, τον Ταξιάρχη, όπου οι ντόπιοι παραγωγοί βιοπορίζονται από την ενασχόλησή τους αυτή. Ανάμεσά τους και νέοι οι οποίοι έχουν λάβει επιδοτήσεις για την καλλιέργεια του εν λόγω δέντρου. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό για την κατηγορία αυτή των παραγωγών να επανεξεταστεί το πλαίσιο των δικαιούμενων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ καλλιεργειών.
Ο κος Πάνας καταλήγει: «Με τις καταστροφές καλλιεργειών όλων των κατηγοριών από το πρόσφατο χαλάζι στη Χαλκιδική, επανέρχεται το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο αρμόδιος Υπουργός από την αρχή της θητείας του, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προσαρμογή στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές, κάποιες καλλιέργειες που έχουν πληγεί δραματικά να μη δικαιούνται αποζημίωσης. Πρέπει ιδίως να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι από καλλιέργειες που εξαιρούνται των όσων αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, βιοπορίζονται ολόκληρες περιοχές, όπως ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής από το έλατο. Ζητώ λοιπόν να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τον αρμόδιο Υπουργό για μια έστω έκτακτη ενίσχυση στους εν λόγω παραγωγούς.»
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
‘‘ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 8020/7-7-2020
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Μ. Βορίδη
Θέμα: «Ένταξη των καλλιεργητών ελάτου στους δικαιούχους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ λόγω φυσικών καταστροφών»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας Αριθ. 15711 /30.9.98 (ΦΕΚ. 1079 /Β΄/14.10.98), εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ, όλα τα είδη δασικών δένδρων εκτός εκείνων που καλλιεργούνται σε ανθοκομικές εκμεταλλεύσεις και φυτώρια.
Ως τέτοια, δασικά δένδρα δηλαδή, έχουν χαρακτηριστεί από τον ΕΛΓΑ τα έλατα, παρόλο που παλαιότερα το έλατο εντασσόταν στο πλαίσιο των αποζημιώσεων από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.
Πρόσφατα, στη Χαλκιδική, είχαμε νέες ακραίες καιρικές συνθήκες με χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή του Νομού. Το θέμα επομένως των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και της ανάγκης αναδιάρθρωσης του Κανονισμού του, ώστε να συμπεριλάβει όλο το φάσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επανέρχεται.
Το πρόβλημα, εν προκειμένω, αφορά μια σειρά παραγωγών που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια ελάτου και που έδρα έχουν τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Πρόκειται ακόμα και για νέους ηλικιακά παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα έχοντας στην κατοχή τους φυτώρια ελάτων και αγροτεμάχια.
Θα ήταν επομένως χρήσιμο και κρίσιμο να επανεξεταστεί το πλαίσιο ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες σημαντικές για την πρωτογενή παραγωγή και για το αγροτικό εισόδημα, οι οποίες μάλιστα απειλούνται από τα καιρικά φαινόμενα εξίσου με άλλες για τις οποίες ήδη προβλέπεται αποζημίωση.
Δεδομένου ότι, το πλαίσιο της ασφαλιστικής Κάλυψης του ΕΛΓΑ, όπως ισχύει σήμερα, χωρίζει τις υπό κάλυψη καλλιέργειες σε κατηγορίες και τα λεγόμενα ‘’δασικά δένδρα’’ όπως είναι το έλατο, δεν εντάσσονται στις καλλιέργειες που δικαιούνται αποζημίωση.
Δεδομένου ότι, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, όπως ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, όπου παραγωγοί βιοπορίζονται από την καλλιέργεια ελάτου.
Δεδομένου ότι, η Χαλκιδική επλήγη το τελευταίο χρονικό διάστημα από χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιέργειας ελάτου.
Δεδομένου ότι, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε:
1)Προτίθεσθε, κατόπιν αναθεώρησης των υπό ασφαλιστική κάλυψη καλλιεργειών, βάσει του σχετικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ, να εντάξετε σε αυτές και την καλλιέργεια ελάτου;

2) Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν καθίσταται εφικτό, προτίθεστε να προβείτε σε έκτακτη ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ των καλλιεργητών ελάτου που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more