Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Οι αντιπολιτεύσεις στους Δήμους της Πέλλας

 


Του Χρήστου Δημητριάδη*

Στο σημερινό σημείωμα μου θα επικεντρωθώ στις τακτικές των αντιπολιτεύσεων στους Δήμους της Πέλλας. Άλλωστε η απλή αναλογική έδωσε την δυνατότητα σε αυτούς που δεν διοικούν, να έχουν ένα σύνθετο ρόλο, ασκώντας κριτική στις Δημοτικές αρχές, ενώ θα πρέπει να καταθέτουν προτάσεις. Έμπειροι αυτοδιοικητικοί πάντα έλεγαν ότι οι σωστές αντιπολιτεύσεις κάνουν καλύτερες τις δημοτικές αρχές.

 

Σήμερα όμως ποια είναι η κατάσταση στην Πέλλα; Καταρχήν έχουμε την Δήμαρχο Σκύδρας η οποία κατέχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο καθώς εκλέχτηκε από το πρώτο γύρο. Πριν ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο, ο κος Μιχάλης Καραγιάννης παραιτήθηκε ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και την θέση του πήρε ο κος Σπανός που παλαιότερα ήταν αντιδήμαρχος της κας Ιγνατιάδου. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιο ενεργή φαίνεται η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Γάτσου, παρά ο επικεφαλής της Κώστας Καρασαρλίδης. Μπορούμε να πούμε πως οι προτάσεις που τίθενται και η κριτική που ασκείται, σε γενικές γραμμές βοηθούν την δήμαρχο Κατερίνα Ιγνατιάδου να βρίσκεται σε εγρήγορση και να μην έχει την «πολυτέλεια», η δημοτική της αρχή να κάνει κοιλιά…

 

Στον Δήμο Έδεσσας το ινάτι βγάζει μάτι. Μπορεί ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου να αποφάσισε να διοικήσει μόνος, αλλά απέναντι του βρίσκει πολλές φορές συνασπισμένες τις παρατάξεις Τσεπκεντζή-Ρυσάφη που λένε δογματικά όχι για σοβαρά και σημαντικά ζητήματα χωρίς κανείς να μπορέσει να αντιληφθεί τους λόγους. Μάλιστα πολλές φορές οι κόντρες πηγαίνουν στο προσωπικό με αναφορές χωρίς νόημα και σημασία. Ο κος Γιάννου φυσικά και έχει ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την εξουσία, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δείχνουν εμπάθεια, παρά προσήλωση στον στόχο για μια καλύτερη δημοτική αρχή στην Έδεσσα.

 

Στον Δήμο Πέλλας ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος έχει βρει το κουμπί τους. Τους αφήνει να ασκούν κριτική οι αντιπολιτεύσεις, πολλές φορές χωρίς νόημα και αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος σε κάθε δημοτικό συμβούλιο δεν απαντά στις αιτιάσεις τους οι οποίες χάνονται στις χαοτικές τους ομιλίες, αλλά λέει αυτά που θέλει. Είναι μια τακτική που του έχει βγει. Θα μπορούσε βέβαια και αυτός να λάβει το μήνυμα της κοινωνίας για συνεργατικές πολιτικές αλλά μάλλον έχει κάνει τις επιλογές του . Οι κ.κ.κ. Καστερίδης, Θ. Θεοδωρίδης και Η. Θεοδωρίδης, θα πρέπει να πιέσουν περεταίρω την δημοτική αρχή, να την ρίξουν στα σχοινιά για να παραχθεί αποτέλεσμα.

Τέλος ο Δήμος Αλμωπίας μπορεί να είναι ένα άρθρο από μόνος του.  Άλλωστε διαθέτει μια δημοτική αρχή που έχει καεί από μόνη της. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Που θα μπορούσε να καταρρεύσει από τα λάθη της, αν ο τόπος διέθετε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Πάρα ταύτα Οι Σάκης Χατζηδημητρίου και  Δημήτρης Μπίνος δεν διαθέτουν σχέδιο, πρόταση, κριτική ματιά, αλλά αναλώνονται σε ανούσια θέματα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν την δημοτική αρχή. Περιμένουμε να δούμε την πορεία του Νίκου Παρούτογλου αν και κατά τα φαινόμενα τα πρώτα βήματα του είναι πολύ θετικά, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Γενικής συνέλευση των Λουτρών που τα πήγε θαυμάσια…


* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα Νέα της Πέλλας σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more