Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

 


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των μέτρων


Στα ύψη τα κρούσματα πανελλαδικά , «αντιστέκεται» η Πέλλα που μετρά κάθε μέρα αριθμούς στα δάχτυλα του ενός ή και των δυο χεριών .  

Ευτυχώς από τα περίπου 2.500 δείγματα στην Πέλλα, μόνο 11 ήταν θετικά,  στο αυτόφωρο θα στέλνει ο Εισαγγελέας τους αρνητές της μάσκας


• Με όλους τους δείκτες να κινούνται αρνητικά, η αγωνία των επιστημόνων αλλά και της Κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στρέφεται στις επόμενες δέκα ημέρες, κατά τις οποίες θα υπάρξει σαφής εκτίμηση στο κατά πόσο έχει αντιστραφεί η πορεία ή αν λαμβάνει περαιτέρω διαστάσεις. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σε καθημερινή βάση τα κρούσματα, με την Αττική να «χτυπά» ξανά κόκκινο .  Δύσκολη είναι όμως η κατάσταση  και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ η Πέλλα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτων μέτρων με την χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους , φαίνεται να αντιστέκεται σε καλύτερο βαθμό από άλλους νομούς.

Το παρήγορο προς το παρόν- και αυτό  δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία- είναι  η τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη  ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί. 

Κρίνεται η απόδοση των μέτρων

Η επίδραση των μέτρων, όπως είπε ο Επ. Καθηγητής,  θα εκτιμηθεί στο τέλος της εβδομάδας από τις νέες διαγνώσεις και τα στοιχεία διασωληνωμένων και θανάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό για μια ακόμη φορά ο παράγοντας που ρυθμίζει την εξέλιξη της πανδημίας είναι ο βαθμός συμμόρφωσης του κόσμου με τα μέτρα. 

Στο αυτόφωρο για μάσκες

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας για μη χρήση μάσκας εντάθηκαν από χθες στην Αττική κυρίως, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και Περιφερειακά. Προχθές στην Πέλλα – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ- βεβαιώθηκαν μόλις 3 παραβάσεις, όταν και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. 

Οι συμπεριφορές αυτές που θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, οδήγησε χθες σε Εισαγγελική παρέμβαση. Συγκεκριμένα με εγκύκλιό του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζητά την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας  με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου σε βάρος τους (συλλήψεις).

Η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου έχει ως αποδέκτες τους εισαγγελείς όλης της χώρας, σε μια προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και να περιοριστεί το λεγόμενο «κίνημα κατά της μάσκας».

Οι πρωτοφανείς λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής των πολιτών αναφέρονται στην εισαγγελική εγκύκλιο ως αυτονόητοι παράγοντες για την ποινική δίωξη όσων μέσω των κοινωνικών δικτύων η με όποιον άλλο τρόπο διακηρύσσουν κατά της χρήσης μάσκας, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία, ενώ αντιστρατεύονται, με αυτόν τον τρόπο, τις προσπάθειες της Πολιτείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μήνυμα στους ηλικιωμένους

Χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής κάθε Τρίτη ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε εκ νέου ισχυρή σύσταση στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών να  περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ ανακοίνωσε και την απαγόρευση όλων των υπαίθριων παραστάσεων από την ερχόμενη Πέμπτη. 

Εφαρμογή ενημέρωσης

Επίσης πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ειδική εφαρμογή για την πανδημία του κορωνοϊού στη σελίδα covid19.gov.gr, από την οποία θα παρέχεται αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση και τα μέτρα που ισχύουν  ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο πολίτης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να δει τι ισχύει σε επίπεδο μέτρων. Επίσης, θα υπάρχει πίνακας που θα αναλύονται τα μέτρα που ισχύουν ανά χρώμα επικινδυνότητας και ανά δραστηριότητα. Τι ισχύει για κάθε δραστηριότητα, όπως σχολεία, ΜΜΜ, άθληση, εστιατόρια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more