Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ COVID 19…

 


Αποκαλυπτικά στοιχεία στην Πέλλα από την χρήση μάσκας

 


 

Βουτιά στους Τζίρους των επιχειρήσεων  από τις 11 Σεπτεμβρίου

 

-          50%  στο εμπόριο

-          60% στην εστίαση

-          80% στον τουρισμό

 

 

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες της Πέλλας αναφορικά με την πτώση του τζίρου τους το τελευταίο διάστημα που εν πολλοίς οφείλεται στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πολιτεία σε όλη την Περιφερειακή ενότητα Πέλλας. Η εφημερίδα μας έψαξε, ερεύνησε και σας παρουσιάζει την μείωση που έχει υποστεί ο τζίρος των επιχειρήσεων από τις 11 Σεπτεμβρίου που πάρθηκε η απόφαση μέχρι σήμερα. Τα εμπορικά καταστήματα της Πέλλας κατέγραψαν πτώση τζίρου μεσοσταθμικα 50%. Μεγαλύτερη είναι η πτώση στην εστίαση με τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τις καφετέριες να βιώνουν αυτή τη μεγάλη πτώση στα ταμεία τους που ξεπερνούν αυτό το διάστημα το 60%. Όπως τονίζουν επιχειρηματίες του χώρου, πλέον οι πελάτες αποφεύγουν τις εξόδους καθώς χρειάζεται πριν και μετά το γεύμα να φορούν τις μάσκες τους.  Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό και ιδιαίτερα στα Λουτρά Πόζαρ που ενώ είχαν κάποια κίνηση το προηγούμενο διάστημα, με το που ακούστηκαν τα περιοριστικά μέτρα , υπήρξαν πάρα πολλές ακυρώσεις. Η πτώση των τελευταίων ημερών προσεγγίζει το 80%. Η κατάσταση είναι δραματική μιας και φαίνεται ότι οι αποφάσεις για την απαγόρευση σε άνω των 4 ατόμων ή 6 αν είναι οικογένεια αλλά και της γενικευμένης χρήσης μάσκας, έχει οδηγήσει τους πολίτες της Πέλλας σε περιορισμό και τα καταστήματα σε μεγάλη πτώση του τζίρου. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί και στο κακό οικονομικό κλίμα που σχηματίστηκε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Πέλλα έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επί της ουσίας μιλάμε για ένα  «μίνι lockdown» που οδηγεί σε απελπισία ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, που βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει . Εφιαλτικά σενάρια για πολλαπλές πτωχεύσεις στο άμεσο μέλλον. Η εφημερίδα μας μίλησε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα:

 

«Η επαναλειτουργία δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο κλάδος έχει υποστεί μια μείωση της τάξεως του 50% στον κύκλο εργασιών του και ιδιαίτερα στον υποκλάδο της αμιγούς εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες κ.λπ.) η μείωση φτάνει και το 80%. Επηρεάστηκε καταλυτικά από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που ουσιαστικά για το ένα κομμάτι του κλάδου, που αφορά bar, club και κέντρα διασκέδασης, μιλάμε για ουσιαστικό lockdown».

 

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα εξειδικευμένο μέτρο για έναν κλάδο που αφορά 80.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 330.000 εργαζομένους, ενώ τα μέχρι στιγμής λουκέτα ανέρχονται σε 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι κλείνουν ξαφνικά. Το ένα βράδυ λειτουργούν και το επόμενο δεν υπάρχουν. Είναι ακαριαία τα χτυπήματα. Κλείνουν επιχειρήσεις που ήταν παραδοσιακά στον χώρο της εστίασης, με 20-30 χρόνια παρουσίας, και ξαφνικά, με τα βάρη που είχαν από τη 10ετή κρίση, ήρθε και το πρόβλημα της πανδημίας που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» καταλήγει.

 

Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν έφεραν την επιθυμητή πειθαρχία στους νέους, με τα φαινόμενα συναθροίσεων σε παραλίες, σοκάκια, πλατείες και ιδιωτικούς χώρους να είναι συνεχή σε Αριδαία, Σκύδρα, Έδεσσα και Γιαννιτσά. Τη στιγμή δε που εξελίσσονται τέτοια ανεξέλεγκτα φαινόμενα, όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες, εκείνοι βάζουν λουκέτο στις 12.00.

Συνολικά, η πτώση στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης εκτιμάται πρόχειρα στην πόλη των Γιαννιτσών άνω του 60%. Και δεν οφείλεται αυτό μόνο στα «μίνι lockdown».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more