Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Όμηροι του ΒΕΤΟ και των επιλογών τους…

 


Συνεχόμενες γκάφες της Κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων

 

Σωτηρία για τους τρεις βουλευτές της Πέλλας η ματαίωση των συμφωνιών

 

 

 

 

Στον «πάγο» αναμένεται να παραμείνουν τα τρία μνημόνια κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που έχουν κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής 
Κωνσταντίνος Τασούλας σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έδειξε πως εξαρχής η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να καταθέσει τα νομοσχέδια στο κοινοβούλιο τις ημέρες επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα αλλά όχι και να τα κυρώσει.

«Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα».

Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας καθώς α
ρκετοί βουλευτές, κυρίως της Βορείου Ελλάδας γνώριζαν ότι θα έχουν πολιτικό πρόβλημα με την κύρωση των επίμαχων συμβάσεων.

Σανίδα σωτηρίας

Σαφώς και αυτή η προσωρινή λύση που δόθηκε αποτελεί σανίδα σωτηρίας και προς τους τρεις Κυβερνητικούς Βουλευτές της Πέλλας Γιώργο Καρασμάνη, Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών αφενός και αφετέρου, ενισχύθηκαν από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Αν ψήφιζαν τα τρία μνημόνια τα οποία επί της ουσίας είναι διακρατικές συμφωνίες γραμμένες στα Αγγλικά, στα Ελληνικά και στην ψευτομακεδονική γλώσσα, σίγουρα θα είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Η ματαίωση αυτή του έδωσε «οξυγόνο» για να κινηθούν διαφορετικά.

 

Η ιστορική που ήταν ανιστόρητη

Σε μία κίνηση που σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς παρέλειψε το χαρακτηρισμό "historic" για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί να φαντάζει παράδοξο αφού μιλάμε για επίσημο ανακοινωθέν, ωστόσο μετά το θόρυβο που έκανε ο χαρακτηρισμός historic (ιστορική) στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια για τη συμφωνία των Πρεσπών, αυτός τελικά απαλείφθηκε.


Στο κείμενο που υπάρχει τώρα στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού ΥΠΕΞ εμπεριέχεται η φράση:They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith.

Πριν η φράση εμπεριείχε και τον όρο historic: They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith.


Οι αντιδράσεις

Στον όρο historic αναφέρθηκε από το Βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας για μία ακόμη φορά "158 συγγνώμες" από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο χαρακτηρισμός σβήστηκε και από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του State Department και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "τραγελαφική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των πολιτών" και τονίζει ότι "δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη "ιστορική" που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη".

Νωρίτερα, πριν την αφαίρεση της λέξης "ιστορική", ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολίασει:"Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα;"

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.

Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε: «Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε "εθνική ήττα". Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει "ιστορική". Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα». Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.

 


                        Διευρύνεται η επιστολική ψήφος

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου τόνισε πως στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών που επιβάλλουν στη Βουλή να λειτουργεί με 
ελάχιστη φυσική παρουσία βουλευτών θα διευρυνθεί ο θεσμός της επιστολικής ψήφου.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με την φυσική παρουσία
 έως 50 βουλευτών
 και οι υπόλοιποι θα ψηφίζουν δια επιστολής από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι το ψηφιακό σύστημα που φιλοδοξούσε να βοηθήσει τους βουλευτές ώστε να ψηφίζουν ταυτόχρονα και εξ αποστάσεως απέτυχε να περάσει τα σχετικά τεστ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more