Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

 

 


Αλήθειες και ψέματα μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα

 

Πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια με φόντο τον κορωνοϊο

 

 

Ρεπορτάζ : Χρήστος Δημητριάδης, Λύσανδρος Αμιτζόγλου, Ελισάβετ Σίσκου

 

 

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι, βρίσκεται η τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών, του Δήμου Πέλλας και γενικότερα του νομού μας, από τις διφορούμενες απόψεις που εκφράζονται από ειδικούς και μη, αναφορικά με την πηγή που οδήγησε στην υπέρ μετάδοση του Ιού στην περιοχή,  και στην λήψη έκτακτων  μέτρων  από την πολιτεία έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Πολλοί ήταν οι αναγνώστες  που απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας , ζητώντας να ξεκινήσουμε έρευνα για τις αιτίες του προβλήματος. Εμείς όχι μόνο την ξεκινήσαμε αλλά και την ολοκληρώσαμε, παρουσιάζοντας την στο σημερινό μας τεύχος. Επισκεφτήκαμε χωριά, μιλήσαμε με πολίτες, συναντήσαμε ιατρούς και ειδικούς ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια μεγάλη έρευνα φέρει την σφραγίδα τριών δημοσιογράφων.  

 

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;


 

Με την έναρξη της έρευνας μας διαπιστώσαμε, ότι έχει παγιωθεί η άποψη σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ότι η κύρια αιτία που οδήγησε στην υπέρ μετάδοση στα Γιαννιτσά είναι η  κονσερβοποιία «Πρόδρομος Παυλίδης Α.Ε.». Έτσι βρεθήκαμε μπροστά στο πρώτο ερώτημα που θέλει δυνατούς λύτες:  Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Με άλλα λόγια το ερώτημα κάλλιστα θα μπορούσε να είναι,  αν ο ιός υπήρχε  στο εν λόγω εργοστάσιο και μέσα από αυτό μεταδόθηκε σε εκατοντάδες εργάτες και μη, σε όλη την περιοχή. Καταρχήν σε κανένα κλειστό χώρο ή εργοστάσιο δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να «γεννηθεί»  ο  Ιός. Άρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο  ότι ο πρώτος πολίτης που ήταν φορέας του τελευταίου κύματος Κορωναιού έφερε το στέλεχος από άλλη περιοχή ή και από άλλο νομό. Αυτή την απλή διαπίστωση λοιπόν μέχρι σήμερα κάποια κέντρα ή παράκεντρα της περιοχής αρνούνται να την διατυπώσουν.

 

 

 

Υπήρξαν άλλα περιστατικά με εργοστάσια στην Πέλλα;


 

Ένα μεγάλο ερώτημα που συναντήσαμε, στην αρχή της έρευνας μας, είναι αν υπήρξε και άλλο εργοστάσιο στο νομό Πέλλας με δραστηριότητα παρεμφερή  με αυτή της «ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε.» που ενώ καταγράφηκαν κρούσματα, δεν έκλεισε, συνέχισε κανονικά την παραγωγή του ενώ δεν δημοσιοποιήθηκαν  επισήμως τα περιστατικά. Τα ερωτήματα που έχουμε θέσει στους ειδικούς αλλά δεν πήραμε απάντηση μέχρι τώρα, είναι τα ακόλουθα τα οποία αναγκαζόμαστε να θέσουμε δημοσίως προς ενημέρωση της κοινής γνώμης:

1)       Υπήρξε εργοστάσιο με κρούσματα

το πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου στην Πέλλα;

2)       Αν ναι γιατί δεν είδε  το φως της δημοσιότητας  το όνομα της επιχείρησης και γιατί δεν ανέστειλε την λειτουργία της  ως όφειλε;

3)       Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και υποβλήθηκαν σε τεστ το προσωπικό που εργαζόταν;

 

Είναι απλά ερωτήματα τα οποία όμως δείχνουν πως αν απαντηθούν, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι κάποιοι στην περιοχή έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενημέρωση και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης …

 

Λειτούργησαν τα μέτρα ασφαλείας στην εταιρία Πρόδρομος Παυλίδης;

 

Ξετυλίγοντας την δημοσιογραφική έρευνα, φτάσαμε στο σημείο όπου η επιχείρηση Πρόδρομος Παυλίδης κατηγορείται ευθέως  για την μη τήρηση των μέτρων, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την δημοσιοποίηση κρουσμάτων. Παρά τις διάσπαρτες πληροφορίες και αιτιάσεις από εδώ και από εκεί, η δημοσιογραφική έρευνα μας κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο ή ανεπίσημο στοιχείο που να αποδεικνύει  εκούσια ή ακούσια αδράνεια των υπεύθυνων της εταιρίας αναφορικά με την μη τήρηση των μέτρων. Του εναντίον μάλιστα από επίσημες πηγές αναφέρεται ρητώς ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρούνταν  κανονικά, και  ότι στην φετινή σεζόν οι εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι και τους 700. Πως μπορεί λοιπόν ένας τέτοιος επιχειρηματικός κολοσσός να παίζει κορώνα γράμματα την φήμη του αλλά πολύ περισσότερο την υγεία των πολιτών;  Ακόμη οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο ο  χρόνος εργασίας, ώστε να υπάρχει σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση όπως προβλέπεται, ενώ υπήρξε   έξτρα καθαριότητα στους χώρους υγιεινής και στο κυλικείο. Σαφώς και υπήρξε συστηματικός καθαρισμός των χώρων και των επιφανειών εργασίας, των κοινόχρηστων χώρων, του εξοπλισμού εργασίας και των εργαλείων, συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο.


 

 

Αναστολή λειτουργίας

Μέσα από την έρευνα διαπιστώσαμε ότι η ίδια ή εταιρία φρόντισε να ενημερώσει τις αρχές, τον ΕΟΔΥ  και τους εργαζομένους έγκαιρα και έγκυρα για τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό και για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στο εργοστάσιο ενώ έχει αναστείλει την λειτουργία εδώ και 15 μέρες. Ακόμη καταγράψαμε πως τηρούνταν ο  επιτρεπόμενος από τον νόμο αριθμός  των επιβατών - εργαζομένων, που μεταφέρονταν με λεωφορεία. Φαίνεται λοιπόν πως το ρεπορτάζ φέρνει νέα στοιχεία αναφορικά με τις κύριες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταγραφή αλλά και στην εξαγωγή λάθος εντυπώσεων και συμπερασμάτων.

 

Άψογη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτεία

 

Άλλο ένα συμπέρασμα που βγαίνει από το ρεπορτάζ, είναι η άψογη συνεργασία μεταξύ της εταιρίας, του ΕΟΔΥ και της πολιτείας η οποία επιβεβαιώνεται και από όλες τις πλευρές. Μάλιστα πηγές προσκείμενες στην πολιτεία, τόνισαν την ικανοποίηση  τους ότι μετά τον αιφνίδιο τερματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και πριν την επικείμενη απόλυση όλου του εποχιακού προσωπικού της, αυτή προχώρησε στον έλεγχο όλων, από δύο πιστοποιημένα εξωτερικά εργαστήρια. Στόχος ήταν να καταγραφούν  πόσοι από αυτούς ήταν θετικοί στον ιό, έτσι ώστε, να δηλωθούν  στον ΕΟΔΥ και να παραμείνουν ως εργαζόμενοί στην επιχείρηση, για να είναι  ασφαλισμένοι και να πληρώνονται από την Παυλίδης Α.Ε., για όλο το διάστημα της  καραντίνας.

Όσοι δεν ήταν θετικοί, να μπορούν να  εργασθούν ελεύθερα, χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο  και τις οικογένειές τους, γνωρίζοντας, ότι δεν είναι θετικοί. Όλα τα  παραπάνω γίνανε, χωρίς καμία πίεση από οποιονδήποτε φορέα ή αρχή και με έξοδα της επιχείρησης. Ακόμη από πλευράς ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκε ότι ο   αναφερόμενος αριθμός των κρουσμάτων,  αποκαλύφθηκε με πρωτοβουλία της εταιρίας και έξοδα της.

 

 

Εργαζόμενοι που πληρώνονται

Φτάνοντας προς το τέλος του ρεπορτάζ διαπιστώσαμε πως η εταιρία Πρόδρομος Παυλίδης Α.Ε. αφού ανέστειλε την λειτουργία της, πλήρωνε και πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους που νόσησαν δείχνοντας έτσι το ανθρώπινο πρόσωπο της απέναντι σε μια κοινωνία που έχει βάλει στην διόπτρα της την εταιρία, κατευθυνόμενη από συγκεχυμένες πληροφορίες ή face news απόψεις.


 


 

ΠΟΥ: «Εξαιρετικά σπάνια» η μετάδοση του κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς

Τέλος απευθυνθήκαμε στους ειδικούς και στους ιατρούς για να πάρουμε απάντηση και γνώμη στο ερώτημα μας αν οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν εύκολα ή δύσκολα το στέλεχος του ιού, αν το υιικό φορτίο είναι μεγάλο ή μικρό και αν η υπέρ μετάδοση στα Γιαννιτσά οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες. Κανείς λοιπόν με σιγουριά δεν μας διαβεβαίωσε  θετικά για τα παραπάνω ή μας έδωσε ερμηνείες για το τι ακριβώς συμβαίνει ή συνέβη στα στην περίπτωση των Γιαννιτσών. Πάντως κάποιοι ιατροί μας παρέπεμψαν στην επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξέφρασε την άποψη ότι είναι εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση του Κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς. Ίσως και αυτή να είναι η τελική απάντηση στον γρίφο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, Οι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι «εξαιρετικά σπάνιο» να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους.  Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από ενδελεχή εξέταση των στοιχείων ν που πραγματοποιούν σχολαστικό και λεπτομερή έλεγχο στις κοινωνικές επαφές των θετικών κρουσμάτων και μπορούν έτσι να εντοπίσουν την «αλυσιδωτή» μετάδοση του ιού από κρούσμα σε κρούσμα.


οι «ασυμπτωματικοί» ασθενείς που εμφανίζονται θετικοί στον COVID-19, θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Εκείνους που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, εκείνους που βγαίνουν θετικοί ενώ είναι ασυμπτωματικοί, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζουν συμπτώματα και εκείνους που εμφανίζουν πολύ ελαφριά «σημάδια» του ιού, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ποτέ ότι έχουν κολλήσει. Στην περίπτωση των Γιαννιτσών κατά συντριπτική πλειοψηφία ισχύει η πρώτη κατηγορία.

Βάσει των περισσότερων στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από όλες τις παραπάνω κατηγορίες «ασυμπτωματικών» ατόμων, καμία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και τη διασπορά του ιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more