Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Οι άγνωστες μάχες του ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ με την μασονία!!!

 




Έτσι διαλύθηκε η Στοά της Έδεσσας


Το ξεδόντιασμα των τεκτόνων της περιοχής από το 1967...

 

 

Το χαρμόσυνο νέο για την Αγιοποίηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας Καλλίνικου που αποτέλεσε τον Άγιο Ποιμενάρχη του νομού μας από το 1967 έως το 1984 όταν εκδήμησε εις Κύριων. Ο Άγιος υπήρξε θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από το 1967 έως το 1984. Ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 2020.

 


 Ο κατά κόσμων Δημήτριος Πούλος γεννήθηκε στα Σιταρίσιων Αιτωλοακαρνανίας το 1919. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1957 από τον αδελφό του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Υπηρέτησε ως Γραμματέας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λαϊκός Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος αυτής. Στις 25 Ιουνίου 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Προηγουμένως στις 22 Ιουνίου 1967 η Ιερά Σύνοδος με απόφασή της προσήρτησε στη Μητρόπολη Εδέσσης και την Επαρχία Αλμωπίας, την οποία απέσπασε από τη Μητρόπολη Φλωρίνης. Η χειροτονία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Μερίμνησε για τον καταρτισμό των κληρικών της Μητροπόλεως με τη διοργάνωση θεολογικών συνεδρίων και ιερατικών συνάξεων. Περιόδευε συνεχώς σε όλες τις ενορίες και καλλιέργησε το κήρυγμα και την εξομολόγηση. Ανέδειξε τις τοπικές αγίες, νεομάρτυρα Χρυσή και μάρτυρα Βάσσα την Εδεσσαία. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε Οικοτροφείο για τους νέους που σπουδάζουν καθώς και Γηροκομείο για τους ηλικιωμένους. Επίσης, ανασύστησε την Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας.

Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου 1984 και ετάφη στο δημοτικό Κοιμητήριο της Εδεσσας μετά επιθυμία του, καθώς θέλησε να βρίσκεται κοντά στον λαό.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε (23-6-2020) την αγιοκατάταξη του μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης κυρού Καλλινίκου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.

 

Η φήμη του ήταν μεγάλη στην περιοχή. Ο ίδιος ήρθε σε μια δύσκολη καμπή για Ιερά την Μητρόπολη καθώς ήταν αυτός, ο Άγιος Καλλίνικος, ο οποίος ένωσε την Μητρόπολη Εδέσσης με αυτή της Αλμωπίας ενώ επιτέλεσε σημαντικό Ποιμενικό έργο στην εν λόγω περιοχή.  Μια άγνωστη όμως λεπτομέρεια που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ήταν η μάχη που έδωσε απέναντι στην Μασονική Στα Έδεσσας που εκείνη την εποχή ήταν παντοδύναμη. Δυστυχώς η Έδεσσα είχε παράδοση στα Μασονικά δρώμενα και διατηρούσε μάλιστα κτήριο στο κέντρο της. Η επιγραφή της  βρίσκεται μέχρι σήμερα σε μαρμάρινη πλάκα κολλημένη στο κτήριο.  Ο Άγιος Καλλίνικος κουράστηκε πολύ με τους αγώνες που έδωσε τόσο εναντίον των Μασόνων εκείνης της εποχής καθώς και της Μασονίας. Μάλιστα η κούραση ήταν και ψυχολογική και σωματική. Ο ίδιος γνώριζε καλύτερα από όλους ότι είχε χρέος, εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος, να την πολεμήσει, παρά να προτιμήσει την ησυχία του, να κάνει δημόσιες σχέσεις και φιλίες με εκείνα τα ισχυρά πρόσωπα της πόλης. Έτσι  ανέλαβε έναν αγώνα εναντίον της Στοάς, κυρίως έναντι του Σεβασμίου της Στοάς Εδέσσης. Στην Έδεσσα υπήρχε από πολλά χρόνια Μασονική Στοά και μερικοί Μασόνοι. Πολλοί ήταν οι Εδεσσαίοι Μασόνοι που υπήρξαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καθώς και προσωπικότητες της περιοχής. Μάλιστα υπήρχαν μέλη και από όλο το νομό όπως από τα Γιαννιτσά, την Σκύδρα και την Αριδαία. Η κόντρα βέβαια με την Μασονία είχε ξεκινήσει παλαιότερα όταν ο προκάτοχος του Αγίου Καλλίνικου, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος είχε προβεί σε μέτρα εκκλησιαστικής φύσης, όπως η στέρηση της Θείας Κοινωνίας και η απαγόρευση Θρησκευτικής κηδείας αν δεν μετανοήσουν εν ζωή. Τον Άγιο Καλλίνικο λίγο πριν έρθει στην Έδεσσα και μετά την Εκθρόνιση του στην Αθήνα, τον κατηγορούσαν και τον έριχναν λάσπη ότι ήταν και ο ίδιος Μασόνος. Κατηγορία ψευδής και ανυπόστατη. Ο Άγιος Καλλίνικος με μεθοδικότητα και με πολύ πνευματική δουλειά μιλούσε στους Πιστούς αλλά και μέσα από τα Κηρύγματα του μιλούσε εναντίον της Μασονίας. Οι Τέκτονες της περιοχής καταλαβαίνοντας τον κίνδυνο, περιερχόντουσαν σε σπίτια και γραφεία προπαγανδίζοντας υπέρ του τεκτονισμού. Ο Άγιος Καλλίνικος αναγκάστηκε να  κάνει πιο αυστηρές τις ποινές του προκατόχου του προς τους Μασόνους της περιοχής. Ο Άγιος Καλλίνικος με τον λόγο του, με τα γραφόμενα του αλλά και με μεγάλη πατρική Αγάπη, έδωσε μάχη για να συνετίσει τους Μασόνους. Τελικά κάποιοι προς το τέλος της ζωής τους μετανόησαν, κοινωνούσαν ενώ με επιστολή τους προς τον Άγιο Καλλίνικο, τον ενημέρωναν πως η Μασονική Στοά της Έδεσσας είχε κλείσει. Ο Άγιος Καλλίνικος δεν υπέκυψε στις απειλές και τις δοκιμασίες. Έμεινε ακλόνητος στις πεποιθήσεις του, που ήταν ορθόδοξες και εκκλησιαστικές, ώσπου είδε με χαρά την διάλυση της Μασονικής Στοάς και την μη απασχόληση των μελών της με αυτή.


Τέλος άξια αναφοράς τα δυο σημαντικά πράγματα. Το πρώτον ότι οι αγώνες αυτοί του Καλλινίκου εναντίον της Μασονίας έγιναν κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, όταν διαδιδόταν έντονα ότι μερικά ηγετικά στελέχη της ήταν μασόνοι. Το δεύτερον ότι ο Άγιος  Καλλίνικος έδειχνε αγάπη στους Μασόνους της περιοχής, όταν τους συναντούσε στον δρόμο τους μιλούσε με καλοσύνη, όταν τον επισκεπτόντουσαν  τους συμπεριφερόταν πολύ καλά. Ίσως αυτή η καλοσύνη τον έκανε να έχει αυτήν την εξέλιξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more