Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

 




Συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. Πέλλας 


150 συμπολίτες μας βρίσκονται σε καραντίνα, Έξοδο μόνο για σούπερ μάρκετ πρότεινε ο Ι. Σύλλογος 



Συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό συμβούλιο Πέλλας ύστερα από αίτημα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με σκοπό και στόχο, να συζητηθεί και να αναλυθεί η κατάσταση στον Δήμο Πέλλας, αναφορικά με τον covid 19 αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν. Εκτός από τους Δημοτικούς συμβούλους συμμετείχαν ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Πέλλας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Πέλλας Ελένη Καραντώνη, ο διοικητής του νοσοκομείου Γιαννιτσών Ευάγγελος Λόγγος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου κος Φωστηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου Θωμάς Μουμτσιδέλης, καθώς και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης Αργύρης Μαλιούφας. Αρχικά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος που τόνισε ότι ο Δήμος Πέλλας έκανε ότι μπορούσε για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και ότι είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση της κρίσης από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου. Τόνισε ότι υποχρέωση του Δήμου είναι η προστασία όλων των πολιτών. Έχει όμως ιδιαίτερη ευθύνη προς το μαθητικό δυναμικό και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ακόμη δήλωσε ότι πάρθηκαν μέτρα κλείνοντας τις παιδικές χαρές και τους αθλητικούς χώρους. Μπήκαν λουκέτα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αναστάλθηκαν όλες οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Απολυμάνθηκαν όλοι τα δημοτικά κτήρια καθώς και οι αθλητικοί χώροι, οι στάσεις λεωφορείων καθώς και οι δρόμοι. Έγινε ρύθμιση με τις λαϊκές αγορές. 1.600 ήταν οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ που οι υπηρεσίες του Δήμου έδωσα στους δικαιούχους του Δήμου. Ακόμη 250 πολίτες έλαβαν υλική βοήθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου Πέλλας. Παραδόθηκαν 19.600 γεύματα σε μια μικρή περίοδο. Έγινε απολύμανση στο οικισμό Ρομά. Πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις καθαριστριών. Ακόμη δόθηκε υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία. Διατέθηκαν 100 τάμπλετ σε μαθητές σχολείων.

Στ. Καστερίδης: Η εξάπλωση κρουσμάτων είναι τελικά ευθύνη της αντιπολίτευσης και των πολιτών; 

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα: 

Μετά από τα ανησυχητικά δημοσιεύματα με καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών για ασφυξία στο ΕΣΥ και ανυπαρξία σχεδίου στην αντιμετώπιση της επιδημίας και στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, με δική μας πρωτοβουλία, ζητήσαμε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του covid19. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι τόσους μήνες μετά κι ενώ ο νομός μας είναι στις υψηλότερες θέσεις θετικών κρουσμάτων, δεν υπήρξε καμία υπεύθυνη απάντηση για την σοβαρή ενημέρωση προς τους πολίτες, για τα μέτρα προστασίας και την πραγματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Στην τηλεδιάσκεψη που ζητήσαμε και έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, συμμετείχαν ο αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν.Π κ. Λόγγος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης γιατρός κ. Μαλιούφας, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας κ. Μουμτσιδέλης, η εκπρόσωπος της Δ/νσης Υγείας Π.Ε.Πέλλας κ. Καραντώνη, η υπεύθυνη του ΕΟΔΥ Πέλλας κ. Χαραλαμπίδου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Περδικάτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο δήμαρχος κ. Στάμκος όσο και ο κ. Λόγγος παρουσίασαν την κατάσταση σε απόλυτο έλεγχο και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα, ενώ κατά έναν περίεργο τρόπο τα κρούσματα αυξάνονται. Άλλωστε δεν υπάρχουν στοιχεία για συνανθρώπους μας που χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας στην Πέλλα, ενώ παρά την πρώτη θέση του νομού στα θετικά κρούσματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπάρχουν μόνο τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ που κάνουν ελέγχους, όποτε τους ζητηθεί.

Παρά την άρνηση των συμμετεχόντων στην σύσκεψη να παραβρεθεί και ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών κ. Φωστηρόπουλος, ο οποίος κλήθηκε από την παράταξή μας μετά την επιστολή καταγγελίας για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο, τελικά ακούστηκε η φωνή των εργαζομένων που μιλά για απαράδεκτες και εκτός ελέγχου καταστάσεις τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους πολίτες.

Μετά τις τοποθετήσεις του κ. Στάμκου, του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση της επιδημίας, καταλάβαμε πως παρά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, όλα λειτουργούν άριστα και ότι οι πολίτες της Πέλλας δεν πρέπει να ανησυχούν. Είναι σίγουρο πως όλη αυτή η «τέλεια» εικόνα ήταν η ίδια και μετά το πρώτο περιστατικό διασποράς κρουσμάτων από εργοστάσιο της περιοχής μας, που από την ανυπαρξία ελέγχου, είχαμε μόλις σε λίγες ημέρες και δεύτερο εργοστάσιο με δεκάδες θετικά κρούσματα!!

Εφόσον στην σύσκεψη δεν πήραμε καμία απάντηση, θέτουμε και επίσημα μαζί με τους κατοίκους της Πέλλας αυτά που εξακολουθούν να μας ανησυχούν.

- Πόσοι συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται σήμερα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών με covid19 και αν υπάρχουν κλίνες για την πανδημία που δεν λέει να μειωθεί;

- Εφόσον όλα τα υγειονομικά μέτρα εφαρμόζονται γιατί η Πέλλα βρίσκεται στην τρίτη θέση θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό μας;

- Πόσοι υγειονομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή θετικοί και τι γίνεται με την κάλυψη αναγκών στο νοσοκομείο Πέλλας;

- Πόσα χρήματα έκτακτη επιχορήγηση πήρε ο δήμος Πέλλας από το ΥΠΕΣ και ποια μέτρα χρηματοδότησε με αυτά, έχοντας στόχο την προστασία και ενημέρωση των πολιτών;

- Πόσα είναι τα θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους του δήμου Πέλλας και πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε δημοτικές υπηρεσίες που εργάζονται με τηλεργασία;

- Πόσοι έλεγχοι γίνονται σήμερα σε χώρους εργοστασίων και επιχειρήσεων όπου συναθροίζονται δεκάδες εργαζόμενοι;

Στο τέλος αυτής της έκτακτης σύσκεψης, που είχε ως μόνο στόχο από εμάς την αφύπνιση των αρμοδίων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων προστασίας των πολιτών, εκφράσαμε την ανησυχία μας για το «τρίτο κύμα» κορονοϊού με τον χειμώνα να είναι μπροστά μας, προτείναμε να καταθέσουν οι φορείς υγείας πιθανές ανάγκες τους σε υλικό τις οποίες να καλύψουμε και να προετοιμαστούμε για πιθανή αύξηση σε νοσηλείες, σχεδιάζοντας από τώρα κλειστούς δημοτικούς χώρους που μπορούν να προσφέρουν πρωτοβάθμια υποστήριξη σε νοσούντες.

Δυστυχώς φάνηκε ξεκάθαρα η παθογένεια του πολιτικού συστήματος, του συστήματος υγείας και δυστυχώς της επικοινωνίας και ενημέρωσης του πολίτη. Η παράταξή μας ΠΕΛΛΑ – ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ δηλώνει παρούσα σε ό,τι της ζητηθεί από την δημοτική αρχή, για παροχή βοήθειας στους υγειονομικούς φορείς, στα σχολεία, σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κ. Στάμκος απαξίωσε, όπως συνηθίζει, τα μέλη της αντιπολίτευσης, φανερά ενοχλημένος γιατί είχε προγραμματίσει όπως είπε να συγκαλέσει ο ίδιος την έκτακτη σύσκεψη. Τον προσπέρασαν όμως οι εξελίξεις, που είναι αρκετά σοβαρές για την Πέλλα και που σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρμοδίων, μάλλον για όλα φταίνε οι πολίτες!!

Η παράταξη μας δηλώνει παρούσα σε όποια ανάγκη προκύψει και υποστηρίζει κάθε απόφαση συλλογικού οργάνου για προστασία και ενημέρωση, βρίσκεται δίπλα στους υγειονομικούς και δηλώνει αρωγός σε κάθε μέτρο πρόληψης, προστασίας και βοήθειας των κατοίκων του δήμου Πέλλας.

Ευχόμαστε σύντομα αυτός ο εφιάλτης για όλους μας να τελειώσει και να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς ακόμη μια φορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων της Πέλλας για τον ακούραστο αγώνα που δίνουν…



Ελένη Καραντώνη: Χρειάζεται όλοι να τηρούμε τα μέτρα 

Η Νομίατρος και υπεύθυνη υγείας του νομού Πέλλας, Ελένη Καραντώνη, τόνισε ότι θα πρέπει και χρειάζεται όλοι να τηρούμε τα μέτρα απαρέγκλιτα καθώς και η χρήση μάσκας να χρησιμοποιείται. Τόνισε ότι πλέον αρμοδιότητα της διεύθυνσης υγείας είναι τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι εισηγήσεις που έγιναν από την διεύθυνση υγείας ήταν περίπου 200 στο να κλείνουν τμήματα ή και σχολεία. Αναφορικά με τις αφορμές το 80% ήταν γιατί νόσησαν καθηγητές και μόνο το 20% γιατί νόσησαν μαθητές. Ένα δεύτερο στοιχείο ήταν αρκετοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι κινούνταν  από την Θεσσαλονίκη είχαν νοσήσει. Η κα Καραντώνη είχε εισηγηθεί να κλείσουν η ΔΟΥ Έδεσσας, τα διοικητικά τμήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και το πρωτοδικείο Γιαννιτσών.

Α. Μαλιούφας: Έχουμε τεράστια διασπορά στην περιοχή μας 

Το λόγο πήρε ο διευθυντής του κέντρου υγείας της Κρύας Βρύσης Αλέξης Μαλιούφας και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και τον Δήμο Πέλλας αναφέροντας πως υπάρχει τεράστια διασπορά στην περιοχή. Τηρούνται όλοι οι κανόνες με την απομόνωση των περιστατικών ενώ γίνονται γρήγορα τεστ για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Ακόμη δήλωσε ότι το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης λειτουργεί ως ένα μαξιλαράκι που απορροφά τους κραδασμούς που θα καταφτάσουν στο νοσοκομείο Πέλλας.

Θωμάς Μουμτσιδέλης: Ολική απαγόρευση και τεστ σε όλους τους πολίτες της Πέλλας 

Το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου Πέλλας και γνωστός ιατρός Θωμάς Μουμτσιδέλης. Ο ίδιος τόνισε ότι ο ιατρικός σύλλογος είναι προβληματισμένος από αυτή την κατάσταση. Ο κος Μουμτσιδέλης τόνισε ότι θα πρέπει η διεύθυνση υγιεινής να αναβαθμιστεί σε αυτή την κρίση. Η κατάσταση στο νομό Πέλλας είναι πολύ δύσκολη λόγω του αυξημένου όγκου. Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι σε τραγική κατάσταση. Ο ιατρικός σύλλογος ζήτησε να αυστηροποιηθεί η καθολική απαγόρευση στο νομό Πέλλας με τον περιορισμό των εξόδων για γυμναστική, ψώνια, ακόμη και για την εργασία για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Ακόμη μια πρόταση θα ήταν να γίνουν τεστ σε όλο το νομό σε δυο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα ώστε να απομονωθούν όλοι όσοι νοσούν. Το 80% είναι ασυπτωματικοί αλλά μεταδίδουν το ίδιο με τους συμπτωματικούς.

Ευάγγελος Λόγγος: Ένα στα τρία τεστ είναι θετικά στην Πέλλα 

Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιαννιτσών Ευάγγελος Λόγγος τόνισε ότι το νοσοκομείο Γιαννιτσών νοσηλεύει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών είτε θετικούς είτε με άλλες παθήσεις. Ο κος Λόγγος τόνισε ότι η 26 Οκτωβρίου ήταν η στιγμή που φούντωσαν τα κρούσματα καθώς καταγράφεται μια θετικότητα 36%. Ο Λόγγος αποκάλυψε ότι 36 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα από τους 516 εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Κος Φωστηρόπουλος: Πολλά τα προβλήματα του νοσοκομείου 

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιαννιτσών κος Φωστηρόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση των περιστατικών και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελλιπής. Όπως τόνισε όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο νοσοκομείο Γιανιντσών για να δει από κοντά την κατάσταση που δεν είναι καθόλου καλή. Ο κος Φωστηρόπουλος κάλεσε όλους τους συμβούλους να έρθουν να δουν την κατάσταση.



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος δεν απαντά 



Μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δήμου Πέλλας συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο μέτωπο του Covid19 στην περιοχή μας.

Η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητη από την αντιπολίτευση μπρος στην αδράνεια της Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό αυτό θέμα και στην έξαρση που υπάρχει σε όλες τις περιοχές του Δήμου Πέλλας.

Σε σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν, από την μεριά της παράταξής μας "Πέλλα Μπροστά" ο Δήμαρχος Πέλλας απέφυγε να απαντήσει, ενώ στην αναγκαιότητα ενός οικονομικού απολογισμού των μέχρι στιγμής ενεργειών απέφυγε να μας απαντήσει και μας παρέπεμψε στην Οικονομική Υπηρεσία. Οικονομικό απολογισμό που εντός των ημερών θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Παρατίθεται η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

"Καταρχήν θα ήθελα να συλλυπηθώ τα άτομα που είχανε θύματα από τον Κορωνοϊο και θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους αυτό τον καιρό.

Μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού / covid19 στη Χώρα και τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και διακοπής των παραγωγικών δραστηριοτήτων που επεβλήθησαν από τη κυβέρνηση, Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμοι απέγραψαν τις επιπτώσεις των μέτρων στις περιοχές ευθύνης τους.

Σήμερα έξι ( 6) μήνες μετά, και την επιβολή δεύτερης φάσης περιοριστικών μέτρων λόγω της δριμύτερης εξάπλωσης των μολύνσεων από τον κορωνοϊού / covid19,

και την Πέλλα να εντάσσεται στις κόκκινες ζώνες της Χώρας με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων

ερωτάται ο κ. Δήμαρχος :

α. Ποια είναι η αναγνωριστική έκθεση που έχει συνταχθεί από το Δήμαρχο και τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων των Οργανικών Μονάδων του Δήμου για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης της μόλυνσης covid-19 στη περιοχή του Δημου Πέλλας.

β. Ποιες είναι οι ενέργειες του κ. Δημάρχου και των Οργανικών Μονάδων του Δήμου που εμπλέκονται στα μέτρα αντιμετώπισης της μόλυνσης στα πεδία της Δημόσιας Υγείας, στην έκταση και τις υποδομές του Δήμου.

γ. Ποια είναι τα πρωτόκολλα συνεργασίας του Δημου με τις Περιφερειακές Μονάδες Υγείας ( Νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής),

δ. Ποιοι είναι οι πίνακες γεωγραφικού εντοπισμού των δημοτών οι οποίοι προσεβλήθησαν από τον κορονοϊό /covid-19,

ε. Ποιες είναι οι αναφορές για συγκεντρωμένες εξάρσεις σε εργασιακούς χώρους παραγωγής που λειτούργησαν ως κέντρα μόλυνσης και διασποράς του covid-19,

στ. Μετά από τις δημόσιες ανακοινώσεις για τον έλεγχο των αστικών λυμάτων ως φορέων του covid-19, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο κ. Δήμαρχος ή οι εντεταλμένες Οργανικές Μονάδες για την λήψη δειγμάτων και την αποστολή σε κρατικά και πανεπιστημιακά εργαστήρια για τον έλεγχο υικού φορτίου

ζ.Σε ποιες εκδηλώσεις / ενημερώσεις των δημοτώνύ μέσω ανακοινώσεων σε τοπικά έντυπα ή τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς

η. Έχουν γίνει γρήγορα τεστ / rapid test στο προσωπικό του Δήμου και τις Δημοτικές Ενότητες για να αποφευχθεί διασπορά του υιού;

θ. Εχει γίνει σε συνεργασία με πληττόμενες παραγωγικές μονάδες καταγραφή των ζημιών τις οποίες έχουν υποστεί;

ι. Υπάρχουν διαθέσιμα στοίχεία για τον εξοπλισμό των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων, για τη δυνατότητα τους να παρακολούθουν τις εκπομπές διαδικτιακών μαθημάτων από το υπουργείο Παιδείας,

Δεδομένου ότι η μόλυνση από covid-19 αναγνωρίζεται ως υγειονομική – φυσική καταστροφή, δεδομένων και

Ι.της έκτασης των κρουσμάτων.

ΙΙ του καταστροφικού χαρακτήρα τω επιπτώσεών του ως φυσική καταστροφη

ερωτάται ο κ. Δήμαρχος :

α. Σε ποιες ενέργειες έχει προβέι 6 μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημιας για τον προσανατολισμό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου και την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τη πανδημίας ως φυσική καταστροφή και την κύρηξη του δήμου της Πέλλας σε κατάσταση Εκτάκτου ανάγκης,

β. Σε ποιες προετοιμασίες έχετε προγραμματίσει το αρμόδιο τμήμα Πολιτική Προστασίας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής όπως καταστροφικές βροχωπτώσεις και τα επακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα

( όπως έχει επισυμβεί σε όλοκληρή την επικράτεια την τρεχουσα περίοδο, Καρδίτσα, Δυτική Ελλάδα , Ευβοια Κρήτη και αλλού )

Εν μέσω πανδημίας covid-19

γ. Δεδομένου ότι στο Δήμο Πέλλας και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις και συστήματα συλλογής, ταξινόμησης και αποθήκευσης αγροτικων προϊόντων

(από το Δήμο Πέλλας, την ευύτερη περιοχής Αλμωπείας, Ημαθίας κλπ)

Έχει υπάρξει συνεργασία με τους παραγωγούς, τις μονάδες συσκευαστηρίων , τις μονάδες μεταφορών και τους άλλους εμπλεκομενους για την αναζήτηση τρόπου να μην διακοπεί ο παραγωγικός και οικονομικός κύκλος, ο τόσο σημαντικός για την περιφέρεια και τη χώρα.

Κύριε Δήμαρχε,

Προφανώς ως δημοτική αρχή δεν έχετε ευθύνη για την εμφάνιση του covid-19,

ζητάμε όμως να πληροφορηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Δημότες

ποιες ενέργειες και ποια μέτρα έχετε προγραμματίσει για τα επείγοντα ζητήματα τα οποία έχουμε θέσει.

Ακολούθως,

επιφυλασόμεθα να συζητήσουμε τα μέτρα που πρέπει να παρθούν με τη συνέργεια και τη συγκατάθεση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου"

Θεόδωρος Θεοδωρίδης 

Επικεφαλής της Παράταξης 

Πέλλα Μπροστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more