Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Θ. Θεοδωρίδης: Αδύναμη η δημοτική αρχή, να διεκδικήσει, να σχεδιάσει, και να οραματιστεί.





Ανακοίνωση αναφορικά με την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος, εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΠΕΛΛΑ Μπροστά, Θεόδωρος Θεοδωρίδης. ο κος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα ακόλουθα:



Για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές ως Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Με μια Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να οραματιστεί ένα σύγχρονο Δήμο, με ισόρροπη ανάπτυξη και να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των κατοίκων από την πιο μικρή Κοινότητα μέχρι την έδρα του Δήμου.
Σας παραθέτουμε την εισήγηση του επικεφαλή κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη
"Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί τη βάση, αλλά και την προϋπόθεση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου Πέλλας.
Κατά συνέπεια θα έπρεπε να αποτελέσει ένα σοβαρό «εργαλείο» διοίκησης και ανάπτυξης του Δήμου μας.
Θα έπρεπε να αποτελέσει μια κορυφαία διαδικασία γιατί συνηθίζεται να αποτυπώνει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς όμως τα όργανα άρχισαν από νωρίς.
Πολλοί φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης απείχαν της διαδικασίας, καταγγέλλοντάς σας ότι τους καλείτε μια φορά το χρόνο με την ίδια ακριβώς ημερήσια διάταξη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας: «Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε κληθεί να κάνουμε τους κομπάρσους σε μια ανούσια διαδικασία που φέρει τον βαρύ τίτλο της διαβούλευσης».
Όμως, το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά, χωρίς πολιτική εισήγηση, μόνο με αριθμούς και πίνακες, αποτυπώνει ξεκάθαρα μια διαχειριστική λογική,
και όχι αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας.
Είμαστε με λίγα λόγια αντιμέτωποι με την αδυναμία της δημοτικής αρχής, να διεκδικήσει, να σχεδιάσει, και να οραματιστεί.
Είναι φανερό ότι το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μια κατεύθυνση απλής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό,
φτωχό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία.
Δεν είναι δυνατόν να μας φέρεται ως συνεχιζόμενο έργο του 2021 την αντιπυρική προστασία του 2018 του Δήμου Πέλλας. Έτσι οραματίζεστε την ανάπτυξη του τόπου μας;
Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που παραλάβαμε έχουμε επισημάνει τα παρακάτω σημεία τα οποία μας υποχρεώνουν να το καταψηφίσουμε και είναι τα εξής :
• Η διαβούλευση που πραγματοποιήσατε (και σημειωτέο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία) ήταν προσχηματική.
• Για μια ακόμη φορά απουσιάζουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, έργα πνοής που θα δώσουν κάποια ώθηση στα Δημοτικά πεπραγμένα της περιοχής μας και θα δώσουν μια αναπτυξιακή τροχιά. Περιορίζεστε σε αναπλάσεις και μικρές παρεμβάσεις και είναι μακριά από την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων που καθημερινά διογκώνονται, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση, η σχολική στέγη, η δημιουργία αθλητικών υποδομών, η ποιότητα της ζωής των κατοίκων στις κοινότητες. Εκτός και εάν οραματίζεστε την ανάπτυξη του Δήμου Πέλλας μέσα από κατασκευές τάφων σε κοιμητήρια.
• Δεν είναι προϊόν δημοκρατικού προγραμματισμού, αφού ουσιαστικά δεν εισακούγονται οι διοικήσεις των Κοινοτήτων και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Για το λόγο αυτό άλλωστε απουσιάζουν τα έργα ουσίας στις Κοινότητες του Δήμου μας. Είναι πλέον φανερή η εγκατάλειψη στις Κοινότητες, αφού προβλέπονται ελάχιστες παρεμβάσεις ενώ οι περισσότερες Κοινότητες, απουσιάζουν παντελώς από το τεχνικό πρόγραμμα. Αλήθεια έτσι οραματίζεστε την ισόρροπη ανάπτυξη;
• Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι προϋπολογίζεται χρηματοδότηση έργων από την ΣΑΤΑ (ένα καθαρά αναπτυξιακό χρηματοδοτικό μέσο) για την αντιπυρική προστασία του 2018.
• Σας το είχαμε ζητήσει και το 2019 το ζητάμε και για πολλοστή φορά. Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση θα μπορούσε το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων να είχε για τα συνεχιζόμενα έργα στοιχεία όπως: Ημερομηνία δημοπράτησης, Ημερομηνία σύμβασης, Ποσό σύμβασης, Πληρωμή (απορρόφηση μέχρι 31-10-2020), Υπόλοιπο απορρόφησης, Πρόβλεψη απορρόφησης, Στάδιο έργου κ.α. όπως το έχουν πράξει άλλοι δήμοι της χώρας.
• Στο Τεχνικό Πρόγραμμα, περιλαμβάνονται και έργο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ύψους 1.550.000€ το οποίο δεν γνωρίζουμε πλέον αν θα ολοκληρωθεί ομαλά η χρηματοδότησή του.
• Απουσιάζουν έργα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών του Δήμου μας κάτι που δυσκολεύουν το έργο των υπαλλήλων και των υπηρεσιών στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είναι σαφές ότι ο Δήμος μας χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας. Αλλαγή φιλοσοφίας στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του Τεχνικού προγράμματος, ώστε οι όποιες προτάσεις ν’ αντανακλούν τις στρατηγικές κατευθύνσεις που συγκεντρώνουν την ευρύτερη κοινή αποδοχή.
Κλείνω με την ευχή στην επόμενη κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος 2022 να προσκληθούμε ως επικεφαλείς των παρατάξεων για να συντάξουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Τοπικών Κοινωνιών και θα είναι πεδίο σύνθεσης και όχι εικόνας αποσύνθεσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η παράταξη «Πέλλα Μπροστά» βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσει το σημερινό Τεχνικό Πρόγραμμα".
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι ενδεικτικά προτάθηκε να δοθούν επιπλέον 800.000,00€ για τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Κρύας Βρύσης, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πέλλας και Κύρρου) και τις υπόλοιπες Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Γιαννιτσών (πλην της έδρας). Επίσης προτάθηκε να προστεθούν 1.000.000,00€ για φυσικές καταστροφές και αντιπλημμυρικά.
Υ.Γ.: Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας για το 2021 τελικώς καταψηφίστηκε με ψήφους 25 έναντι 16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more