Ενώ αργά αλλά σταθερά μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο...
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Δίκτυο για συλλογή στοιχείων οργανώνει το Υπ. Υγείας, μετά τον εντοπισμό 26 μέχρι τώρα κρουσμάτων
Αν και με πολύ αργούς ρυθμούς το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στη χώρα μας μειώνεται και μαζί με αυτό και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το καλό νέο, σκιάζει όμως μια νέα αρνητική εξέλιξη: Πρόκειται για τη μετάλλαξη του ιού, η οποία έχει θέσει σε επιφυλακή τις Υπηρεσίες Υγείας όλων των χωρών και φυσικά της χώρας μας. Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Υγείας προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπισή του.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσαν μια «νότα αισιοδοξίας», λέγοντας ότι συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια, έχοντας εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης. Πρόσθεσαν όμως ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων. Οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας, μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, εκτίμησαν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί περαιτέρω η διάδοση του ιού στην «καρδιά» του χειμώνα.
Προσεκτικά ανοίγματα
Τα δεδομένα και αυτής της εβδομάδας ήταν ενθαρρυντικά- αν και υπάρχει προβληματισμός από την κινητικότητα- κι αυτά οδήγησαν στην απόφαση ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων από την μεθεπόμενη Δευτέρα, καθώς και ορισμένες ακόμη οριακές «βελτιώσεις» σε ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ από την 1η Φεβρουαρίου και την αύξηση σε δύο των επιβατών στα ταξί. Τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν γιια την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε φοιτητές που θέλουν να αποδεσμεύσουν μισθωμένη κατοικία, να μετακινηθούν για ένα τριήμερο με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του μισθωτηρίου.Επί ποδός για τις μεταλλάξεις
Η θετική εικόνα που σε επίπεδο Επικράτειας υπάρχει «απειλείται» όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και γρήγορα μεταδόθηκε και σε άλλες χώρες, ενώ διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (26) «μετρά» και η χώρα μας. Η ανησυχία Υπουργείου Υγείας και Επιστημόνων είναι έκδηλη και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.Χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν επιστήμονες ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι πιο θανατηφόρος, μεταδίδεται όμως πιο εύκολα και άρα μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κινήθηκε σε διαφορετικό κλίμα, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος. Οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και η αυστηρή τήρηση των μέτρων καθίσταται πιο επιτακτική.
Παραμένουν τα αυστηρά μέτρα
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, SMS για μετακίνηση, απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας κλπ) παραμένουν σε ισχύ και την τρέχουσα εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η Επιτροπή των Επιστημόνων δεν έδωσε το «πράσινο φως» για περαιτέρω ανοίγματα. Έτσι παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί συνεχίζεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος, ενώ δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το ενδεχόμενο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, για τα οποία είχαν γίνει πολλές συζητήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας.
Πως θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών.Για τη λειτουργία θα εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:
• υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
• τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
• σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήκαι άλλες δραστηριότητες
• χρήση αντισηπτικών,
• σχολαστικοί καθαρισμοί
• τακτικοί αερισμοί των χώρων,
• προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά
• σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
• επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου