Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ...

 


Οι πρωτόγνωρες συνθήκες για τους Δήμους μας και το μήνυμα που δεν έχει φτάσει...




Ψηφίστηκαν οι Προϋπολογισμοί του 2021 σε Έδεσσα, Σκύδρα, Πέλλα και Αλμωπία για εμάς χωρίς εμάς...


Σημαντικά κονδύλια περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν έστω και μειοψηφια από τα Δημοτικά συμβούλια των Δήμων Έδεσσας, Πέλλας, Αλμωπίας αλλά και με πλειοψηφία από το Δημοτικό συμβούλιο Σκύδρας. Το   συνολικό ύψος που ξεπερνάει ελαφρώς τα 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο του νομού Πέλλας. 

Τελευταίος ψήφισε ασθμαίνοντας τον προϋπολογισμό του ο Δήμος Αλμωπίας.  Υπάρχει βέβαια  μία καλή δικαιολογία για την αργοπορία αυτή και δεν είναι άλλη από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή Αλμωπίας δέχθηκε έντονη κριτική από τις  παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες   την  κατηγόρησαν ότι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία στερεί χρήματα από πολίτες και επιχειρήσεις. 

Απαιτείται σύμπνοια
Όπως και να ‘χει, πάντως, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι τα προβλήματα στους Δήμους της Πέλλας, , είναι ιδιαίτερα οξυμένα λόγω του κορωνοϊού. Επιχειρήσεις και πολίτες χρειάζονται στήριξη ή έστω ελάφρυνση από τα οικονομικά βάρη που κουβαλούν. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων προϋποθέτει λοιπόν να επικρατήσει σύμπνοια και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις Δημοτικές αρχές και τις αντιπολίτευσης, οι παρατάξεις των οποίων   θα πρέπει να «βάλουν πλάτη» για το καλό των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής. Οι κόντρες και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις μπορούν να περιμένουν ως την επόμενη προεκλογική περίοδο, η οποία δεν είναι και τόσο μακριά!

Βασικές προτεραιότητες
Για μία ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων των τεσσάρων Δήμων μας ανά έτος  κατά το νέο έτος, την οποία αποτυπώνουν οι προϋπολογισμοί που εγκρίθηκαν δείχνουν πως οι Δημοτικές αρχές με εξαίρεση μόνο την Δημοτική αρχή Σκύδρας, επί της ουσίας κάνουν διαχείριση των οικονομικών με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία, χωρίς να μεριμνούν για ελαφρύνσεις σε πολίτες. 

Έτσι τα τσιτάτα για  στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών σε ιδιώτες και επαγγελματίες, η μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας βεβαιωμένων οφειλών του τρέχοντος έτους, αλλά και των παρελθόντων ετών παραμένουν στα χαρτιά. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή όλων  η στήριξη όλων των Νομικών Προσώπων των  Δήμων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού. Δυστυχώς σήμερα οι Δημοτικές επιχειρήσεις επί της ουσίας είναι υπό χρηματοδοτούμενες και χωρίς καμία διάθεση να ενισχυθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more