Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ορκωμοσία Μπάϊντεν: Τι σημαίνει η πολιτική του νίκη για Ελλάδα και Ευρώπη

 


Γράφει η Νίκη Μαχαιρίδου 

 

Η εκλογή του Μπάϊντεν τον Νοέμβριου του 2020 σηματοδότησε μια νέα ημέρα για την Αμερική. Ο νέος Πρόεδρος, μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν βαθιά διχασμένο αμερικανικό λαό, - γεγονός που αντιλαμβανόμαστε από το πρωτόγνωρο συμβάν που έλαβε χώρα στο Καπιτώλιο – και με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, που έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, έπειτα από την αμφιλεγόμενη πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ. 

Το πιθανότερο είναι ο Τζο Μπάϊντεν να ακολουθήσει μια παραδοσιακή πολιτική γραμμή σε θέματα διακυβέρνησης, όπως άλλωστε είχαμε συνηθίσει την πολιτική ηγεσία της Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συσταθούν σε πιο γερά θεμέλια, όπως άλλωστε υποστήριξε και τις προεκλογικές δηλώσεις του. ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεργαστούν σε θέματα υγείας για την διαχείριση της πανδημίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της κλιματικής αλλαγής με την επάνοδο των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την οποία, η χώρα είχε αποχωρήσει υπό την ηγεσία του Τραμπ. Παράλληλα, ο Μπάϊντεν έχει δεσμευτεί στην επέκταση συναλλαγών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου σήμερα πρωταγωνιστούν Ρωσία, Τουρκία και Κίνα, μετά την απουσία του αμερικανικού παράγοντα που προκάλεσε η εσωστρεφής πολιτική Τραμπ.

 

Τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από την πολιτική Μπάϊντεν;

 

Ο Τζο Μπάϊντεν έχει κάνει γνωστή τη θέση και τη στήριξή του για τα εθνικά μας ζητήματα, όπως και σε αυτά της Κύπρου. Κύριος στόχος είναι η επικράτηση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επιτευχθεί με το τέλος της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταγγείλει ρητά τις πρακτικές που ακολουθεί η Τουρκία, με τις διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, υπογραμμίζοντας ότι, τέτοιες συμπεριφορές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και με το σύμφωνο του ΝΑΤΟ, το οποίο θέλει να επιρρώσει. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα, δυσχαίρεινε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά την αγορά και τη δοκιμή ρωσικών πυραύλων S400, κίνηση που παραγκωνίζει την στρατηγική και τη θέση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ανάλογη είναι και η στάση του για τα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που επισκέφτηκε την Κύπρο το 2014 και μετέφερε τα προβλήματα στον Λευκό Οίκο, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Ο ίδιος υποστήριξε σθεναρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάγης και καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι σχέσεις των δύο ηγετών Μπάϊντεν και Ερντογάν, δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ο τελευταίος, που συνεχάρει τον Τζο Μπάϊντεν,  δύο ημέρες μετά από την εκλογή του.

Η Ελλάδα έχει πράγματα να περιμένει από την πολιτική Μπάϊντεν, αυτό έχει δείξει μέχρι στιγμής η φιλο- ελληνική του στάση. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις σύντομα, καθώς τα εθνικά μας ζητήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον Αμερικανό Πρόεδρο, κύριο μέλημα του οποίου φαίνεται να είναι η ενοποίηση της χώρας του και η σωστή διαχείριση του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more